XXX
ZeeburgNieuws
Onafhankelijke informatiepagina / knipselkrant over natuur, milieu en klimaat
Amsterdam en omstreken

Voorpagina

Politiek Nieuws

IJmeer Berichten

Natuur en Milieu

Klimaatverandering

Wetenschap en Milieu


Actueel

Fijnstof

Fijnstofproblematiek en Amsterdam

IJmeerberichten

Rekeningrijden, spitsheffing en 80 km zone

0509: Mark van Dongen: Natuurvernietiging

Otapan: Schoonmaak Otapan valt veel duurder uit (30-08)

Kaalslag Javastraat (28-01)


Betere woning voor groot gezin
Amsterdam, 28 december 2007 - Veel grote gezinnen wonen in veel te kleine woningen. In de nota ‘Ruimte voor grote gezinnen’ kondigt wethouder Tjeerd Herrema maatregelen aan om het tekort aan goede woningen voor deze gezinnen op te lossen.
www.argopress.nl: Betere woning voor groot gezin

Plek voor duiventil gezocht!
Amsterdam, 24 december 2007 - Per eind januari 2008 wordt het succesvolle experiment met de duiventil op de parkeergarage van de Bijenkorf beëindigd. Het stadsdeel is op nu zoek naar minimaal twee locaties voor een duiventil in de omgeving van de Dam. Weet u een goede plek? Een duiventil zorgt ervoor dat er minder overlast is van duiven. De eieren worden vervangen door kalkeieren wat de duivenpopulatie kleiner, beheersbaarder en gezonder maakt.
www.centrum.amsterdam.nl: Plek voor duiventil gezocht!

Amsterdam: Snel meer grotere woningen
Amsterdam, 19 december 2007 - De gemeente Amsterdam zal met een groot aantal maatregelen voor grotere huizen in de stad zorgen. De gemeente is ervan geschrokken dat vijfduizend gezinnen met drie of meer kinderen in huizen met minder dan zestig vierkante meter woonruimte wonen.
www.parool.nl: Amsterdam: Snel meer grotere woningen

Oude zinktunnel bijna zwevend onder station
Rotterdam, 18 december 2007 - Met sloophamers en frezen kneedt aannemer Haverkort Voormolen de ijswand in de bodem voor het Rotterdamse Centraal Station in de juiste vorm. De bevroren grond blijkt veel harder dan beton.
www.cobouw.nl: Oude zinktunnel bijna zwevend onder station

Amsterdamse Klimaatconferentie: Amsterdamse bedrijven, instellingen en kennisinstituten bijeen om CO2 te reduceren
Amsterdam, 13 december 2007 - Op dinsdag 11 december werd de eerste Amsterdamse Klimaatconferentie gehouden. Wethouder Marijke Vos (Milieu) presenteerde de Amsterdamse klimaatvisie aan ongeveer 120 vertegenwoordigers van Amsterdamse bedrijven, instellingen en kennisinstituten. De klimaatvisie behelst een inventarisatie van projecten en maatregelen waarmee de stad Amsterdam haar CO2-reductiedoelstellingen kan behalen.
Amsterdam heeft de ambitie om 40% CO2 te reduceren in 2025 ten opzichte van 1990. De gemeente werkt daar al volop aan binnen de eigen organisatie en ook in coalitievormen met andere partijen. Om de 40% CO2 reductiedoelstelling in 2025 daadwerkelijk te realiseren is het nodig om in alle sectoren klimaatcoalities te smeden tussen bedrijven, instellingen, kennisinstituten, burgers en de gemeente zelf. "Alleen gezamenlijk kan de ambitie worden waargemaakt," aldus de gemeente.
www.planet.nl: Reddingsplan voor 'Anne Frankboom' is klaar

Amsterdam wil groene ict-stad zijn
Amsterdam, 10 december 2007 - Amsterdam wil maatregelen nemen om de omvangrijke ict-sector in de stad 'groen' te maken. De hoofdstad zit op een knooppunt van transcontinentaal dataverkeer en herbergt veel grote ict-bedrijven, datacenters en aanverwante computer-, internet- en mediabedrijven.
www.parool.nl: Amsterdam wil groene ict-stad zijn

Amsterdam-Centrum bekijkt 'lichtvervuiling'
Amsterdam, 8 december 2007 - Amsterdam-Centrum gaat in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn om de nachtelijke verlichting van openbare gebouwen en reclameborden buiten de uitgaansgebieden te doven.
www.parool.nl: Amsterdam-Centrum bekijkt 'lichtvervuiling'

Kerstboom op de Dam energiezuinig
Amsterdam, 6 december 2007 - De kerstboom op de Dam in Amsterdam gaat voor het eerst op de milieuvriendelijke toer.
De 18 meter hoge Nordmann krijgt 40.000 energiezuinige led-lampjes ''die als kerststerren om de boom heen lijken te dansen'', aldus een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam-Centrum donderdag. De gemeente gaf een lichtontwerper de opdracht dat de kerstboom ''het stralende middelpunt moet zijn van Amsterdam''.
www.parool.nl: Kerstboom op de Dam energiezuinig

A'dam Oud-Zuid wil huismus helpen
Amsterdam, 4 december 2007 - Het gaat erg slecht met de huismus in Amsterdam. Zo slecht dat het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid nieuw beleid heeft gemaakt om het stadsvogeltje te redden.
In het sjieke Oud-Zuid is het zo netjes geworden op straat dat de omgeving niet aantrekkelijk meer is voor de mus. In de nota Dier en Ruimte wordt nu gepleit voor meer rommelige plekken.
Deelraadslid voor de Vereniging Oud Zuid Daphna Brekveld heeft namens haar partij een voorstel ingediend om te voorkomen dat de mus geheel zal verdwijnen.
www.rtvnh.nl: Radioverslag

Wat doet uw/jouw gemeente aan het klimaat?


Amsterdam, 3 december 2007 - Gemeenten kunnen veel meer tegen klimaatverandering ondernemen dan zij nu doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie.
Actievoerders plaatsten in 22 gemeenten waarschuwings- borden met de tekst 'CO2 te hoog!'. Om de CO2 uitstoot naar een verantwoord niveau terug te brengen, moeten de CO2 uitstoot jaarlijks met minimaal 3 procent dalen.
Op www.klimaatkaart.nl van milieudefensie.nl kunt u kijken hoe uw eigen gemeente scoort ten aanzien van CO2 uitstoot.
Amsterdam bijvoorbeeld, de gemeente waar deze krant wordt uit gegeven, scoort iets hoger dan gemiddeld in vergelijking met de rest van Nederland, 11,8 ton per woner tegenover 10,7 ton per inwoner gemiddeld in Nederland.
Buurgemeentes als Zaanstad en Purmerend doen het echter aanzienlijk beter: respectievelijk 5,4 en 2,4 ton CO2 per inwoner.
Gezegd moet worden dat het ook nog slechter kan: buurgemeente Diemen produceert volgens de Klimaatkaart 27,9 ton CO2 per inwoner, hiermee is deze gemeente de slechtste in de Amsterdamse regio.
Voor typische Amsterdamse 'op de borstklopperij' - dat we het niet zoveel slechter doen dan de rest van Nederland - is het overigens nog te vroeg: de genoemde hoeveelheden CO2 zijn in alle genoemde gevallen nog aanzienlijk te hoog, tenminste als we tot vermindering van de CO2 uitstoot willen komen - privé, landelijk en wereldwijd - om daarmee de klimaatverandering tegen te gaan. Het komt er gemiddeld eigenlijk op neer, we doen het in Amsterdam even slecht als de rest van Nederland, de gemeente, en wij zelf, als privé persoon, trouwens ook.
www.klimaatkaart.nl: Wat doet uw/jouw gemeente aan het klimaat?
www.insnet.org: Tilburg beste klimaatgemeente, Wassenaar slechtste

Nieuwe studierichting: Future Planet Studies


Amsterdam, 2 december 2007 - De Universtiteit van Amsterdam start een studierichting die zich bezig houdt met de toekomst van de aarde en hield een open dag om aan dit initiatief bekendheid te geven.
Bekijk het item 'Future Planet Studies" op www.new-energy.tv

"Nieuwe ijstijd" in water gevallen
Flevoland, 1 december 2007 - "FlevOnice is de naam van ’s werelds langste kunstijsbaan, die zaterdag wordt geopend. Gegarandeerd ijsvermaak, honderd dagen per jaar – mét koek en zopie.Op de klei, die vorig jaar nog de voorraadschuren van de jonge polder voedde met bieten en aardappelen, ligt nu bijna 2,5 miljoen kilo glimmend ijs, over een lengte van 5 kilometer. Waar de natuur de afgelopen jaren ernstig tekort is geschoten, heeft de techniek ingegrepen: vanaf morgen is het woord ‘kwakkelwinter’ voor de schaatsmassa een relatief begrip geworden," schreef de Volkskrant vrijdagochtend , met, achteraf gezien, misplaatst optimisme dat het nog wel zou lukken de baan op tijd klaar te hebben.
Harde wind en hoge temperaturen waren zelfs de krachtigste ijsmachines de baas. De echte opening ging niet door, op een klein krabbelbaantje kon nog wel wat geoefend worden.
In Mexico City, waar het een stuk warmer is, lukt het wel. In deze subtropische stad geven tienduizenden zich nu over aan een tot voor kort onbekend plezier: schaatsen.
www.ad.nl: Koek en zopie staan klaar, maar het ijs dooit weg
www.volkskrant.nl: "Nieuwe ijstijd"
www.flevonice.nl
www.time.com: Postcard from Mexico City / Local Politics on Ice

"Haven Amsterdam trendsetter klimaatneutraal reizen"
Amsterdam / Zeeburg, 30 november 2007 - "Haven Amsterdam gaat 1080 bomen planten ter compensatie van het broeikaseffect in relatie tot de buitenlandse reizen die het havenbedrijf in 2006 heeft gemaakt. Bovendien zal het havengebied zelf een groener aanzien worden gegegeven en verfraaid door het planten van nog eens 1000 bomen. Via de stichting Trees for Travel compenseert Haven Amsterdam de emissie van de broeikasgassen als gevolg van buitenlandse dienstreizen," aldus een enthousiast persbericht van de gemeente Amsterdam.
Het klinkt inderdaad allemaal erg mooi maar het is niet alleen goud dat er blinkt, er is ook een keerzijde: Er worden elders in de stad duizenden bomen gekapt. Worden die ook gecompenseerd?
Haven Amsterdam 'trendsetter' compensatie CO2

10 miljoenste container via Rotterdamse haven
Rotterdam, 23 november 2007 - In de Rotterdamse haven is vrijdag de 10 miljoenste container overgeslagen. De haven is daarmee de eerste Europese haven die binnen een jaar 10 miljoen containereenheden (TEU) omslaat.
www.volkskrant.nl: 10 miljoenste container via Rotterdamse haven

Kind vindt natuur maar niks"
Amstrdam, 22 november 2007 - Kinderen tonen de laatste twintig jaar steeds minder interesse voor de natuur. Ze gaan minder de natuur in en blijven er korter. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU). De meeste kinderen besteden minimaal twee uur per dag aan televisie, internet of de spelcomputer.
www.spitsnet.nl: Kinderen zitten liever in chatroom dan in boomhut
www.staatsbosbeheer.nl: IVN en Staatsbosbeheer werken samen aan een nieuw educatief programma

Rotterdam verliest aandeel containeroverslag
Den Haag, 21 november 2007 - In 2000 was Rotterdam nog veruit de grootste containerhaven van Europa. De verschillen met Hamburg en Antwerpen zijn echter een stuk kleiner geworden. Rotterdam ondervindt dus meer concurrentie van deze havens.
Het containervervoer van en naar China in de havens Antwerpen, Hamburg en Rotterdam is sinds 2000 bijna vijf keer zo groot geworden. In 2006 was China goed voor een overslag van bijna 30 miljoen ton goederen in deze havens. Hiermee was China de belangrijkste handelspartner voor containervervoer.
www.cbs.nl: Rotterdam verliest aandeel containeroverslag

Rijk helpt bij plan Noord
Den Haag, 20 november 2007 - Minister Jacqueline Cramer (Vrom) heeft dertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de noordelijke IJ-Oevers.
www.parool.nl: Rijk helpt Amsterdam bij Plan Noord

Eurlings wil groei op spoor stimuleren
Den Haag, 19 november 2007 - Zes intercity’s, betere aansluiting tussen trein en ander openbaar vervoer en verbetering van het voor- en natransport. Dat zijn maatregelen die minister Camiel Eurlings in wil zetten om groei op het spoor te stimuleren.
Nog deze kabinetsperiode worden voor € 200 miljoen aan maatregelen genomen om het spoor aantrekkelijker te maken. Vanaf 2012 zal er bovendien € 4,5 miljard worden geďnvesteerd in capaciteitsuitbreiding op een aantal drukke corridors.
www.nrc.nl: Schattingen Eurlings onrealistisch
www.staatscourant.nl: Grote ambities voor het spoor
www.verkeerenwaterstaat.nl: Eurlings wil groei op spoor stimuleren
www.verkeerenwaterstaat.nl: Groei vervoer groter dan verwacht

Eurlings wil 4,5 miljard voor spoor
Den Haag, 16 november 2007 - Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) denkt de komende 12 jaar zo'n 4,5 miljard euro nodig te hebben voor het Actieplan Spoor.
Dat zal Eurlings volgens het ANP vandaag tijdens de ministerraad bekendmaken. NS-topman Aad Veenman schatte erind augustus nog in minimaal 8 miljard euro nodig te hebben.
In het regeerakkoord is afgesproken dat het treinverkeer met 5 procent moet groeien. Eurlings wil met het actieplan ervoor zorgen dat op korte termijn in de spits meer en langere treinen rijden, meldde RTL Nieuws donderdag al. Verder zou ruim tweehonderd miljoen euro worden uitgetrokken om nieuwe kortingskaarten te introduceren. Deze maatregel zou meer passagiers de treinen in moeten lokken. Wel zou Eurlings hierbij als voorwaarde stellen dat het treinkaartje in de spits niet duurder mag worden.
www.cobouw.nl: Eurlings heeft 4,5 miljard euro extra nodig voor spoor
www.depers.nl: Eurlings wil 4,5 miljard voor spoor

Eerste investeringen in ruimtelijke prioriteiten
Den Haag, 16 november 2007 - Het kabinet stelt geld beschikbaar voor de projecten Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam, de Greenports en de Westelijke Veenweiden in Laag Holland en het Groene Hart.
www.regering.nl: Eerste investeringen in ruimtelijke prioriteiten

Asscher: "Meer hotels nodig"
Amsterdam, 14 november 2007 - Amsterdam gaat in hoog tempo het aantal hotels uitbreiden. Tot 2015 moeten er negenduizend hotelkamers bij komen.
www.parool.nl: Asscher: meer hotels nodig
Stadsdeel Zeeburg accoord met bouw kantoor- en hotelkolos

Parkeerplekken op: Vaker ondergronds, dus tarieven omhoog
Amsterdam, 10 november 2007 - Parkeren wordt fors duurder. Dit komt doordat de bouwkosten van parkeergarages schrikbarend toenemen. Daarom moeten automobilisten in de grote steden vanaf 1 januari 2008 rekening houden met extreem hoge parkeertarieven, die soms wel met 100 procent zullen stijgen, zegt De Telegraaf.
www.telegraaf.nl: Parkeren vaker ondergronds, dus tarieven omhoog

Snelle Amsterdamse ring
Amsterdam, 9 november 2007 - Terwijl het kabinet over ingrijpende voorstellen jarenlang moet dubben en afwegen en bezien of het allemaal wel mogelijk is, kan Amsterdam het veel sneller... Wij starten al vanaf 2010 met rekeningrijden. Wel een aangepaste variant van het rekeningrijden: namelijk de variant zonder compensatie.
www.amsterdamcentraal.nl: Snelle Amsterdamse ring
Zie ook:
Verbreding A1 en A10: Onderzoek overkapping A10 (08-11)
IJmeerberichten / Van Poelgeest "Diemen chanteert Amsterdam"

Daag klimaatgedeputeerde Peter Visser uit!
Haarlem, 8 november 2007 - Ben je tussen de 15 en 25 jaar, woon je in Noord-Holland en ben je bereid om een maand lang jouw energiebesparingen bij te houden? Ga dan samen met andere Noord-Hollandse jongeren een weddenschap aan met klimaatgedeputeerde Peter Visser. Meld je snel aan!
www.noord-holland.nl: Daag klimaatgedeputeerde Peter Visser uit!

‘Groene snelweg’ wordt karrenspoor in Broekhorn
Zaandam, 2 november 2007 - De invulling van de ecologische verbindingszone langs het Kanaal Alkmaar-Kolhorn is onvoldoende. Dat schrijft de Milieufederatie Noord-Holland aan de gemeente Heerhugowaard in een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan Broekhorn. In het provinciaal beleid zijn ecologische verbindingszones voor plant en dier de ‘groene snelwegen’ om zich door Noord-Holland te verplaatsen. Bij Broekhorn blijft daar slechts een karrenspoor van over.
www.mnh.nl: ‘Groene snelweg’ wordt karrenspoor in Broekhorn

Almere roept hulp in van Amerikaan


Jacqueline Cramer (links) en Adri Duivesteijn (midden) tekenen het convenant dat verdere groei van Almere mogelijk moet maken. (foto: gemeente Almere)

Almere 31 oktober 2007 - Almere trekt het bureau van de Amerikaanse architect William McDonough aan om zich te buigen over de groei van de stad. McDonough moet van Almere een ecologische stad maken met veel aandacht voor duurzame bouw.
Er zijn nog wel wat vragen over de uitvoering van deze hooggestemde voornemens.
Lees verder

Reclamelicht uit in Amsterdam?
Amsterdam, 30 oktober 2007 - PvdA en GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad willen dat het stadsbestuur gaat onderzoeken of reclame- en sierverlichting voortaan na 12 uur ’s nachts uit kan. Aanleiding is de oproep die Stichting Natuur en milieu en De Provinciale Milieufederaties daartoe deden in het kader van de Nacht van de Nacht, die op 27 oktober 2007 voor de derde keer is gehouden.
www.snm.nl: Reclamelicht uit in Amsterdam?

Amsterdam draagt financieel bij aan toeristisch Groene Hart-project
Amsterdam, 30 oktober 2007 - De gemeente Amsterdam gaat financieel bijdragen aan het toeristisch plattelandsproject ‘Groene Hart, kloppend hart'. Dat is bedoeld om de verblijfsrecreatie en het dagtoerisme in het gebied te bevorderen. Ook de streekproducten uit het Groene Hart krijgen daardoor meer aandacht.
www.tourpress.nl: Amsterdam draagt financieel bij aan toeristisch Groene Hart-project

Deelauto ingezet tegen parkeerprobleem
Amsterdam, 29 oktober 2007 - Inwoners van de Amsterdamse binnenstad krijgen subsidie wanneer zij hun auto inruilen voor een deelauto, een auto die ze met meer mensen moeten delen. Amsterdam wil met dit onorthodoxe initiatief de strijd aanbinden met de parkeerproblemen in de stad.
www.nd.nl: Deelauto ingezet tegen parkeerprobleem

Winkeldeuren dicht voor het milieu
Amsterdam, 18 oktober 2007 - Wethouder Marijke Vos mag van het kabinet winkeliers verplichten in de winter de deuren dicht te houden om zo het milieu te sparen. Dit hebben de staatssecretarissen Frank Heemskerk (Economische Zaken) en Jan Kees de Jager (Financiën) geantwoord op kamervragen.
www.zeeburg.nl: Winkeldeuren dicht voor het milieu
www.insnet.org: Amsterdam dwingt winkeliers deuren dicht te houden om energie te besparen

Zwerfvuilteams pakken het groots aan in de Indische Buurt
Zeeburg, 11 oktober 2007 - Het blijft nodig! De kinderen weten nu hoe het moet, maar voor de groten is het nog onduidelijk. Je gooit je vuil niet zomaar weg. Daarom moet het stadsdeel weer van start met de jonge Zwerfvuilteams. Dan kunnen zij de troep van hun ouders opruimen en tegelijk is het een leuke manier om jongeren educatief wat zakgeld te laten verdienen.
Het project krijgt "een vernieuwd jasje" en zoals het stadsdeel het zegt: "We pakken het groots aan." De inschrijving is geopend.
www.zeeburg.nl: Zwerfvuilteams weer van start in de Indische Buurt

Bijzonder muisje gevonden in Amsterdam-Noord
Amsterdam, 9 oktober 2007 - Muizen ben je liever kwijt dan rijk, maar dit Noorse Woelmuisje is een waar unicum in Amsterdam. Stadsecoloog Fred Haaijen ving het beestje en noemt hem het pandabeertje van de Lage Landen.
www.ad.nl: Bijzonder muisje gevonden in Amsterdam-Noord (video)

Migranten maken plaats voor studenten en starters
Den Haag, 8 oktober 2007 - Jarenlang vestigden zich veel immigranten in de vier grote steden en verlieten veel mensen de stad om elders in Nederland te gaan wonen. De laatste jaren is hier verandering in gekomen. Sinds 2000 is het aantal mensen dat zich vanuit het buitenland in de grote steden vestigt langzaam afgenomen. Daarbij vertrekken sinds 2005 veel meer mensen uit de grote steden naar het buitenland. Er is sindsdien sprake van een vertrekoverschot: het aantal emigranten overtreft het aantal immigranten.
www.cbs.nl: Migranten maken plaats voor studenten en starters

Amsterdam terug in topvijf beste bedrijfslocaties
Amsterdam, 8 oktober 2007 - Amsterdam staat weer in de topvijf van beste bedrijfslocaties in Europa. De Nederlandse hoofdstad moest het in 2006 doen met een zesde plaats, maar steeg dit jaar een plekje. Amsterdam kukelde in 2005 uit de topvijf.
www.bnr.nl: Amsterdam terug in topvijf beste bedrijfslocaties

Bruggetjes en boerenpaden voor Stellingroute
Haarlem, 5 oktober 2007 - Er komt een doorgaande wandelroute rond de hele Stelling van Amsterdam. De provincie Noord-Holland, de Stichting Wandelplatform-LAW en Recreatie Noord-Holland NV hebben op 5 oktober eenintentieovereenkomst getekend om die route tot stand te brengen.
www.noord-holland.nl: Er komt doorgaande wandelroute Stelling van Amsterdam

6.7 miljoen voor Transvaalbuurt en Indische Buurt
Probleemwijken krijgen geld naar inwoneraantal
Den Haag / Zeeburg, 3 oktober 2007 - Minister Ella Vogelaar voor Wijken heeft de verdeling van de investeringen in de veertig probleemwijken bekendgemaakt. De buurten krijgen geld naar rato van het aantal inwoners.
Lees verder....
Zie ook 12 april 2007: Buurt Aktie Partij nodigt minister uit voor rondleiding

Amsterdam: Expositie Planeet 'Oceaan'


Amsterdam, 5 oktober 2007 - Planet Ocean is een verbazingwekkende en non-conformistische expositie: een betoverend geschenk en een belangrijke, nooit eerder gegeven gelegenheid om meer te weten te komen over de onderwaterwereld, dat schrijft de gemeente Amsterdam over de buiten-expositie bij het Amsterdamse stadhuis. Tot 30 november kon u daar gaan kijken naar inderdaad prachtige foto's, waarvan hierboven een voorbeeld.
www.amsterdam.nl: Amsterdam: Expositie Planeet 'Oceaan'

Archief 2008

Archief 2007

t/m september 2007


Archief 2006


Politiek Nieuws

Archief:

Archief 2008


Archief 2007

t/m september 2007

2006

2005/2004

okt/dec 2003

jul/sep 2003

apr/jun 2003

jan/mrt 2003

Archief 2002:
oktober/december
juli/september
april/juni
jan/maart

Archief 2001
november/december
oktober
september
juli/augustus
juni
mei
april
maart
februari
januari

Media:
september/december
juli/augustus
mei/juni
april
maart
februari
januari

okt/dec 2000

Archief 2000:
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 1999:
Archief 1999


© 1999/2008
Naar boven Politiek Voorpagina
info@zeeburgnieuws.nl