Zeeburg Nieuws

Voorpagina

De haai wereldwijd bedreigd

De Natuur bedreigd


Startpagina klimaatverandering

Startpagina wetenschap & milieu

Biodiversiteit, ecosystemen onder druk en bedreigde planten en dieren

Beperken vleesconsumptie goed voor dier en klimaat

Visstand wereldwijd bedreigd

Bedreigde dieren:

Bedreigde diersoorten (startpagina)


Wilde zwijen

Damherten

Ganzen

Weidevogels

Bijensterfte

Paling

Walvissen en dolfijnen

Vissen

Blauwvintonijn

Zeehonden

IJsberen

Orang-oetan

Primaten

Tijgers

Binnenland:

www.wnf.nl: Viswijzer 2009 / 2010


www.goedevis.nl

www.maakschoonschap.nl

www.partijvoordedieren.nl

Buitenland:

planetark.org: European Over-Fishing Began 1,000 Years Ago - Report (May 24 2009)


AustraliŽrs woedend: opnieuw haai aan de haak

Melbourne, 1 februari 2014 - Opnieuw is er in AustraliŽ een haai gedood. Het is het tweede slachtoffer van een nieuwe omstreden wet die het toestaat om alle haaien langer dan 3 meter in West-AustraliŽ te doden. Maar, deze tijgerhaai is minder dan 2 meter. De haai overleed aan een van de vishaken die over de afgelopen week zijn uitgegooid bij populaire badplaatsen. En dus stromen de Australische stranden vandaag weer vol met boze demonstranten.
> www.nos.nl: AustraliŽrs woedend: opnieuw haai aan de haak

Haaienslachthuis ontdekt in China

Hilversum / Hainan, 28 januari 2014 - Een milieuorganisatie uit Hongkong heeft naar eigen zeggen het grootste haaienslachthuis ter wereld ontdekt. WildLifeRisk ging undercover bij het bedrijf in de Chinese provincie Zheijang en zag hoe het slachthuis jaarlijks ruim 600 beschermde walvishaaien verwerkt.
> nos.nl: Haaienslachthuis ontdekt in China
> www.wildliferisk.org

Japan verwerpt nieuwe wetgeving om bedreigde haaien te beschermen
Tokyo, 31 mei 2013 - De Japanse overheid heeft besloten om de nieuwe internationale wetgeving rond de bescherming van vijf haaiensoorten te verwerpen. De haaien worden door overbevissing bedreigd.
> www.hln.be: Japan verwerpt nieuwe wetgeving om bedreigde haaien te beschermen

Haaien ernstig met uitsterven bedreigd
Rome / Amsterdam, 14 maart 2013 - De haaienpopulaties in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee zijn de afgelopen twee eeuwen als gevolg van overbevissing 'dramatisch achteruitgegaan'. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
> www.trouw.nl: Haaien ernstig met uitsterven bedreigd

Jaarlijks sterven mogelijk 100 miljoen haaien (of meer) door toedoen visserij

Amsterdam, 4 maart 2013 - Wetenschappers hebben berekend hoeveel haaien er jaarlijks ongeveer door toedoen van de visserij en jacht de dood vinden. Ze komen uit op 100 miljoen: dat betekent dat de gemiddelde haai een kans van 1 op 15 heeft om komend jaar het loodje te leggen.
> www.scientias.nl: Jaarlijks sterven mogelijk 100 miljoen haaien (of meer) door toedoen visserij

Verbod op ontvinnen van haaien
Brussel, 25 november 2012 - Het Europees Parlement stemde donderdag in met een verbod op het ontvinnen van haaien aan boord van schepen. GroenLinks-EuroparlementariŽr Bas Eickhout is tevreden dat er nu een einde komt aan het ontvinnen van haaien die vervolgens overboord worden gegooid. Eickhout: ďHet is hoog tijd dat we een einde maken aan de het doden van haaien louter en alleen om hun vin. Dat is een absurde verspilling van deze met uitsterven bedreigde dieren.Ē
Door een uitzondering in het verbod op het ontvinnen van haaien uit 2003, konden haaienvinnen apart aan wal werden gebracht. Het was daarom niet te controleren of de haaien in een andere haven binnen werden gebracht of in zee werden gegooid. Het Europarlement maakte vandaag een einde aan deze uitzondering.
> www.duurzaamnieuws.nl: Verbod op ontvinnen van haaien

China schrapt haaienvinnen van menu bij staatsbanketten

Beijng, 5 juli 2012 - De Chinese overheid heeft besloten geen haaienvinnensoep meer te serveren op officiŽle staatsbanketten. Activisten zien het besluit als een stap in de goede richting, schrijft de New York Times.
> www.volkskrant.nl: China schrapt haaienvinnen van menu bij staatsbanketten

Oprichter Sea Shepherd op borgtocht vrij

Frankfurt / Amsterdam, 21 mei 2012 - De oprichter van de activistische natuurorganisatie Sea Shepherd, Paul Watson, is maandag vrijgelaten, na betaling van een borgsom van 250.000 euro. Watson (61), die ruim een week geleden werd opgepakt, zat vast in een Duitse cel.
> www.seashepherd.nl: Vals uitleveringsproces gaat door, maar kapitein Paul Watson komt op borgtocht vrij
> www.trouw.nl: Oprichter Sea Shepherd op borgtocht vrij

Sea Shepherd doet oproep voor vrijlating stichter Watson

Brussel, 16 mei 2012 - Paul Watson, de stichter van Sea Shepherd, zou door Duitsland uitgeleverd worden aan Costa Rica. De organisatie roept sympathisanten nu op om de Duitse minister van Justitie te overtuigen die beslissing ongedaan te maken.
Watson blijft mogelijk nog drie maanden in de cel in het Duitse Frankfurt.
Watson zou donderdag tijdens de Science Fiction-beurs FedCon in DŁsseldorf uit zijn boek ĄBekentenissen van een eco-terroristď voorlezen.
De Nederlandse acteur Rutger Hauer vraagt in een videoboodschap aan de Duitse justitieminister dat die Paul Watson niet zou uitleveren aan Costa Rica.
Dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot stelt zich inmiddels kandidaat om "als zijn medeplichtige" de plaats van Watson in de cel in te nemen.
"Woedend omdat hij is gevangengenomen, bied ik mezelf aan om zijn plaats in te nemen want ik ben zijn medeplichtige", laat de 77-jarige vedette van de Franse film weten.
Brigitte Bardot is sinds jaren een vriendin van Watson en schonk ook aanzienlijke sommen geld aan Sea Shepherd, dat een van hun interventieschepen naar haar noemde.
Watson zou in 2005 tijdens opnamen voor de film Sharkwater het Costa Ricaanse vissersschip Varadero hebben geramd om te verhinderen dat deze boot door zou gaan met 'shark-finning', de mensonwaardige praktijk haaien te ontdoen van hun vinnen en vervolgens stervend in zee te dumpen.
> www.standaard.be: Tom Waes in de bres voor opgepakte kapitein Sea Shepherd
> www.demorgen.be: Brigitte Bardot wil plaats van Sea Shepherd-kapitein in Duitse cel innemen
> www.knack.be: Sea Shepherd doet oproep voor vrijlating stichter Watson
> www.seashepherd.nl: Update on the Arrest of Captain Watson: Day 2 in Custody
> www.ens-newswire.com: Sea Shepherd Film: The Eco-Terrorist Who Wasn't (April 22 2012)
Zie ook:
> Thema bedreigde dieren: Leider Sea Shepherd opgepakt
Meer over 'shark-finning'
> www.sharkwater.com: Trailer van de film
> www.youtube.com: Sharkfinning explained

EU wil einde aan afsnijden vinnen van levende haaien


www.demorgen.be

Brussel, 19 maart 2012 - Europa wil, als grootste exporteur van haaienvinnen, een eind maken aan het ontvinnen van haaien. Maandag schaarden alle lidstaten van de Europese Unie zich achter een volledig verbod op de praktijk waarbij de dieren, die als bijvangst aan boord zijn gehaald, levend verminkt worden en daarna achter gelaten worden in zee om te sterven.
> www.trouw.nl: EU wil einde aan afsnijden vinnen van levende haaien
Gerelateerd:
> www.stopsharkfinning.net: Find out about shark finning and how you can help to end it

Chinese hotelketen schrapt haaienvinnensoep van menu


Afb: www.hln.be

Brussel, 18 januari 2012 - De Chinese hotelketen Shangri-la heeft beslist om in haar restaurants niet langer haaienvinnensoep te serveren, een delicatesse waarvoor jaarlijks 26 ŗ 73 miljoen haaien de dood worden ingejaagd. De bescherming van de diersoort bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt, schrijft de krant The Guardian.
> www.hln.be: Chinese hotelketen schrapt haaienvinnensoep van menu

"Afsnijden haaienvinnen moet door EU verboden worden"


Brussel, 21 november 2011 - De Europese Commissie wil het afsnijden van haaienvinnen aan boord van vissersschepen verbieden. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie vandaag voorgesteld.
> www.demorgen.be: "Afsnijden haaienvinnen moet door EU verboden worden"

Kleine stapjes voor tonijn en haaien
Brussel, 20 november 2011 - Verschillende belangrijke visserslanden hebben beslist om de bescherming van blauwvintonijn, haaien, zwaardvis en albatrossen op te drijven. Natuurorganisaties reageren met gemengde gevoelens.
> www.knack.be: Kleine stapjes voor tonijn en haaien

Wetenschappers vinden bewijzen voor achteruitgang haaien


Afbeelding: www.coralcoe.org.au

Brussel, 4 oktober 3011 - Een nieuw meetsysteem bevestigt dat haaien wereldwijd aanzienlijk achteruitgaan. Overbevissing is de oorzaak van de achteruitgang, zeggen de wetenschappers.
> www.ipsnews.be: Wetenschappers vinden bewijzen voor achteruitgang haaien
> www.coralcoe.org.au: New analysis confirms sharks are in trouble

Uitsterving bedreigt machtige witte haai


Rotterdam, 10 maart 2011 - Het gaat niet goed met de witte haai. De grootste schrik van de oceaan blijkt minder talrijk dan aanvankelijk gedacht.
> www.ad.nl: Uitsterving bedreigt machtige witte haai

'Plan bescherming haaien mislukt'


Amsterdam, 27 januari 2011 - Het plan voor de wereldwijde bescherming van haaien, dat tien jaar geleden met veel bombarie werd gelanceerd, is uitgedraaid op een mislukking.
Jaarlijks worden 73 miljoen van deze roofdieren het slachtoffer van overbevissing. Ze worden gedood vanwege hun vinnen, die het belangrijkste ingrediŽnt vormen in haaienvinnensoep, die vooral populair is in Oost-AziŽ.
> www.trouw.nl: 'Plan VN faalt in de bescherming van haai'
> www.nu.nl: 'Plan bescherming haaien mislukt'

VS verbieden afsnijden haaienvinnen


Washington, 22 december 2010 - Het Amerikaanse congres heeft het afsnijden van haaienvinnen in alle Amerikaanse wateren verboden. Milieuverenigingen hopen dat dit een internationaal signaal is.
> www.mo.be: VS verbieden afsnijden haaienvinnen

Jaarlijks miljoen Atlantische haaien gevangen


Parijs, 22 november 2010 - IndustriŽle visserijbedrijven vingen in 2008 minstens 1,3 miljoen haaien in de Atlantische Oceaan. Dat staat in een rapport van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Oceana.
> www.ad.nl: Jaarlijks miljoen Atlantische haaien gevangen
> na.oceana.org: na.oceana.org

Haaienvinnensoep moeilijk van Chinese menukaart te halen


Beijng, 3 september 2010 - Grote campagnes, waar zelfs Chinese sterren zoals basketballer Yao Ming en acteur Jackie Chan hun hoofd voor lenen, moeten Chinezen aan het denken zetten over de ethiek van de haaienvinnensoep. Maar ook al loopt de haaienstand sterk terug, deze eeuwenoude delicatesse is niet zo makkelijk van de kaart te halen.
> www.ipsnews.nl: Haaienvinnensoep moeilijk van Chinese menukaart te halen

Illegale visserij bedreigt nu ook haaien in Rode Zee


Hurghada (Egypte), 10 augustus 2010 - In de Rode Zee werden vorige maand zes Jeminitische vissersboten aangehouden, met als opvallende lading kilometers lange vislijnen en meer dan twintig ton dode haaien. Een zoveelste bewijs dat de haaienvissers steeds meer de Rode Zee als werkterrein kiezen.
> www.hln.be: Illegale visserij bedreigt nu ook haaien in Rode Zee

CITES laat blauwvintonijn, koraal en haaien barsten


Doha / Amsterdam, 25 maart 2010 - 2010 is hťt jaar van Verlies aan Biodiversiteit. Uitgerekend in het jaar dat de Verenigde Naties aandacht vragen voor het behoud van de soortenrijkdom, maken de internationale overheden op de CITES-conferentie het weer eens pijnlijk duidelijk dat korte termijn winsten belangrijker zijn dan het voortbestaan van bedreigde diersoorten. Vooral voor zeedieren was deze conferentie een nekslag.
> www.greenpeace.nl: CITES laat blauwvintonijn, koraal en haaien barsten

Bescherming haaien van de baan


Doha / Amsterdam, 24 maart 2010 - Japan en China, grootverbruikers van haaienvinnensoep, hebben een voorstel getorpedeerd om de bedreigde roofvissen te beschermen.
> www.volkskrant.nl: Bescherming haaien van de baan
> www.standaard.be: Bedreigde haaien krijgen geen beschermin
> www.hln.be: Vissers halen slag thuis: ook haringhaai niet beschermd

Rood alarm voor tijger, tonijn, haai...


Brussel, 16 maart 2010 - Welke dieren en planten verdienen meer bescherming? 175 landen buigen zich over het lot van de tijger, de olifant, de tonijn, haai, maar ook van de zwarte leguaan.
> www.standaard.be: Rood alarm voor tijger, tonijn, haai...

Opnieuw hoop voor de haaien


Doha, 15 maart 2010 - Er is weer wat hoop voor verscheidene bedreigde haaiensoorten. Voorstellen om de zwaar beviste zeeroofdieren te beschermen, maken een betere kans om te worden goedgekeurd dan de voorbije jaren. Na Europa leggen ook de VS hun gewicht in de schaal.
> www.ad.nl: Opnieuw hoop voor de haaien

Haaienvinnen, cocaÔne en een corrupte Nobelprijswinnaar


Brussel, 9 februari 2010 - Homo sapiens, de tweevoetige aap die we zijn, ontstond ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika. De eerste haaien zwommen 420 miljoen jaar geleden in onze zeeŽn. Ze evolueerden 320 miljoen jaar lang tot wat ze nu al 100 miljoen jaar zijn. Wij zijn erin geslaagd om de jongste 20 jaar 90 procent van de oudste vertegenwoordiger op onze planeet uit te roeien. Hoofdzakelijk om soep van te maken.
> www.hln.be: Haaienvinnen, cocaÔne en een corrupte Nobelprijswinnaar

Een derde haaien staat op punt van uitsterven


Gland (Zwitserland), 25 juni 2009 - Een derde van de haaiensoorten die in de oceaan leven, wordt met uitsterven bedreigd. Vooral de grote hamerhaai, de geschulpte hamerhaai en de grote duivelsrog hebben het zwaar.
www.nu.nl: Een derde haaien staat op punt van uitsterven

Europa gaat haai beter beschermen
Brussel, 6 februari 2009 - Haaienvinnensoep is bij Chinezen zo populair, dat het Europese verbod om levende haaien te ontvinnen nauwelijks wordt nageleefd. De Europese Commissie wil de mazen in de wet dichten. Vooral Spaanse en Portugese vissers hebben het gemunt op vinnen van haaien. Eurocommissaris Joe Borg (visserij) zei gisteren dat er veel te weinig controle is. Bovendien zijn de regels zo ruim dat vissers nog altijd vinnen kunnen afsnijden, om vervolgens de ten dode opgeschreven haai terug te gooien in zee.
> www.trouw.nl: Europa gaat haai beter beschermen

Naar de haaien


Klik op de foto voor de trailer van Sharkwater

Hilversum, 12 oktober 2008 - Het gaat niet goed met de Europese haaien. De meeste populaties worden overbevist; een derde wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Tot 19 oktober is het de Europese Week van de Haai, met als thema: Ďred de haai, nu is de kansí.
vroegevogels.vara.nl: Naar de haaien
www.wnf.nl: Tweede europese week van de haai van start
Teken de petitie van sharkalliance.org
Trailer van Sharkwater

Meer haaien met uitsterven bedreigd
Rotterdam, 27 februari 2007 - Het aantal haaien op de internationale Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten is verder toegenomen. Dat hebben wetenschappers van de World Conservation Union van de IUCN afgelopen week bekend gemaakt.
www.nrc.nl: Meer haaien met uitsterven bedreigd

Overig milieu nieuws:
Archief mei 2007
Archief april 2007
Archief maart 2007
Archief februari 2007
Archief januari 2007
Archief 2006
Archief 2003
Archief 2002
Archief 2001
Archief 2000


© 2006 / 2013 Naar boven Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl