Zeeburg Nieuws

Voorpagina

Eart Summit Rio +20 (2012)


Algemeen


Politiek

Klimaatverandering

Wetenschap en Milieu

Energie

Rio +20:

Nl Platform Rio +20


www.earthsummit2012.org

Media buitenland:

www.mo.be: Dossier Rio + 20


www.unccd.int: Land is Missing Link in Pursuit of Sustainable Development, New UNCCD Report Warns

www.guardian.co.uk: Use Rio+20 to overhaul idea of growth, urges EU climate chief

Klimaatconferenties:

COP 17 / Durban 2011


COP 16 / Cancun 2010

COP 15 / Kopenhagen 2009

COP 14 / Poznan 2008

COP 13 / Bali 2007

COP 3 / Kyoto 1997

Het bedrijfsleven moet de Rio+20 VN conferentie 'afspraken' redden
Amsterdam, 18 juli 2012 - Afgelopen maand werd de Rio+20 VN conferentie gehouden in Rio de Janeiro. Deze VN-duurzaamheidstop heeft helaas niet geleid tot ingrijpende en concrete afspraken. Terwijl de noodzaak alleen maar groeit. Sinds de eerste VN-top in Rio 20 jaar geleden zijn er meer natuurrampen voorgekomen, is de gemiddelde temperatuur gestegen en de vervuiling toegenomen. Aangezien politici niet zijn gekomen tot het maken van bindende afspraken ligt er een nog belangrijkere taak voor het internationale bedrijfsleven om hun verantwoordelijkheid te nemen.
> www.trouw.nl: Het bedrijfsleven moet de Rio+20 VN conferentie 'afspraken' redden

"Een duurzame wereld ligt nog altijd in het verschiet"

Den Haag, 5 juli 2012 - Een duurzame wereld is goed haalbaar. Het kan via allerlei energiemixen, met en zonder kernenergie. En mooier nog: de kosten zijn betaalbaar. Tot die hoopvolle conclusie komt een mondiale studie die tijdens de recente milieutop in Rio de Janeiro werd gepresenteerd.
"We hebben onze toekomst nog in eigen handen", zegt energiedeskundige en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Wim Turkenburg.
Hij is een van de paar honderd geleerden die vijf jaar aan het Global Energy Assessment (GEA) hebben gewerkt. Een duurzame wereld, die de ergste armoede uitbant, iedereen toegang geeft tot moderne energiebronnen, luchtverontreining bestrijdt en klimaatverandering beperkt, is mogelijk. "Het kan nog altijd. Maar alle hens moeten wel aan dek."
> www.energiepodium.nl: "Een duurzame wereld ligt nog altijd in het verschiet"

'Brazilië maakte de dienst uit op Rio+20, en niet Europa'
Brussel, 4 juli 2012 - Kortgeleden sloot de milieutop Rio+20. Eco Matser, klimaatspecialist bij de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos, was aanwezig en gaf aan viceversaonline.nl zijn indruk van de conferentie. Hij sprak ook over duurzame energie en over het project waarmee zijn organisatie het Indonesische eiland Sumba voor 100 procent van hernieuwbare energie wil voorzien. Een neokolonalistisch experiment of de best mogelijke oplossing voor de energietoevoer van dit afgelegen eiland?
> www.mo.be: 'Brazilië maakte de dienst uit op Rio+20, en niet Europa'

Rio+20 videoblogs Gerben Jan Gerbrandy

Den Haag, 27 juni 2012 - Gerben Jan Gerbrandy schreef tijdens de Rio+20 VN-Duurzaamheidsonferentie, een blog voor ´Vroege Vogels`. Naast zijn geschreven blogs die op de hieronder vermeldde link te vinden zijn, maakte hij ook een aantal videoblogs.
> www.gerbenjangerbrandy.nl: ‘Rio+20 videoblogs Gerben Jan Gerbrandy

23.973 woorden, maar weinig afspraken

Den Haag, 25 juni 2012 - Rio +20 is afgelopen. Met een slotdocument van 283 paragrafen en 23.973 woorden, geheten ‘The Future We Want’. Deze titel is geïnspireerd op de Global Call to Action against Poverty die een paar jaar geleden begonnen met hun ‘The World We Want’ rapporten en daar over spraken met Ban ki Moon.
Het Rio+20 einddocument zit vol met mooie intentionele groene taal – maar bevat erg weinig concrete afspraken. Het 'best mogelijke compromis' dus.
> www.oneworld.nl / Sylvia Borren: 23.973 woorden, maar weinig afspraken
> www.mo.be: Rio+20: van mislukking naar succes?
> www.changemagazine.nl / Cees Zoon: Geen harde doelen in tekst Rio+20

'Voldoening, na de kater van toen'

Rio de Janeiro, 23 juni 2012 - De verwachtingen over de wereldklimaatconferentie in Rio de Janeiro van afgelopen week waren niet hooggespannen. Twintig jaar geleden, bij de eerste grote klimaattop in dezelfde stad, was dat wel anders.
> www.trouw.nl: Voldoening, na de kater van toen
> www.trouw.nl: 'Het ontbrak in Rio aan concrete doelstellingen'
> www.trouw.nl: Opnieuw een 'veel woorden weinig daden'-conferentie

'Kabinet te positief over milieutop'

Amsterdam, 23 juni 2012 - Milieudefensie is verbijsterd over de positieve houding waarmee het Nederlandse kabinet de duurzaamheidstop Rio +20 verlaat. Afgelopen ochtend zei demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tijdens een bijeenkomst bij de consul-generaal in Rio dat ‘het glas half vol en niet half leeg is.’ Milieudefensie begrijpt niet waar deze opvatting op gestoeld is.
De milieuorganisatie is vooral boos omdat er geen concrete afspraken zijn gemaakt over het afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen. "Dat was aanvankelijk wel de bedoeling", zegt campagneleider Geert Ritsema.
Ook de Belgische overheid concludeert bij monde van Vlaams milieuminister Paul Magnatte dat de duurzaamheidstop een flop is geworden. "In de slotverklaring staan enkel uiterst vage beloftes, niet de geëiste concrete engagementen om het natuurlijk kapitaal van de aarde beter te beschermen," aldus Magnatte.
> milieudefensie.nl: 'Kabinet te positief over milieutop'
> www.demorgen.be: 'Klimaattop mislukt totaal'

Vrouwenrechten geen item meer op duurzaamheidstop
Rio de Janeiro, 23 / 24 juni 2012 Op het gebied van vrouwenrechten en duurzaamheid is tijdens de duurzaamheidstop Rio+20 nauwelijks iets bereikt, mede door druk van het Vaticaan en conservatieve regeringen. Dat zeggen activisten en afgevaardigden van maatschappelijke organisaties over de top die vrijdag is afgesloten in Rio de Janeiro.
> www.ipsnews.be: Vrouwenrechten geen item meer op duurzaamheidstop

Geen harde doelen in tekst Rio+20
Rio de Janeiro, 23 juni 2012 "Daden bij de woorden voegen", sprak de secretaris-generaal van de VN nog. Maar de slotverklaring van Rio+20 geeft geen duidelijke agenda, geen nieuwe mechanismen voor financiering en geen beslissing over afschaffen van subsidie over fossiele brandstoffen. De economische crisis lijkt belangrijker dan efficiënt milieubeleid.
> www.changemagazine.nl: Geen harde doelen in tekst Rio+20

Rio+20 stemt België niet tevreden

Rio de Janeiro, 22 juni 2012 - Na de hoge ambities die België en Europa hadden voor Rio+20, is België teleurgesteld over de finale uitkomst van de top. Dat verklaarde minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette tijdens zijn toespraak op de top. Hij riep de andere landen op niet in defaitisme te vervallen, maar onmiddellijk de hand aan de ploeg te slaan. Ook de Vlaamse parlementsleden Hermes Sanctorum (Groen) en Bart Martens (sp.a) reageren.
> www.vilt.be: Rio+20 stemt België niet tevreden

Grootste VN-top ooit, maar Rio+20 resulteert in 'veel lege woorden' en 'weinig verplichtingen'

Rio de Janeiro, 22 juni 2012 - In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is de VN-duurzaamheidstop afgerond. De onderhandelingen hebben tot nu toe inhoudelijk niets toegevoegd aan de ontwerpslotverklaring van dinsdag, die teleurstellend werd genoemd, aldus een verslaggever van persbureau Reuters die inzage heeft gehad in de geactualiseerde tekst onder het motto The Future we want.
De VN-duurzaamheidstop Rio+20 bouwt voort op de eerste VN-conferentie over duurzaamheid in 1992. Twintig jaar geleden was deze top een groot succes, met als resultaat vijf documenten, waaronder twee met juridisch bindende afspraken over klimaatverandering en biodiversiteit. Vandaag wordt na dagen onderhandelen de slotverklaring ondertekend door 193 landen van de Verenigde Naties. Maar deze keer is de uitkomst teleurstellend.
> www.trouw.nl: Duurzaamheidstop in Rio wordt afgerond; resultaat 'voegt niets toe'
> www.volkkrant.nl: Grootste VN-top ooit, maar Rio+20 resulteert in 'veel lege woorden' en 'weinig verplichtingen'
> foto: thinkprogress.org: Amidst Disappoinment At Rio+20, Hillary Clinton Tries To Weave A Positive Message
> Rio + 20 concept slotdocument: Our common Vision / The Future we want

Weinig enthousiasme over ontwerp slotverklaring Rio+20
Brussel, 21 juni 2012 - Te weinig ambitieus en te weinig duidelijke engagementen. Dat is kort samengevat de reactie van de Belgische ministers en ngo’s op het ontwerp van slotverklaring waarover na 9 dagen onderhandelen op de Rio+20-top een akkoord is bereikt. Vrijdag moet deze tekst worden ondertekend door de 193 landen binnen de Verenigde Naties, maar weinig betrokkenen spreken er zich enthousiast over uit.
> www.vilt.be: Weinig enthousiasme over ontwerp slotverklaring Rio+20
> milieudefensie.nl: VN-duurzaamheidstop Rio +20 volledig vastgelopen door lobby bedrijsleven

“We kunnen deze top beter Rio min 20 noemen”

Rio de Janeiro, 20 juni 2012 — Verschillende maatschappelijke organisaties betonen openlijk hun teleurstelling over het document waar de regeringsleiders de komende drie dagen mee aan de slag gaan op de VN-Duurzaamheidstop in Rio de Janeiro.
"De toekomst begint met de beslissingen van vandaag” kopt een grote muurschildering in de straten van Rio de Janeiro. Maar het 49 pagina’s tellende ontwerptekst met de titel ‘The Future we Want’, is ronduit teleurstellend zo zeggen verschillende zakelijke organisaties en ngo’s.
Het is deze tekst waarover onderhandelaars uit meer dan 190 landen zich gisteren akkoord verklaarden en waar de regeringsleiders vanaf vandaag mee aan de slag gaan.
De VN-duurzaamheidstop biedt 'minder dan gehoopt, maar meer dan verwacht,' zei staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) woensdag na aankomst in Rio de Janeiro.
Knapen hoopte op concrete doelen en harde deadlines over het 'vergroenen van de economie'. "Dat is niet gelukt. Maar er is tegelijk meer bereikt dan verwacht."
> www.ipsnews.be: “We kunnen deze top beter Rio min 20 noemen”
> www.trouw.nl.nl: 'VN-top Rio biedt minder dan gehoopt'
> www.rtl.nl / In beeld: Stammenprotest bij aardetop in Rio
> www.rijksoverheid.nl: Knapen over Rio+20: minder dan gehoopt, meer dan verwacht (2006)


Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen

Rio de Janeiro, 20 juni 2012 - Landen in de wereld hebben tot nu toe toegezegd 18 miljoen hectare bos te herstellen voor 2020. Dat is slechts 12 procent van de 150 miljoen hectare die vorig jaar tijdens de Bonn Challenge, een conferentie over herbebossing, als doel werd gesteld.
Dat heeft Stewart Maginnis van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gezegd tijdens de duurzaamheidstop Rio+20 in Rio de Janeiro. De IUCN wil dat meer landen meedoen aan de vrijwillige campagne en beloven bossen en land te herstellen.
> www.ipsnews.be: Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen
Themapagina bossen & bomen bedreigd
> idem Europa

Geen topakkoord op aardetop

Rio de Janeiro, 19 juni 2012 - Europa is met tegenzin akkoord gegaan met een concepttekst van Brazilië in de aanloop naar de aardetop die morgen in Rio de Janeiro begint. Er werd gesproken van een "slap akkoord".
Europa vindt dat er te weinig concrete afspraken in staan, maar stond alleen in zijn mening. "Dit was het hoogst haalbare'', zeiden Europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks) dinsdag.
> www.bnr.nl: Geen topakkoord op aardetop
> www.joop.nl: Top in Rio loopt nu al vast
> www.standaard.be: 'Akkoord bereikt' op milieutop in Rio

Lijst bedreigde dieren en planten groeit

Rio de Janeiro, 19 / 20 juni 2012 - Er worden weer meer planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd. Dat blijkt uit de zogenoemde Rode Lijst van de natuurorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN).
De organisatie presenteerde de jongste cijfers dinsdag in Rio de Janeiro waar woensdag de internationale top over duurzaamheid begint.
De golf uitstervende planten en dieren zet ook de wereldwijde productie van voedsel onder druk. Door het verdwijnen van wilde varianten komt de veredeling van landbouwgewassen in gevaar. Boeren hebben daarnaast last van het uitsterven van insecten, vogels en vleermuizen die hun gewassen bestuiven.
> www.nu.nl: Lijst bedreigde dieren en planten groeit
> www.iucn.nl: Voedselproductie onder druk door verlies aan biodiversiteit
> Bedreide diersoorten: Lijst bedreigde dieren en planten groeit (1906)

Twintig jaar van gebrek aan actie


Rio de Janeiro, 19 juni 2012 - Grote gast vandaag in het Riocentro was Gro Harlem Brundtland, de auteur van het Brundtland-rapport van 1987 ‘Onze gemeenschappelijke toekomst’, en belichaming van het concept “Duurzame ontwikkeling”, zoals iemand het hier uitdrukte.
> www.mo.be: Twintig jaar van gebrek aan actie
> www.mo.be: Dossier Rio + 20

Op het strand van Rio hakt de Volkerentop wel knopen door

Amsterdam, 19 juni 2012 - Terwijl de formele VN duurzaamheidstop Rio+20 moeizaam vordert in de gesloten congreshallen in het uiterste westen van Rio de Janeiro, vindt er een heel andere top plaats langs het strand. In tenten, kraampjes en in de open lucht ontmoeten honderden maatschappelijke bewegingen elkaar op de 'Volkerentop' in stadspark Aterro do Flamengo.
> www.trouw.nl: Op het strand van Rio hakt de Volkerentop wel knopen door
> www.treehugger.com: foto / Mixed Messages in Colorful Marches: Walking Rio+20 People's Summit

Blog Rio: spannende dagen

Rio de Janeiro, 19 juni 2012 - door Gerben Jan Gerbrandy (Europarlementariër voor D66) - De echte Rio+20 conferentie is nog niet eens begonnen (woensdag komen de regeringsleiders), maar toch wordt vandaag een van de spannendste en meest beslissende dagen.
Zaterdag nam Brazilië het voorzitterschap van de voorbereidende onderhandelingen over van de VN. 's Avonds leverde dat een nieuwe onderhandelingstekst op. En waar velen al bang voor waren werd werkelijkheid: Brazilië zou vol voor het korte termijn eigenbelang gaan.
> vroegevogels.vara.nl / Blog Rio: spannende dagen

Rio+20: Wedstrijdje Brazilië tegen Europa

Rio de Janeiro, 19 juni 2012 - door Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks)- De Brazilianen werken veel met voetbalbeeldspraken. Zo stelde de hoofdonderhandelaar van de Brazilianen op een persconferentie dat elke wedstrijd een vaste hoeveelheid speelminuten heeft en dat de wedstrijd nu toch echt voorbij is.
Waar gaat het om? De Brazilianen willen voordat het officiële gedeelte van deze Duurzaamheidstop gaat beginnen (aanstaande woensdag) de teksten afmaken. De ervaring leert namelijk: hoe langer de tijd, hoe meer er weer gesleuteld wordt en hoe meer landen echt betrokken raken bij de teksten. En ook de druk van buitenaf kan groter worden, wat voor een voorzitter moeilijk te controleren valt.
> Bas Eickhout / Rio+20: Wedstrijdje Brazilië tegen Europa


Het roer moet om in Rio

Den Haag, 18 / 19 juni 2012 - door Dirk-Jan Verdonk (Programmamaker WSPA) - Met oog op de snel naderende topconferentie van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week het rapport 'Roads from Rio+20: paden naar mondiale duurzaamheidsdoelen voor 2050'.
De conclusie: het roer moet om bij het duurzaamheidsbeleid, want tot nu toe is het overheden niet gelukt te komen tot mondiale afspraken die zoden aan de dijk zetten.
Het Planbureau pleit er daarom voor om ook vooral 'onderlangs te verduurzamen; via ondernemende burgers, bedrijven en lokale bestuurders. Dat is ongetwijfeld een belangrijke route, maar het ontslaat overheden natuurlijk niet van de dure plicht alsnog alles op alles te zetten om tot daadkrachtige akkoorden te komen.
Nederland deelt dat uitgangspunt blijkbaar niet, want de Nederlandse overheid heeft het bijltje er al bij voorbaat bij neergelegd. Gezien de ernst van de mondiale problemen is dat even onbegrijpelijk als onverantwoord.
> www.joop.nl: Nederland gaat totaal ambitieloos naar de topconferentie over duurzaamheid
> Roads from Rio+20: Paden naar mondiale duurzaamheidsdoelen in 2050 (1505)

"Concrete doelen en deadline nodig voor succesvol Rio+20"

Brussel, 18 / 19 juni 2012 - Geen vage begrippen zoals groene economie of duurzaamheid maar concrete doelstellingen én een deadline zijn nodig om van Rio+20 een succes te maken. Dat zegt Saleemul Huq van het Internationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (IIED). Goed geformuleerde doelstellingen zetten aan tot actie en net daarom zijn ze zo belangrijk om de wereld op het duurzame pad te krijgen.
> www.demorgen.be: "Concrete doelen en deadline nodig voor succesvol Rio+20"

"Geen toekomst die wij willen"
Rio de Janeiro, 18 juni 2012 - De ontwerptekst die klaarligt voor de wereldleiders die overmorgen in Rio aankomen voor de driedaagse duurzaamheidstop, is een actieplan dat "de wereld veroordeelt tot vervuiling, plundering en vernietiging", zo zegt de politiek directeur van Greenpeace International.
Nadat de 193 leden van het voorbereidend comité vrijdag geen overeenstemming hebben bereikt over een blauwdruk voor een wereldwijde groene economie en duurzame ontwikkeling, zal een document van gastheer Brazilië waarschijnlijk het definitieve actieplan worden.
Het plan met als titel The Future We Want (De toekomst die wij willen) moet worden goedgekeurd door de wereldleiders wanneer zij aankomen in Rio op 20 juni.
> www.ipsnews.be: "Geen toekomst die wij willen"
> vroegevogels.vara.nl / Greenpeace: Rio+20 te weinig ambitieus

Verhitte discussie in Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, 18 juni 2012 - (door Geert Ritsema, campagneleider internationaal Milieudefensie) - Gisteravond aangekomen in Rio en direct al een verhitte discussie gevoerd met onze collega's van Friends of the Earth, het internationale netwerk van milieuorganisaties waarbij ook Milieudefensie is aangesloten. Zij zijn vanuit de hele wereld gekomen om de aanstaande VN duurzaamheidstop Rio+20 van dichtbij te volgen.
> blog.milieudefensie.nl: Verhitte discussie in Rio de Janeiro

'Duurzaamheidstop Rio gekaapt door bedrijfsleven'
Rio de Janeiro, 18 juni 2012 - Het baart belangenorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie zorgen dat er zo weinig belangstelling is vanuit de politiek voor de duurzaamheidstop in Rio de Janeiro. De top in de Braziliaanse kuststad vindt vanaf woensdag plaats en tot nu toe lijkt een concepttekst niet veelbelovend.
Bij de Rio+20 UNCSD-top zijn weinig staatshoofden aanwezig – ook premier Rutte is niet van de partij – en de onderhandelingstekst die nu op tafel ligt is weinig veelbelovend. Overheden verwachten dat het bedrijfsleven voor duurzame ontwikkeling zorgt en mijden zelf met mondiale bindende regels te komen.
> www.trouw.nl: 'Duurzaamheidstop Rio gekaapt door bedrijfsleven'

Bitter debat met VN-topman op Top van de Volkeren
Rio de Janeiro, 18 juni 2012 - Op de Top van de Volkeren, die parallel aan de VN-duurzaamheidstop in Rio wordt georganiseerd, was het debat met de Duitse milieu-expert Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP), een van de hoogtepunten. Maar de toon was bitter.
Naar de ontmoeting met Steiner was het meest uitgekeken op de Top van de Volkeren, een schaduwtop van sociale en groene bewegingen die al op 15 juni begon. Steiner is een belangrijke speler tijdens de officiële duurzaamheidstop Rio+20, die van 20 tot 22 juni loopt.
Kop van jut tijdens het debat was de groene economie, straks een van de centrale thema's tijdens Rio+20. De sociale en groene bewegingen zien er alleen maar een wolf in schapenvacht in, een groene vermomming van het kapitalisme.
> www.ipsnews.be: Bitter debat met VN-topman op Top van de Volkeren
> www.ipsnews.be: “Concrete doelen enige recept voor succes”
> foto / mo.be: Cupula dos Povos / De Babelse Spraakverwarring
> MO* bericht vanaf Rio+20

Somberheid heerst over duurzaamheidstop Rio
Rio de janeiro, 17 juni 2012 - Twee decennia geleden werden op de eerste aarde-top in Rio de Janeiro nog baanbrekende internationale afspraken gemaakt over klimaatverandering, overbevissing en verwoestijning. Maar in de aanloop naar de nieuwe top, die woensdag in de Braziliaanse kuststad begint, overheerst somberheid en desillusie.
> www.telegraaf.nl: Somberheid heerst over duurzaamheidstop Rio
Gerelateerd:
> www.earthsummit2012.org
> The future we want: geannoteerde en becommentarieerde uitgangstekst

Duurzaamheid kun je niet eten
Rio de janeiro, 17 juni 2012 - Regeringsleiders en duizenden afgevaardigden van overheden, ondernemingen en actiegroepen uit bijna tweehonderd landen komen deze week in Rio de Janeiro (Brazilië) samen. Woensdag begint Rio+20, de conferentie van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling. De deelnemers zullen er invulling geven aan de wens om "op een steeds dichterbevolkte planeet de armoede terug te dringen, maatschappelijke gelijkheid te bevorderen en milieubescherming te garanderen voor de toekomst die we willen". De organisator zelf omschrijft de conferentie als een 'historische mogelijkheid om de weg naar een veiliger, gelijker, schoner, groener en welvarender wereld voor allen' uit te stippelen.
> www.trouw.nl: Duurzaamheid kun je niet eten

Ook de milieutop in Rio dreigt floptop te worden

Rio de Janeiro, 14 / 17 juni 2012 - Na Kopenhagen, Cancún en Durban dreigt ook Rio+20, de VN-top over ’groene economie’ die gisteren is begonnen, een flop te worden. „De onderhandelingen lopen zo stroef dat Rio+20 op korte termijn geen gevolgen zal hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven”, zegt oud-VN-klimaatchef en huidig KPMG-adviseur (klimaat en duurzaamheid) Yvo de Boer in een interview met De Telegraaf.
> www.telegraaf.nl: Ook de milieutop in Rio dreigt floptop te worden
> www.telegraaf.nl: Somberheid heerst over duurzaamheidstop Rio (1706)

Pablo Solón: 'Natuur is niet verhandelbaar'


Rio / Amsterdam, 15 / 16 juni 2012 - Meer marktwerking in de natuur, luidt het devies van de milieutop in Rio de Janeiro. De Boliviaan Pablo Solón, voormalig ambassadeur bij de VN, walgt ervan. Volgens hem moeten we respectvoller omgaan met de natuur.
Hij schreef een van de meest vooruitstrevende wetten voor natuurbescherming. Hij organiseerde in 2010 de eerste internationale klimaatconferentie voor burgers in Cochabamba.
En nu maakt hij het VN-voorstel voor de 'green economy' met de grond gelijk. De Boliviaan Pablo Solón vindt dat we respectvoller met de natuur moeten omgaan.
> www.trouw.nl: 'Natuur is niet verhandelbaar'
> Bolivia's hippe top voor Moeder Aarde ten einde (23 april 2010)

'Taboe beperking wereldbevolking moet verdwijnen'

Amsterdam, 14 / 15 juni 2012 - Wetenschappers vinden dat de duurzaamheidstop in Rio de uitgelezen plaats is om te praten over de beperking van de wereldpopulatie en overconsumptie. Ondanks het politieke taboe dat daar nog steeds op rust.
Als er niet nu wordt gepraat over het beperken van de wereldbevolking en de daarmee samenhangende overconsumptie lukt het niet meer om het wereldwijde overmatige gebruik van onze grondstoffen te keren.
> www.trouw.nl: 'Taboe beperking wereldbevolking moet verdwijnen'
> www.guardian.co.uk: Rio+20 Earth summit: scientists call for action on population
> Meer over het thema Bevolkingsgroei

Wanneer is Rio+20 geslaagd?
Zeist, 14 juni 2012 - De VN-top Rio+20 van 20-22 juni zal de meeste Nederlanders weinig kunnen schelen. Voetbal, de economische crisis, het wil maar niet vlotten met een mooie zomer. We hebben wel wat anders aan ons hoofd. Toch ziet het Wereld Natuur Fonds (WNF) deze duurzaamheidstop in Brazilië als unieke kans om afspraken te maken voor een duurzame toekomst. Dat lijkt ver van ons bed, maar is ook- of misschien wel juist- belangrijk voor Nederland.
> ww.wnf.nl: Wanneer is Rio+20 geslaagd?

Eerste succes in onderhandelingen Rio+20
Rio de Janeiro, 14 juni 2012 - De laatste onderhandelingsronde van Rio+20 heeft een eerste succes opgeleverd, zegt de delegatie van gastland Brazilië. Er is vooruitgang geboekt in het voorstel over een wereldwijd duurzaamheidsfonds van 30 miljard dollar per jaar. Het voorstel komt van de ontwikkelingslanden.
Rio+20 ontvangt gedurende tien dagen van officiële en parallelle activiteiten meer dan vijftigduizend mensen uit de hele wereld, vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties, sociale bewegingen, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld.
> www.ipsnews.be: Eerste succes in onderhandelingen Rio+20

Blog Rio: Net als in de film
Rio, 13 juni 2012 - Menig Hollywoodfilm is gebaseerd op een veel slechter script dan wat nu voorligt voor Rio de Janeiro.
Ontelbare studies die op apocalyptische wijze het einde van onze blauwe planeet voorspellen.
We hebben nog maar even om te voorkomen dat wij ons als lemmingen collectief van de kliffen afwerpen. "Oh Flash, we have only fifteen hours to save the earth", wordt Flash Gordon toegeroepen in de gelijknamige film.
Maar, meer dan 130 dappere regeringsleiders, bijeen in Rio, gaan de wereld redden. In de laatste seconden voordat de aarde haar zogenaamde 'tipping points' bereikt, wendt de wereldeconomie haar steven en vaart naar een betere wereld. Een groene, schone, welvarende wereld.
> vroegevogels.vara.nl: Blog Rio: Net als in de film

"Rio+20 moet oog hebben voor de grenzen van de planeet"
Brussel, 12 juni 2012 - Van 20 tot 22 juni vindt in Rio de Janeiro de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling plaats. Oxfam International roept de deelnemende overheden op om concrete acties te ondernemen, die onder meer het voedselsysteem verduurzamen. “Twintig jaar na de Top van de Aarde moet Rio+20 een nieuwe start betekenen voor het wereldwijde economische beleid, met aandacht voor sociale en ecologische grenzen”, klinkt het.
> www.vilt.be: "Rio+20 moet oog hebben voor de grenzen van de planeet"

Wereldmilieuorganisatie maakt opnieuw opgang
New York, 12 juni 2012 - Ook als de wereldleiders volgende week in Brazilië het actieplan van Rio+20 goedkeuren, blijft het de vraag hoe de Verenigde Naties het best politieke beloften in economische realiteit omzetten. Er wordt onder andere gedacht aan de oprichting van een heuse Wereldmilieuorganisatie.
> www.mo.be: Wereldmilieuorganisatie maakt opnieuw opgang
> www.unep.org

Japanse ecologen vragen milieu-ethiek op Rio+20

Tokyo, 11 juni 2012 — Vooraanstaande Japanse ecologen vragen aandacht voor ‘milieu-ethiek’ tijdens Rio+20. Dit concept legt de verantwoordelijkheid inzake duurzame ontwikkeling nog meer bij de mens.
"(Milieu-)ethiek is gebaseerd op een concept dat mensen verantwoordelijk stelt voor het behoud van natuurlijke bronnen en biodiversiteit. Door de nadruk op dit aspect te leggen willen we ingaan tegen de prioriteit die economische groei op vorige Aarde-conferenties kreeg", aldus Ryoichi Yamamoto, ontwikkelingsexpert en emeritus professor aan de Universiteit van Tokio.
> www.mo.be: Japanse ecologen vragen milieu-ethiek op Rio+20

'Duurzame wereld nog in eigen hand'

Amsterdam, 11 juni 2012 - Een duurzame wereld is nog steeds binnen handbereik. Aan de vooravond van de milieutop in Rio de Janeiro meldt een groep wetenschappers dat het mogelijk is de mondiale energievoorziening zo in te richten dat niet alleen wordt voldaan aan klimaatdoelstellingen,maar ook aan andere doelen, zoals bestrijding van armoede en toegang tot moderne energie voor iedereen. Volgens het rapport van de wetenschappers, het Global Energy Assessment, kunnen hernieuwbare bronnen als zon en wind in 2050 voor 30 tot 75 procent in de mondiale energiebehoefte voorzien.
> www.trouw.nl: 'Duurzame wereld nog in eigen hand'
> www.uncsd2012.org: The Global Energy Assessment - the science to transform energy systems

Een haalbare toekomst

Amsterdam, 11 juni 2012 - Zon, wind en waterkracht kunnen over veertig jaar voor 30 tot 75 procent in de wereldwijde energiebehoefte voorzien. Een positief geluid aan de vooravond van de grote milieutop in Rio.
Het kan dus wel. Dat is de boodschap die Wim Turkenburg graag meegeeft aan zijn rapport dat volgende week wordt gepresenteerd op de duurzaamheidstop in Rio de Janeiro.
> www.trouw.nl: Een haalbare toekomst
> foto: www.rkk.nl / Andersdenkenden

Groene presidentskandidate sceptisch over Rio+20

Rio de Janeiro, 11 juni 2012- De Braziliaanse toppolitica Marina Silva, in 2010 presidentskandidate voor de Groene Partij, verwacht niet meteen een succes voor Rio+20. Het fundamentele probleem is dat economie en ecologie niet met elkaar verzoend raken, zegt ze.
> www.ipsnews.be: Groene presidentskandidate sceptisch over Rio+20

VN-rapport waarschuwt voor onherstelbare milieuschade

New York, 8 juni 2012 - Van de vijfhonderd doelstellingen die internationaal zijn afgesproken om het milieu te beschermen, wordt er maar op vier vooruitgang geboekt. Ecosystemen dreigen onherstelbaar beschadigd te worden, volgens het nieuwe Mondiale Milieurapport van de VN.
De komende Rio+20-topconferentie over duurzame ontwikkeling is een cruciaal moment voor de wereld, volgens het vijfde Global Environment Report van het VN-Milieuprogramma UNEP. Het rapport is een overzicht van drie jaar milieuonderzoek, waar zeshonderd organisaties en individuele deskundigen aan hebben meegewerkt.
Het rapport bespreekt een alarmerende rij klimaatgebeurtenissen, van overstromingen en droogtes tot het uitsterven van dier- en plantensoorten, vervuiling en de stijging van de zeespiegel.
> www.ipsnews.be: VN-rapport waarschuwt voor onherstelbare milieuschade
Media buitenland:
> Launch of GEO 5: UN's Most Comprehensive Assessment of the Global Environment
> planetark.org: U.N. Sounds Environment Alarm Ahead Of Rio Summit (June 07)
> www.bbc.co.uk: Green decline 'may bring irreversible change' (June 06)

Vijfde Global Environment Outlook - Environment for the future we want - GEO-5

Bilthoven, 6 / 7 juni 2012 - 'De wereld blijft doorrazen op een onduurzame route, ondanks meer dan 500 internationaal overeengekomen afspraken en doelen voor een duurzaam milieubeheer en een verbetering van het menselijk welzijn. Het is echter wel degelijk mogelijk om halverwege de 21e eeuw een set van ambitieuze duurzaamheidsdoelen te halen, mits huidig beleid en strategieën aangepast en versterkt worden en succesvolle beleidsmaatregelen snel breder worden ingevoerd.' Dit is één van de belangrijkste conclusies van UNEP’s Vijfde Global Environment Outlook (GEO-5), die aan de vooravond van de Rio+20 is uitgekomen.
> www.planbureauvoordeleefomgeving.nl: Vijfde Global Environment Outlook - Environment for the future we want - GEO-5
> Media buitenland: Launch of GEO 5: UN's Most Comprehensive Assessment of the Global Environment

Een uitweg uit Rio


Rotterdam, 31 mei 2012 - Soms lijken we te geloven dat zich ergens op de wereld een cockpit bevindt, van waaruit de hele aarde onafhankelijk van onszelf bestuurd zou kunnen worden. Dat is een illusie, zegt Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), in een film die hij maakte in de aanloop naar de duurzaamheidsconferentie Rio+20. We zitten met zijn allen in die cockpit.
> www.nrc.nl: Een uitweg uit Rio
> www.duurzaamnieuws.nl: Samen duurzaamheid dichterbij brengen (0106)
> www.pbl.nl: Roads from Rio+20 / Pathways to achieve global sustainability goals by 2050

Willem-Alexander: Met water, voedsel en energie kunnen we ons geen tweede kans veroorloven
Rotterdam, 30 mei 2012 - Kroonprins Willen-Alexander opende woensdag in Rotterdam de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas.
In de Van Nelle fabriek werden lokale initiatieven voor wereldwijde duurzaamheid gepresenteerd. Dat gebeurde ter voorbereiding op de topconferentie volgende maand in Rio de Janeiro over vergroening van de wereldeconomie.
De Nederlandse variant van het platform Rio+20 bracht bestuurders, instanties, bedrijven en burgers bij elkaar om over te schakelen op een groene economie wereldwijd. Het doel was elkaar inspireren en aandacht vragen voor ideeën en activiteiten.
Van 20 tot 22 juni wordt in het Braziliaanse Rio de Janeiro de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling gehouden: de Rio+20.
Het getal staat voor de jaren tussen de eerste VN-conferentie over dat thema in 1992 en nu.
De conferentie heeft als hoofdthema groene economie in middels duurzame ontwikkeling en het bestrijden van armoede. Doel is om politieke steun te krijgen, voortgang te evalueren en nieuwe uitdagingen te signaleren.
De Keniaanse ecoloog Janet Awimbo overhandigde de bundel 'Denkend aan Duurzaamheid' aan Willem-Alexander. De bundel is een co-productie van de organisaties Both ENDS en Cordaid. Het bevat zeven verfrissende visies van denkers uit het Zuiden - van groene daken in Caïro tot blauwe luchten in Beijing - om te komen tot een groene en eerlijke economie.
> www.rijnmond.nl: Groene initiatieven bij 'Rio aan de Maas'
> www.koninklijkhuis.nl / Willem-Alexander: Met water, voedsel en energie kunnen we ons geen tweede kans veroorloven

Met doemdenken wordt wereld nooit duurzaam

Amsterdam, 29 mei 2012 - Volgende maand verzamelt de wereld zich in Rio de Janeiro voor een wereldduurzaamheidstop, precies twintig jaar na de allereerste, ook in Rio. Op het evenement 'Rio aan de Maas' komen morgen allerlei Nederlandse betrokkenen, van bewindslieden tot lokale initiatieven, bijeen om zich hierop voor te bereiden.
> www.trouw.nl: Met doemdenken wordt wereld nooit duurzaam
> www.rioaandemaas.nl

"Waarom niet betalen voor diensten van de natuur?"

Yeosu, 29 mei 2012 - In de aanloop naar Rio+20 raken experts, activisten en beleidsmakers het moeilijk eens over hoe een "groene economie" er moet uitzien. Sommige geloven dat we het roer volledig moeten omgooien om de klimaatverandering te keren, anderen geloven in de verdiensten van een marktgerichte aanpak van de crisis. Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP), meent dat een gezonde mix van de beide de sleutel tot succes is.
> www.ipsnews.be: "Waarom niet betalen voor diensten van de natuur?"

Ban Ki-moon gefrustreerd over impasse Rio+20

Washington, 24 mei 2012 - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, die veel energie gestoken heeft in de aanstaande duurzaamheidstop (Rio+20) in Rio de Janeiro, is gefrustreerd over de gebrekkige voortgang van de onderhandelingen.
> www.ipsnews.be: Ban Ki-moon gefrustreerd over impasse Rio+20

Meesten weten niet wat biodiversiteit is

Brussel, 22 / 24 mei 2012 - Biodiversiteit wordt straks een van de centrale thema's op de VN-duurzaamheidstop maar de meeste mensen weten gewoon niet wat dat woord betekent. Dat blijkt uit een peiling in acht landen verspreid over de wereld. De Duitsers behoren tot de slechtste leerlingen van de klas.
> www.ipsnews.be: Meesten weten niet wat biodiversiteit is
> www.biodiversiteit.nl: Biologische Diversiteit
Biodiversiteit:
> Dag van de Biodiversiteit / Onderzoek bewijst positief effect beheerovereenkomsten (2205)
> Biodiversiteitsconferentie Nagoya 2010
> Ecologische land-zeeketens onder druk (2005)

"Rio+20 laten mislukken is geen optie"
New York, 22 mei 2012 — Twintig jaar geleden was ambassadeur Tommy Koh van Singapore voorzitter van het voorbereidingscomité van de Aardetop. Ook toen verliepen de onderhandelingen zeer moeilijk, weet hij. Intussen leven we in een andere wereld, maar de diplomaat gelooft toch in een goede afloop van Rio+20 volgende maand.
> www.ipsnews.be: "Rio+20 laten mislukken is geen optie"

Groene energie onderwerp van Islamitische Conferentie in Kazachstan

Astana, 18 / 20 mei 2012 - 57 ministers van Milieu uit de Arabische wereld zijn sinds gisteren bijeen op de vijfde Milieuconferentie voor Islamitische landen. Naast de 57 ministers, leden van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), zijn ook afgevaardigden van de Verenigde Naties en de Arabische Liga afgezakt naar Astana, hoofdstad van Kazachstan.
Bedoeling is de slotverklaring van de bijeenkomst te presenteren tijdens de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro die van 20 tot en met 22 juni plaatsvindt.
De Europese Commissie is voorstander van een grotere rol voor bedrijven op de VN-duurzaamheidstop Rio+20. Dat zegt de onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory (CEO). Die vindt het dan ook jammer dat het Europees Parlement geen delegatie naar Rio stuurt.
> www.trouw.nl: Groene energie onderwerp van Islamitische Conferentie in Kazachstan
> iina.me: Kazakhstan/Islam-Environment: The Islamic Conference of Environment Ministers holds its fifth session in Astana, under the patronage of Kazakhstan President
> www.ipsnews.be: "Europese Commissie wil grotere rol bedrijven op Rio+20" (2005)

Roads from Rio+20: Paden naar mondiale duurzaamheidsdoelen in 2050

Bilthoven, 15 mei 2012 - Het PBL-rapport 'Roads from Rio+20' laat zien dat er in potentie voldoende mogelijkheden bestaan om internationaal overeengekomen doelen op het gebied van honger, voedsel, biodiversiteit en energie en klimaat in de komende decennia te halen. Het rapport verkent de paden hier naartoe én manieren om de grootste struikelbokken te omzeilen.
> www.planbureauvoordeleefomgeving.nl: Roads from Rio+20. Paden naar mondiale duurzaamheidsdoelen in 2050
> www.pbl.nl: Roads from Rio+20 / Pathways to achieve global sustainability goals by 2050 (pdf)

Knapen en Atsma naar klimaatconferentie Rio


Den Haag, 11 / 12 mei 2012 - De staatssecretarissen Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) en Joop Atsma (Milieu) gaan samen met de premiers van Aruba en Sint Maarten en een ambtelijke delegatie. Dat blijkt uit een brief die vrijdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Eerder deze week besloot het Europees Parlement juist om niemand naar Rio te sturen vanwege de torenhoge kosten voor hotelovernachtingen. Aanvankelijk zou het Europees Parlement nog 12 man en 9 man ondersteuning sturen.
GroenLinks wil volgende week opheldering van het kabinet. De partij is ontevreden over de samenstelling van de Nederlandse delegatie, waarin niet de premier of ministers zitten en ook geen jongeren vertegenwoordigd zijn.
> www.nu.nl: Knapen en Atsma naar klimaatconferentie Rio
Gerelateerd:
> www.nrc.nl: Gerbrandy zorgt voor opschudding in Brazilië

"Braziliaanse organisatie frustreert VN-duurzaamheidstop Rio+20"

Brussel, 8 mei 2012 - Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is teleurgesteld dat het Europees Parlement geen officiële delegatie zal afvaardigen naar de VN-Duurzaamheidstop Rio+20.
Gerbrandy, die deze delegatie namens het Europees Parlement zou leiden, herkent zich echter in de overwegingen.
"Hotels in Rio de Janeiro rekenen absurde prijzen. Een delegatie van 11 leden zou 200 duizend euro kosten. Hoteleigenaren bewijzen hun land een slechte dienst. Dit belooft iets voor het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016." De D66-politicus stelt alles in het werk om in juni op eigen kosten bij de Wereld Duurzaamheids Top aanwezig te zijn.
> www.d66.nl: "Braziliaanse organisatie frustreert VN-duurzaamheidstop Rio+20"

Geen Europarlementariërs naar Rio
Brussel, 8 mei 2012 - Het Europees Parlement stuurt niemand naar de internationale klimaatconferentie in juni in Rio. De prijzen van hotelovernachtingen in die periode zijn schandalig duur, meent het Europarlement.
> www.ad.nl: Geen Europarlementariërs naar Rio

Onenigheid over ontwerptekst voor Rio+20
New York, 8 mei 2012 — Na twee weken van onderhandelingen achter gesloten deuren heeft een voorbereidend comité van de Verenigde Naties geen consensus gevonden over een globaal actieplan voor Rio+20, de VN-top over duurzaamheid die half juni van start gaat in Brazilië.
> www.mo.be: Onenigheid over ontwerptekst voor Rio+20

VN vraagt meer aandacht voor duurzaam landgebruik

Brussel / New York, 7 mei 2012 - Een overeenkomst voor duurzaam landgebruik tijdens de internationale duurzaamheidstop in Rio de Janeiro (Rio+20) in juni is een eerste vereiste om verdroging van landbouwgrond tegen te gaan. Dat vindt de organisatie van de Verenigde Naties die zich richt op tegengaan van verdroging, UNCCD. “De afspraken zijn nodig om in de toekomst beschikbaarheid van water, voedsel en energie veilig te stellen”, aldus de VN.
> www.vilt.be: VN vraagt meer aandacht voor duurzaam landgebruik
> Landbouw: Werd landbouw meer duurzaam in het afgelopen decennium?
> Bevolkingsgroei: "Wereldwijde voedselvoorziening moet op de schop" (0205)
> Land is Missing Link in Pursuit of Sustainable Development, New UNCCD Report Warns (May 04)

"Rijke landen moeten consuminderen"

New York, 2 mei 2012 — De capaciteit van de aarde om tegemoet te komen aan menselijke behoeften is niet oneindig en het huidige consumptiepatroon bedreigt de planeet, zeggen wetenschappers van de vooraanstaande Britse Academie voor Wetenschappen in de studie 'People and the Planet'. Ontwikkelde landen moeten hun consumptie daarom sterk verminderen.
> www.nu.nl: "Rijke landen moeten consuminderen"
> royalsociety.org: People and the planet report

De wereld kan niet langer alleen flirten met duurzaamheid

Den Haag / Amsterdam, 12 april 2012 - In juni vindt de Wereld Duurzaamheids Top van de Verenigde Naties Rio+20 plaats. Wereldwijde afspraken over duurzame energie, water, landgebruik, oceanen en grondstoffen zijn cruciaal. Eerdere milieuconferenties lieten echter zien dat praten alleen niet de oplossing biedt.
Ook afspraken maken is niet genoeg, leert twintig jaar duurzaamheidsoverleg. De duurzaamheidsdoelen moeten afdwingbaar worden.
Gerben-Jan Gerbrandy, delegatieleider names het Europees Parlement bij de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro en Europarlementariër voor D66, is daarom voorstander van de oprichting van een Internationaal Milieugerechtshof.
> www.trouw.nl: De wereld kan niet langer alleen flirten met duurzaamheid

Twintigers willen een groene VN-top Rio+20

Den Haag, 11 april 2012 - Een groep jongeren protesteerde vanochtend bij aanvang van de voorbereidende Rio +20 top voor het internationale bedrijfsleven in Den Haag met een vier meter hoog Christusbeeld en spandoeken waarop de achteruitgang van het milieu in de afgelopen twintig jaar duidelijk wordt in cijfers.
> www.greenpeace.nl: Twintigers willen een groene VN-top Rio+20
> www.rijksoverheid.nl / Knapen: 'Overheden niet in staat wereldproblemen op te lossen'

Activisten houden alternatieve top naast Rio+20
Rio de Janeiro, 28 maart 2012 - Maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen uit de hele wereld organiseren een alternatieve milieutop naast de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling (Rio+20) in juni. Die laatste top zal in hun ogen onvermijdelijk op een mislukking uitlopen.
> www.ipsnews.be: Activisten houden alternatieve top naast Rio+20

Chris vanden Bilcke: "Rio+20 gaat niet over milieu maar over economie"


mo.be
Brussel, 24 maart 2012 – De balans van twee decennia Duurzame Ontwikkeling, van de Aardetop in Rio in 1992 tot nu, valt voor vanden Bilcke voorzichtig positief uit. Het thema heeft zich een weg gebaand naar de internationale politieke agenda’s maar de praktijk bleef vaak achterwege. Bovendien is er vandaag nood aan een grondige herziening van het groeimodel.
Chris vanden Bilcke: "Rio+20 gaat niet over milieu maar over economie"

"Te weinig groene kredieten in Latijns-Amerika"
Mexico-stad, 5 maart 2012 - Bankleningen voor duurzame activiteiten zijn nog te schaars in Latijns-Amerika, vindt het VN-Milieuprogramma (UNEP). Het gaat daarom maatregelen nemen om groene kredieten te stimuleren.
> www.ipsnews.be: "Te weinig groene kredieten in Latijns-Amerika"

Europarlementariër Gerbrandy leidt EP-delegatie Rio+20


nprio2012.nl
Brussel, 29 februari 2012 – Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy leidt in juni de 11-koppige delegatie van het Europees Parlement naar de Wereld Duurzaamheids Conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro. Twintig jaar na de eerdere VN-duurzaamheidsconferentie in Rio komen regeringsleiders en staatshoofden bijeen om de overgang naar een groene economie te versnellen en armoede te bestrijden.
> www.d66.nl: Europarlementariër Gerbrandy leidt EP-delegatie Rio+20

Partij voor de Dieren wil Rutte naar Rio+20
Den Haag, 14 februari 2012 - Premier Rutte moet Nederland vertegenwoordigen op de Rio+20 conferentie over duurzame ontwikkeling. Daar roept de Partij voor de Dieren de premier vandaag toe op.
Twintig jaar na de eerste grote VN-conferentie over de draagkracht van de aarde lijkt duurzame ontwikkeling namelijk verder weg dan ooit.
Net als het tijdstip is ook de plaats van de Rio+20 symbolisch: ook die eerste internationale conferentie, in 1992, werd gehouden in Rio de Janeiro.
Het is van het grootste belang dat juist de regeringsleiders bij elkaar komen om een ambitieus actieplan af te spreken: de toekomst van onze planeet staat op het spel, aldus de PvdD.
> Partij voor de Dieren wil Rutte naar Rio+20

Europese leiders willen veel op duurzaamheidstop Rio+20
Brussel, 9 februari 2012 — Europese leiders hebben een stevige agenda opgesteld voor Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die in juni wordt gehouden. Ze willen de ontwikkelingshulp veranderen, gebruik van hernieuwbare energie door armen stimuleren en het milieuorgaan van de Verenigde Naties versterken.
> www.ipsnews.be: Europese leiders willen veel op duurzaamheidstop Rio+20

Hedegaard: huidig economisch model herzien


www.changemagazine.nl
Brussel, 8 februari 2012 - De wereld moet Rio+20 aangrijpen om het huidige economische model te herzien. Dat model, gebaseerd op het BBP, zorgt voor overconsumptie en negeert de waarde van natuurlijke bronnen, stelt Connie Hedegaard, EU Klimaatcommissaris.
> www.changemagazine.nl: Hedegaard: huidig economisch model herzien
> Media buitenland: Use Rio+20 to overhaul idea of growth, urges EU climate chief

Begin voorbereiding duurzaamheidstop ‘Rio+20’


www.wspa.nl
Brussel, 25 januari 2012 - In New York zijn woensdag 25 januari de onderhandelingen begonnen over de duurzaamheidsconferentie ‘Rio+20’, die in juni in Brazilië wordt gehouden. Twintig jaar na de eerste grote VN-conferentie over duurzaamheid moet de wereld een paar verdere stappen zetten. Nu al dreigt een essentieel hoofdstuk in het verhaal ongeschreven te blijven: dieren en hun belangrijk rol in een duurzame wereld. Een gemiste kans, volgens WSPA.
> www.wspa.nl: Begin voorbereiding duurzaamheidstop ‘Rio+20’

"Rio+20 stevent af op mislukking"
Rio de janeiro, 24 januari 2012 - Rio+20, de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling, stevent af op een mislukking, waarschuwen activisten en analisten. Alleen als burgerorganisaties zwaar mobiliseren, kan die mislukking nog worden afgewend, zeggen ze.
> www.ipsnews.be: "Rio+20 stevent af op mislukking"

Van Durban tot Rio: multilaterale propaganda


Afb: mo.be / Chapatte

Brussel, 17 januari 2012 - Het lijkt logisch dat globale problemen zoals klimaatverandering of slinkende grondstoffen enkel door multilaterale akkoorden duurzaam en degelijk aangepakt kunnen worden.
In december 2011 was er in Durban een VN-top over het klimaat en in Rio de Janeiro komt er in juni 2012 een VN-top rond groene economie. De 'zero draft' van die laatste werd zonet vrijgegeven.
Daaruit blijkt dat Rio net als Durban slechts om één ding gaat: het optrekken van een rookscherm, een soort multilaterale propaganda die een pijnlijke waarheid tracht te verbergen. We slagen er niet in om de aftakeling van ons ecosysteem tegen te houden.
> www.mo.be: Van Durban tot Rio: multilaterale propaganda
> www.uncsd2012.org: The Future We Want - Zero draft of the outcome document

"Brazilië kan geen leiderschap opeisen in Durban"


Rio de Janeiro, 29 november 2011 - Brazilië zal geen leidende rol kunnen opeisen op de VN-klimaattop in Durban, zeggen waarnemers. Zijn klimaatbegroting is niet relevant, het land verliest terrein in de strijd tegen de klimaatwijziging en ook op internationaal vlak zitten de omstandigheden niet mee.
De verantwoordelijkheid van Brazilië is groter dan anders aangezien het land volgend jaar gastheer is van Rio+20, de VN-top over duurzame ontwikkeling. Maar het land lijkt "aan een actievere rol te verzaken", te oordelen aan het "lauwe" document dat het op 27 oktober indiende als onderhandelingsbasis voor Rio+20, zegt energie-expert Luiz Pinguelli Rosa, uitvoerend secretaris van het Braziliaans Forum voor Klimaatwijziging, een overlegorgaan van regering en burgerorganisaties.
> www.mo.be:"Brazilië kan geen leiderschap opeisen in Durban"

Regeringsleiders willen niet naar Rio


Amsterdam, 20 november 2011 - In juni 2012 komen wereldleiders bij elkaar in Rio de Janeiro, Brazilië, voor een bijzondere milieutop die slechts elke tien jaar gehouden wordt. Uit de eerste Rio conferentie (The Earth Summit) in 1992 kwam het moderne klimaatbeleid voort, van het Kyoto akkoord tot een reeks organisaties die zich met duurzame ontwikkeling bezig houden. Eén van die organisaties die toen ontstond is ANPED – Northern Alliance for Sustainability – die ondermeer instaat voor het vertolken van de standpunten van NGOs op globale conferenties zoals deze. Vandaag trekt ANPED aan de alarmbel, want voorlopig willen de wereldleiders er zelf niet naar Rio.
> www.duurzaamnieuws.nl: Regeringsleiders willen niet naar Rio
> www.anped.org

Rio+20 is nog raadsel voor Brazilianen


Rio de Janeiro, 31 oktober 2011 — Amper 11 procent van de Brazilianen weet precies of ongeveer waar Rio+20 voor staat. De VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling moet de belangrijkste topbijeenkomst van 2012 worden en vindt net als de historische Top van de Aarde uit 1992 in Rio de Janeiro plaats.
> www.ipsnews.be: Rio+20 is raadsel voor Brazilianen
> www.uncsd2012.org: Rio+20

Louise Fresco overhandigt Ben Knapen prioriteitenlijst


Amsterdam, 20 november 2011 - Ben Knapen, staatssecretaris Buitenlandse Zaken, ontvangt de prioriteitenlijst uit handen van Louise Fresco, voorzitter van het Nationaal Platform Rio+20, als inbreng van het Nederlandse maatschappelijk middenveld voor de VN-duurzaamheidsconferentie Rio+20 in juni 2012.
> www.nprio2012.nl: Louise Fresco overhandigt Ben Knapen prioriteitenlijst


© 2011 Naar boven Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl