Zeeburg Nieuws

Voorpagina

Fossiele brandstoffen: Olie, gas en steenkool


Algemeen:

Algemeen Nieuws


Politiek Nieuws

Klimaatverandering

Wetenschap en Milieu

Energievraagstukken

Archief:

Archief 2012


Actueel:

Shell & Nigeria: 'Shell loog over omvang en oorzaak olielekken Nigeria' (13-11)


Olieramp Golf van Mexico: Golf van Mexico blijft lijden onder olieramp (10-04)


De problematiek van het Groningener gas: Dijken Groningen versneld verstevigd (19-02)


Waddenzee / Natuurorganisaties: "Zoutwinning Waddenzee risicovol (07-11)


Energie:

Energie algemeen


Zonne-energie

Electriciteit

Windenergie

Bio-brandstoffen

Bio-gas

Waterstof

Olie en Gas

Kernenergie

Kolencentrales

Buitenland:

www.bloomberg.com: American Oil Growing Most Since First Well Signals Independence (Dec 19 2012)


e360.yale.edu: ‘Fracking’ Comes to Europe, Sparking Rising Controversy (Feb 28 2011)

www.physorg.com: World crude oil production may peak a decade earlier than some predict (March 10 2010)

www.nytimes.com: The Race to Harness Hydrates (May 18 2009)

planetark.org: Action On Climate To Harm Gulf Economies: Saudi Official (March 19 2008)

www.guardian.co.uk: When will the oil run out? (Dec 15 2008)

www.clingendael.nl: Oil turbulence in the next decade (July 9 2008)

www.telegraph.co.uk: Oil prices soar as leaders gather for Saudi Arabia summit (Jun 20 2008)

www.spiegel.de: 'International Oil Companies Are the Real Dinosaurs' (Jan 19 2008)

Binnenland:

www.peakoil.nl


Arctic Sunrise vastgehouden door Spaanse autoriteiten

Amsterdam, 18 / 19 november 2014 - Het lijkt een grap, maar er valt niets te lachen. Slechts enkele maanden geleden werd de Arctic Sunrise vrijgegeven door Rusland; vandaag werd de ijsbreker stilgelegd door de Spaanse autoriteiten, na een vreedzaam protest tegen olieboringen bij de Canarische Eilanden.
> www.greenpeace.nl: Arctic Sunrise vastgehouden door Spaanse autoriteiten
> www.greenpeace.nl: "Dit hadden we niet verwacht…"

'Nederlandse gasvoorraad kan vijf jaar langer mee door nieuwe techniek'

Groningen, 8 november 2014 - Nederland kan langer toe met gas uit eigen bodem dan werd gedacht. Dat komt door nieuwe technieken. Die zijn zo succesvol dat Nederland nog zo'n vijftien jaar zelfvoorzienend kan zijn.
Dat concludeert TNO na onderzoek, meldt de NOS zaterdag. Eerder werd uitgegaan van tien jaar.
TNO noemt het "goed nieuws" dat meer gas uit een veld gehaald kan worden. Het maakt Nederland minder snel afhankelijk van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Wel wijst de onderzoeksorganisatie erop dat er een moment komt dat het gas toch echt op raakt en Nederland dus naar een duurzame energievoorziening moet.
> www.nu.nl: Nog voor vijftien jaar gas
> www.nos.nl: Meer Nederlands gas door zeep

"Poetin machtigste man ter wereld"

New York, 5 november 2014 - Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft dit jaar opnieuw de Russische president Poetin tot machtigste persoon ter wereld uitgeroepen. Forbes koos voor Poetin omdat Rusland het afgelopen jaar de Krim annexeerde en betrokken raakte in een oorlog met Oekraïne. Ook sloot hij een megadeal met China voor de bouw van gaspijpleidingen. "Rusland lijkt steeds meer op een energierijke, nucleaire schurkenstaat met een onbetwiste en onberekenbare leider", schrijft het blad.
> nos.nl: "Poetin machtigste man ter wereld"
> www.energiepodium.nl / Rob de Wijk: "Poetin zal niet inbinden"
> Oekraïnekwestie: 'Oekraïne moet snel energie winnen uit biomassa' (28-10)

Aardgasbeleid houdt Nederland te afhankelijk
Apeldoorn, 30 oktober 2014 - Het Nederlandse aardgasbeleid is niet toekomstbestendig, stelt Klaas de Jong, directeur energieprojecten.com.
> www.refdag.nl: Aardgasbeleid houdt Nederland te afhankelijk

Piekolie nieuwsupdate: week 43
Amsterdam, 25 oktober 2014 - Zonder palliatieve zorg raakt ‘Big Oil’ in een dodelijke spiraal gevangen; de olieprijs is meer dan een kwestie van vraag en aanbod; Chevron en Shell melden nieuwe vondsten, maar naar de omvang blijft het gissen; het alternatief voor de Keystone XL-pijpleiding was een ‘zekerheidje’, maar lijkt nu alweer afgevoerd; zijn die gasonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne nu geslaagd of hoe zit het? Eurocommissaris Oettinger geeft het verlossende woord; en de tragische dood van Christophe de Margerie, de enige olie-‘big shot’ die piekolie serieus nam.
> Piekolie nieuwsupdate: week 43

Piekolie nieuwsupdate week 42
Amsterdam, 18 oktober 2014 - (door Gertjan Cobelens) - Eenheid binnen OPEC ver te zoeken, Saoedi-Arabië bezondigt zich aan ‘cost discovery’; de baas van de Bank of England schaart zich achter de koolstofzeepbel; het Kasjagan-olieveld, ’s werelds grootste bodemloze geldput; en de EU geeft de Canadese plannen voor nieuwe teerzandpijpleiding een steuntje in de rug.
> www.peakoil.nl: Piekolie nieuwsupdate week 42

Shell en Exxon pompen minder op, maar stoten meer CO2 uit
Den Haag, 15 oktober 2014 - Het lijkt een paradox: energiereuzen Exxon Mobil en Shell stoten meer co2 uit, hoewel ze minder olie en gas oppompen. Per vat hebben de twee grootste westerse oliebedrijven vorig jaar ieder tien procent meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2011, blijkt uit bedrijfscijfers die de Wall Street Journal inzag. Exxon en Shell stelden samen met honderden andere bedrijven hun gegevens over broeikasgasuitstoot ter beschikking aan het Carbon Disclosure Project.
> www.z24.nl: Shell en Exxon pompen minder op, maar stoten meer CO2 uit

South Stream snijdt dwars door de Unie


De South Stream gasleiding van Rusland via de Zwarte Zee naar Zuid-Europa. Klik met rechter muislnop om afbeelding op graoter formaat te bekeijken. Kaart: www.gazprom.com

Amsterdam, 18 september 2014 - South Stream, de nieuwe aanvoerroute voor Russisch gas, splijt de Europese Unie. Terwijl het noorden zijn afhankelijkheid van Russisch gas wil verminderen, laaft het zuiden zich aan de nieuwe pijplijn. Met South Stream zet Moskou het mes in de gezamenlijke energiemarkt, waarmee de geschiedenis van de EU begon.
> www.trouw.nl: South Stream snijdt dwars door de Unie
> www.gazprom.com: Kaart
Gerelateerd:
> Oekraïnekwestie: “Grote vraag is of EU-lidstaten één lijn trekken naar Rusland” (16-09)
> Nord Stream

We houden Shell Pernis voorlopig open, zegt topman

Den Haag, 6 / 7 september 2014 - Shell Pernis blijft voorlopig open. Ondanks de slechte resultaten van de raffinage in Europa, blijft Shell honderden miljoenen steken in de raffinaderij. Dat zegt de nieuwe topman Ben van Beurden in zijn eerste interview in een Nederlandse krant.
De investeringen, die over een aantal jaren worden uitgesmeerd, moeten ertoe leiden dat Pernis een van de meest flexibele raffinaderijen van Europa wordt. De raffinaderij moet zoveel mogelijk verschillende soorten olie in kunnen nemen en daarvan zoveel mogelijk verschillende producten maken. Met die strategie hoopt Shell de concurrentieslag op de Europese raffinagemarkt te winnen.
Olie en gas blijven volgens Van Beurden bepalend. Oproepen om investeringen in deze fossiele brandstoffen te staken en uitsluitend nog in hernieuwbare energie te beleggen, noemt hij “misleidend en naïef”.
Van Beurden heeft sinds zijn aantreden als bestuursvoorzitter van Shell flink het mes gezet in niet-renderende bedrijfsonderdelen, zoals schaliegasposities in de Verenigde Staten. Tot en met 2015 wordt voor minstens 15 miljard dollar afgestoten. Het aandeel Shell is sinds het aantreden van Van Beurden met ongeveer 20 procent gestegen.
De uitbreiding van de activiteiten van Shell in Rusland, gaat ondanks de crisis rond Oekraïne vooralsnog gewoon door, zegt de topman van Shell.
> www.nrcq.nl: Ik doe er alles aan om buiten de politiek te blijven (07-09)
> www.nrcq.nl: “Zolang de politiek zegt dat we verder mogen, gaan we door.” (Betaalservice)
> www.z24.nl: Shell-topman Van Beurden: desnoods worden we kleiner
> 'ABP moet niet beleggen in fossiele brandstoffen'
> Energie en de Oekraïnse kwestie

Duurzaam is credo, maar ‘fossiel’ blijft gewoon in het pakket

Amsterdam, 2 september 2014 - Pensioenfondsen hebben de mond vol van duurzaam en voor de lange termijn beleggen. FD Energie Pro vroeg de grote pensioenfondsen wat dat betekent voor hun beleggingen in olie, kolen en gas. Maar over hun beleggingen in fossiele energie zwijgen de pensioenfondsen liever. ‘Als je duurzaamheid belangrijk vindt als pensioenfonds, dan moet je dat ook concreet maken.’
‘Duurzaamheid en langetermijnbeleid hóren eigenlijk bij pensioenfondsen,’ zei Else Bos, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder PGGM, dit jaar in een interview in het FD.
Ook ABP, Nederlandse grootste pensioenfonds, legt veel nadruk op de lange termijn. ‘Verantwoord beleggen betekent dat we bij het beoordelen van alle beleggingen rekening houden met zaken als klimaatverandering, kinderarbeid en arbeidsomstandigheden,’ schrijft ABP op zijn website. ‘Dit leidt tot betere resultaten, omdat bedrijven die serieus maatschappelijk verantwoord ondernemen naar verwachting beter presteren op de lange termijn.’
> energiepro.fd.nl: 'Duurzaam is credo, maar ‘fossiel’ blijft gewoon in het pakket'

'ABP moet niet beleggen in fossiele brandstoffen'


Amsterdam, 1 september 2014 - Zeventien milieuorganisaties roepen pensioenfonds ABP op niet meer te investeren in de olie-, gas- en kolenindustrie. Dat schrijven ze in een brief die vandaag aan het ambtenarenpensioenfonds wordt overhandigd. De belangenorganisaties maken zich niet alleen zorgen over klimaatverandering, maar waarschuwen ook voor de 'carbon bubble', de koolstofzeepbel die beleggen in fossiele energie riskant kan maken.
Het ABP laat in een reactie weten te blijven investeren in de olie-, gas- en kolenindustrie. 'We zijn bekend met de in de brief genoemde onderzoeken, we gebruiken deze zelf ook', laat een woordvoerder weten. Maar volgens het grootste pensioenfonds van Nederland is het nog maar 'zeer de vraag' of de risico's waarop de milieuorganisaties doelen daadwerkelijk zullen optreden. 'Wereldwijd stijgt de vraag naar energie nog steeds en hernieuwbare bronnen zijn helaas nog niet in staat om in voldoende mate in die behoefte te voorzien.'
> www.volkskrant.nl: 'ABP moet niet beleggen in fossiele brandstoffen'
> www.energieoverheid.nl: Milieuorganisaties roepen ABP op geld uit fossiele brandstof industrie te trekken
> www.duurzaamnieuws.nl: Maatschappelijke organisaties roepen ABP op pensioengeld fossielvrij te investeren
Archief:
> Grootste pensioenbeheerder houdt vast aan fossiele energie (13-06)
> ABP loopt groot financieel risico vanwege ‘Carbon Bubble’ (22-05)
> ABP deelnemers stemmen voor fossielvrij pensioen
Gerelateerd:
> 'Pensioengeld in dierenleed over de grens'

ExxonMobil boort in Rusland

Amsterdam, 8 augustus 2014 - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil start morgen met proefboringen naar olie en gas in de Siberische Karazee. Ondanks de huidige spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. De proefboringen kosten 700 miljoen dollar.
De boringen zullen tot medio oktober duren en worden samen met het Russische staatsbedrijf Rosneft uitgevoerd.
> www.nos.nl: ExxonMobil: boringen in Rusland

Verdubbeling winst voor Shell

Den Haag, 31 juli 2014 - Olie- en gasreus Shell heeft in het tweede kwartaal een winst behaald van 5,15 miljard dollar (3,8 miljard euro). Dat is meer dan een verdubbeling van het resultaat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst had zelfs nog hoger kunnen zijn, maar Shell moest flink afschrijven op gasprojecten in de Verenigde Staten.
> www.nos.nl: Verdubbeling winst voor Shell
Zie ook:
> www.trouw.nl: Russisch olie- en gasconcern ziet winst sterk stijgen
> www.nrc.nl: Waarom Shell het onverwacht toch nog moeilijk gaat krijgen
Gerelateerd:
> Gevolgen van het conflict ronde de Oekraïne: Wat zijn de voor- en nadelen van een handelsconflict met Rusland?(31-07)

IEA: vraag naar olie stijgt
Amsterdam, 11 juli 2014 - De wereldwijde vraag naar olie neemt het komend jaar flink toe. Het is de grootste stijging in vijf jaar, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De groeiende vraag komt vooral uit China.
De vraag zal in 2015 stijgen naar een recordniveau van 94,1 miljoen vaten per dag. Dat betekent dat er dagelijks 1,4 miljoen vaten meer worden geproduceerd dan nu.
> nos.nl / IEA: vraag naar olie stijgt
> www.iea.org: IEA releases Oil Market Report for July

'Olievraag komende jaren verder omhoog'
Parijs, 17 juni 2014 - De wereldwijde olievraag neemt in de komende jaren naar verwachting jaarlijks met 1,3 procent toe tot 99,1 miljoen vaten per dag in 2019. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn dinsdag gepubliceerde rapport over de oliemarkt op de middellange termijn.
Volgens het IEA zal aan het einde van 2019 de vraag mogelijk boven de 100 miljoen vaten per dag uitkomen.
> www.nuzakelijk.nl: 'Olievraag komende jaren verder omhoog'
> www.telegraaf.nl: 'Olievraag komende jaren verder omhoog'

Grootste pensioenbeheerder houdt vast aan fossiele energie
Den Haag / Heerlen, 13 juni 2014 - Nederlands grootste pensioenbeheerder gaat niet beleggen in windparken op zee. Waar in het buitenland beheerders inzetten op duurzame energie, houdt APG vast aan de fossiele variant.
De Nederlandse pensioenbeheerder APG, die beleggingen beheert van vijf pensioenfondsen, waaronder het ABP, zal voorlopig niet investeren in windparken voor de Nederlandse kust. De techniek van offshorewindturbines is te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid is te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen.
> www.volkskrant.nl: Grootste pensioenbeheerder houdt vast aan fossiele energie
Archief:
> Windenergie: Drijvende windmolens voor efficiënte oliewinning (10-06)

ABP loopt groot financieel risico vanwege ‘Carbon Bubble’

Amsterdam, 22 mei 2014 - Miljarden euro’s aan Nederlandse pensioengelden lopen het gevaar om in de komende jaren te verdampen, vanwege de hoge financiële risico’s die verbonden zijn aan de investeringen in de olie-, kolen- en gas industrie. Dit waarschuwt Fossil Free Nederland, naar aanleiding van de Algemene Aandeelhoudersvergadering van Shell.
> www.duurzaamnieuws.nl: ABP loopt groot financieel risico vanwege ‘Carbon Bubble’

Rusland en China tekenen gascontract voor dertig jaar
Beijng, 21 mei 2014 - China en Rusland hebben na tien jaar onderhandelen eindelijk een grote gasdeal gesloten. De twee landen hebben een contract gesloten voor de komende dertig jaar, meldt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. De Russische president Poetin was de afgelopen twee dagen in China om de laatste details van de overeenkomst te regelen.
> www.trouw.nl: Rusland en China tekenen gascontract voor dertig jaar
> www.nos.nl: Rusland en China dicht bij gasdeal

Shell probeert aandeelhouders te sussen over klimaat
Brussel, 20 mei 2014 - Oliemaatschappij Shell schrijft aandeelhouders in een brief dat fossiele brandstoffen nog zeker tot 2050 nodig zullen zijn. Het bedrijf probeert ze zo gerust te stellen dat de olievoorraden geen nieuwe zeepbel zullen blijken op de beurs.
> www.ipsnews.be: Shell probeert aandeelhouders te sussen over klimaat

Carbon Tracker: investeren in olie niet rendabel


Amsterdam, 9 mei 2014 - Een geplande investering van in totaal $1100 mrd in olieprojecten zal verdampen, wanneer overheden maatregelen tegen klimaatverandering doorzetten om het gebruik van fossiele brandstof te beperken.
Dit blijkt uit onderzoek van het Carbon Tracker Initiatief (CTI). Oliemaatschappijen zijn volgens het onderzoek van plan om veel geld te investeren in dure projecten voor oliewinning uit oliezanden, diepzeeboringen en Noordpoolgebieden.
> www.duurzaambedrijfsleven.nl: Carbon Tracker: investeren in olie niet rendabel

‘$28 biljoen (28 duizend miljard) verlies voor fossiele brandstof industrie in komende 20 jaar’

Den Haag, 6 mei 2014 - Een stringent klimaatbeleid zal de de fossiele brandstof industrie 28 duizend miljard dollar kosten in de periode tot 2035. Maar ook bij een business as usual scenario zal de industrie grote verliezen lijden. Dat staat in een rapport van financieel adviesbureau Kepler Cheuvreux.
> www.energieoverheid.nl: ‘$28 biljoen verlies voor fossiele brandstof industrie in komende 20 jaar’

Polen: meer Europa, minder Rusland
Warschau, 3 mei 2014 - Polen wil dat de EU een vuist maakt tegen Rusland, met een gezamenlijk energiebeleid. Maar wachten willen de Polen niet: hun doel is om in 2015 onafhankelijk te zijn van Russisch gas.
> nieuwsuur.nl: Polen: meer Europa, minder Rusland

Monopoololie
Amsterdam, 3 mei 2014 - (door Youp van 't Hek) - ‘Dus jij hebt, terwijl iedereen dacht dat je het in Sotsji bij Poetin voor de onderdrukte homo’s en de gevangen genomen milieuactivisten van Greenpeace opnam, een lucratief contractje afgesloten met deze dictator om de meest omstreden olie aller tijden onze kant op te laten komen?”, foeterde de koning door zijn telefoon tegen de premier, die een beetje schutterig begon te lachen.
> sargasso.nl: Monopoololie

Opeens vreest Twente voor opslag olie in zoutgrot
Enschede, 2 mei 2914 - Lege zoutwinningsgrotten van AkzoNobel in Twente vullen met olievoorraden. Geen Tukker maakte zich er zorgen om. Op die eenling na die net bot ving bij de Raad van State. Maar nu pal over de Duitse grens bij Enschede een kleine olieramp plaatsvindt in natuurgebied Amsvenn, is het tijd voor een brandbrief naar Den Haag. De gemeentebesturen van Enschede en Hengelo verzoeken minister Henk Kamp (economische zaken) de vergevorderde Twentse opslagplannen stil te leggen.
> www.trouw.nl: Opeens vreest Twente voor opslag olie in zoutgrot

Denen niet bang voor Poetin

Hilversum, 1 mei 2014 - De oliecrisis in de jaren 70 raakte Denemarken hard: de thermostaat moest omlaag, auto's konden niet meer rijden. Het land was bijna volledig afhankelijk van olie en gas uit het buitenland.
Om dat nooit meer mee te hoeven maken, was er maar één oplossing. De Denen besloten helemaal onafhankelijk te worden van energie uit het buitenland. Dat is ze inmiddels gelukt.
> www.nos.nl: Denen niet bang voor Poetin

Poetin dreigt met sancties tegen energiesector

Moskou, 30 april 2014 - De Russische president Poetin noemde gisteren de energiesector als één van de mogelijke doelwitten van sancties van Rusland tegen het Westen. Dat zei hij in reactie op de recent opgelegde sancties door de EU en de VS vanwege de Oekraïense crisis.
“We hopen van harte dat we niet tot tegenacties hoeven over te gaan. Ik hoop dat we niet op dat punt komen. Maar als dit zo doorgaat, dan moeten we natuurlijk gaan nadenken over wie er werkt in de sleutelsectoren van de Russische economie, inclusief de energiesector”, zei Poetin tegen verslaggevers.
> www.energieoverheid.nl: Poetin dreigt met sancties tegen energiesector

Slowakije tekent gasdeal met Oekraïne

Bratislava / Kiev, 28 april 2014 - Slowakije heeft maandag een akkoord getekend om aardgas aan Oekraïne te leveren. Rusland dreigt de gastoevoer naar Oekraïne af te sluiten en Kiev zoekt al langere tijd naar alternatieve gasbronnen.
> www.nu.nl: Slowakije tekent gasdeal met Oekraïne
> Foto: www.schoolvoorjournalistiek.com / Oekraïne wil gas importeren uit Slovakije

'Verbreken gasbanden EU met Rusland geen goed idee'
Brussel, 19 april 2014 - Het is verstandig te blijven zoeken naar nieuwe leveranciers van aardgas, maar het verbreken van de aardgasbanden met Rusland is geen goed idee.
Dat heeft Eurocommissaris voor Energie Günther Öttinger gezegd in een interview met de krant Welt am Sonntag.
> www.nu.nl: 'Verbreken gasbanden EU met Rusland geen goed idee'
> www.welt.de: EU-Kommissar Günther Oettinger
Gerelateerd:
> www.ecofys.com: Energy efficiency can reduce German dependence on Russian gas by 50%

Poetin steunt uitbreiding Shell in Rusland
Moskou, 18 april 2014 - President Vladimir Poetin staat achter uitbreidingsplannen van Shell in Rusland.
> www.nu.nl: Poetin steunt uitbreiding Shell in Rusland

Nederland heeft meer dan genoeg geïnvesteerd in gas, stop ermee

Amsterdam, 10 april 2014 - Stop met het bouwen van nodeloze leidingen en opslagcapaciteit voor gas. Investeer in duurzame energie.
> www.joop.nl: Nederland heeft meer dan genoeg geïnvesteerd in gas, stop ermee

Door Shell worden we nog afhankelijker van Poetin

Amsterdam 3 / 4 april, 2014 - Sancties en een handelsmissie naar Rusland voor olie en gas gaan niet samen. Gebruik minder fossiele energie, betoogt Geert Ritsema.
De annexatie van de Krim door Rusland lijkt een voldongen feit maar Minister Kamp ziet geen redenen om de voorbereidingen van een in mei geplande handelsmissie naar Rusland met met vertegenwoordigers van de olie- en gasindustrie te staken.
> www.facebook.com: Door Shell worden we nog afhankelijker van Poetin
> www.facebook.com: Wij willen Nederland Fossielvrij. En de rest van de wereld ook.

Dossier Olie en gas
Amsterdam, 1 april 2014 - Energiespecialisten waarschuwen er al jaren voor. We moeten niet té afhankelijk worden van andere landen voor onze energievoorziening. Vooral van landen met een instabiele politiek klimaat of landen die in het verleden hebben laten zien bereid te zijn met hun energie-export te chanteren, zoals Rusland. Ook zullen we moeten anticiperen op de eindigheid op mondiale schaal van fossiele brandstoffen. In Nederland is het aardgas over een jaar of tien vrijwel op en de Nederlandse olievoorraad stelt nauwelijks iets voor. Is schaliegas dan misschien de gasbron van de toekomst?
> www.kennislink.nl: Dossier Olie en gas

ABP deelnemers stemmen voor fossielvrij pensioen

Amsterdam, 25 maart 2014 - Wie pensioen opbouw via het ABP kan meepraten over de beleggingsstrategie via het Verantwoordingsorgaan. Driekwart van de kandidaat lijsttrekkers voor het ABP Verantwoordingsorgaan wil dat ABP haar investering van meer dan 10 miljard euro in fossiele energiebedrijven heroverweegt. Dat blijkt uit ABP-Duurzaam Stemwijzer in het kader van de lopende verkiezingen van dit medezeggenschapsorgaan. De initiatiefnemers van deze stemwijzer roepen alle werknemers die hun pensioen opbouwen bij ABP uiterlijk vrijdag 28 maart te stemmen op een duurzame kandidaat.
> www.duurzaamnieuws.nl: ABP deelnemers stemmen voor fossielvrij pensioen
> www.facebook.com: Campagne ABP-Fossielvrij pensioen
>www.abp.nl: Stemmen tot en met 28 maart
Achtergrond:
> Politiek: Als de carbon bubble uiteenspat, gaat het hoe dan ook pijn doen (08-03-2014)
> reinhardbuetikofer.eu: The Price of Doing Too Little Too Late / The impact of the carbon bubble on the EU financial system
Archief:
> Kolencentrales: Rutte en Obama steunen internationaal initiatief stop kolencentrales (04-03)

Oliebedrijf Exxon neemt voorsprong op klimaatbeleid met agressieve CO2-prijs

Amsterdam, 24 maart 2014 - Exxon Mobil zal deze maand als eerste olie- en gasproducent de gevolgen van strenger klimaatbeleid op de waarde van het bedrijf publiceren.
De toezegging is een teken van een groeiende acceptatie van investeerders en bedrijven dat de waarde van fossiele brandstoffen niet in lijn ligt met het veranderende beleid over de opwarming van de aarde. Daardoor dreigt een nieuwe bubbel op de financiële markten.
> www.duurzaambedrijfsleven.nl: Oliebedrijf Exxon neemt voorsprong op klimaatbeleid met agressieve CO2-prijs
> Fossiele brandstoffen: Onderzoek: CO2-luchtbel groot risico voor stabiliteit financieel stelsel (05-03)

Obama, zet de gaskraan maar open!
Amsterdam, 19 maart 2014 - Europa wil minder afhankelijk worden van Russisch gas. Het kijkt naar de VS, maar die kunnen of willen nog niet leveren.
> www.gasunie.nl: Obama, zet de gaskraan maar open!

Solide resultaten Gasunie in 2013 bij een record aan gastransport
Groningen, 19 maart 2014 - N.V. Nederlandse Gasunie heeft in 2013 solide resultaten behaald. De nettowinst over 2013 bedraagt € 464 miljoen op een geïnvesteerd vermogen van € 9.161 miljoen. Hiervan gaat € 325 miljoen naar de Nederlandse samenleving in de vorm van dividend aan de enige aandeelhouder van Gasunie, de Nederlandse Staat.
> www.gasunie.nl: Solide resultaten Gasunie in 2013 bij een record aan gastransport
> www.trouw.nl: Hoge winst Gasunie door aanhoudende winter in 2013

“LNG wordt één van de belangrijkste truckbrandstoffen”

Den Haag, 12 maart 2014 - Fred Schouten, directeur van Rolande LNG en Iveco Schouten, steekt veel geld in transport op LNG. Hij handelt in vloeibaar aardgas (LNG), exploiteert LNG-tankstations en verkoopt en verhuurt LNG-trucks. Dat terwijl er op het moment in Nederland nog maar 7 à 8 LNG-tankstations zijn. Schouten: "Voor 70 procent van de transportondernemers is het nu al interessant om op LNG te rijden."
> www.energiepodium.nl: “LNG wordt één van de belangrijkste truckbrandstoffen”
> www.energiepodium.nl: LNG heeft toekomst in kust- en binnenvaart

Minister Ploumen is uit op Mozambiqaans gas

Dar es Salaam, 5 maart 2014 - Onder de zeebodem buiten de kust van Mozambique en Tanzania liggen gasvoorraden die behoren tot de grootste ter wereld. Drie biljoen kubieke meter aan bewezen voorraden en, volgens het Amerikaanse consultancykantoor Wood Mackenzie, mogelijk 2,8 biljoen kubieke meter aan nog onontdekte voorraden. Als deze inschatting klopt, dan beschikken de Afrikaanse landen samen over een vergelijkbare hoeveelheid gas als Australië, dat naar verwachting rond 2020 Qatar inhaalt als ’s werelds grootste producent van vloeibaar gas (lng).
> www.oneworld.nl: Minister Ploumen is uit op Mozambiqaans gas

Onderzoek: CO2-luchtbel groot risico voor stabiliteit financieel stelsel

Brussel, 5 maart 2014 - Financiële instellingen lopen enorme risico's omdat ze onvoldoende doorhebben welke impact de strijd tegen klimaatverandering heeft op hun investeringen in fossiele industrieën. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Groenen.
Om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden, mogen we nog maar beperkt CO2 uitstoten. Het probleem is echter dat veel energiebedrijven (en de financiële instellingen die daarin investeren) hun gas-, olie- en kolenvoorraden als bezittingen op de balans laten staan, terwijl die op termijn in de grond moeten blijven zitten. Het gevolg is dat er een CO2-luchtbel of carbon bubble ontstaat in ons financiële systeem, met grote financiële gevolgen als deze luchtbel knapt.
> groenlinks.nl: Onderzoek: CO2-luchtbel groot risico voor stabiliteit financieel stelsel

IEA: olievraag naar record in 2014
Parijs, 13 februari 2014 - De wereldwijde vraag naar olie zal in 2014 naar verwachting met 1,3 miljoen vaten per dag groeien tot het recordniveau van 92,6 miljoen vaten per dag. Dat maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) donderdag bekend.
> www.telegraaf.nl: IEA: olievraag naar record in 2014
> IEA: grotere vraag naar olie dan verwacht in 2014 (23-01)

“2 °C or not 2 °C, that is the question”

Amsterdam, 10 februari 2014 - Jan Paul van Soest stelt op energiepodium.nl de vraag of we de afwaardering van veel winbare fossiele brandstoffen zullen accepteren, of dat we afstevenen op een ontwrichtende klimaatverandering.
> www.energiepodium.nl: “2 °C or not 2 °C, that is the question”
Gerelateerd:
> Media buitenland: / Hansen Study: Climate Sensitivity Is High, Burning All Fossil Fuels Would Make Most Of Planet ‘Uninhabitable’ (Sep 17 2013)
> Burn our planet or face financial meltdown. Not much of a choice (Apr 21 2013)

Nederland moet van zijn verslaving aan aardgas af

Rotterdam, 3 februari 2014 - Nederland snelt richting het energieravijn en heeft geen plan B. Maar het is nog niet te laat om over te schakelen, stelt hoogleraar Jan Rotmans.
> www.trouw.nl: Nederland moet van zijn verslaving aan aardgas af
> www.joop.nl: Nederland binnen 15 jaar vrij van aardgas
Zie ook:
> Energieakkoord: Samsom in NRC: we hebben nu een alternatief voor aardgas nodig (25-01)
> Problematiek van het Groninger gas

Shell-topman trapt op de rem

Brussel, 30 januari 2014 - Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell gaat dit jaar minder investeren en wil tot eind 2015 voor 15 miljard dollar (11 miljard euro) aan onderdelen verkopen.
Die stappen vormen de kern van zijn plan om de financiële resultaten van het energieconcern te verbeteren.
Shell spendeerde de afgelopen jaren enorme sommen, waaronder een recordbedrag van 46 miljard dollar vorig jaar.
> www.nu.nl: Shell-topman trapt op de rem
> nos.nl: Shell-topman houdt alle opties openl

Einde Nederland als gasproducent in zicht
Rijswijk, 27 januari 2014 - Nog 10 jaar lang stroomt het aardgas met ferme druk uit de Nederlandse bodem, daarna is het gedaan met ons land als grootste gasproducent in de EU.
> www.telegraaf.nl: Einde Nederland als gasproducent in zicht
> Energieakkoord: Samsom in NRC: we hebben nu een alternatief voor aardgas nodig (25-01)

IEA: grotere vraag naar olie dan verwacht in 2014

Amsterdam, 21 januari 2014 - De wereldwijde vraag naar olie zal in 2014 naar verwachting met 1,3 miljoen vaten per dag groeien tot 92,5 miljoen vaten per dag. Dat maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag bekend.
> www.trouw.nl / IEA: grotere vraag naar olie dan verwacht in 2014
> www.iea.org: Strong US deliveries lift global oil demand; OECD commercial inventories shrink

1,2 miljard naar Groningen; gaswinning teruggeschroefd


Aantal aardbevingen in de provincie Groningen. Klik op de grafiek voor het begeleidende artikel. Beeld: www.z24.nl / KNMI

Den Haag / Loppersum, 17 januari 2014 - Het kabinet heeft besloten dat er de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Bij Loppersum wordt de gaskraan de komende drie jaar voor 80 procent dichtgedraaid.
Maar voor Groningers gaat het besluit van minister Kamp niet ver genoeg. “Dit is gebrek aan daadkracht.”
> www.z24.nl: Deze grafieken laten zien waarom Groningers boos zijn op minister Kamp
> www.rtlnieuws.nl: Gasbesluit kost kabinet miljarden
> www.ad.nl: Dit staat er in het kabinetsbesluit over gaswinning in Groningen
> www.trouw.nl: 'Acties tegen gaswinning gaan onverminderd door'
Archief:
> Problematiek van het Groninger gas

Industrie duwt Belgen naar auto op aardgas
Brussel, 31 december 2013 - De aardgasfederatie KVBG gaat een premie van 2.000 euro uitkeren bij de aankoop van een auto die rijdt op CNG, gecomprimeerd aardgas. De aardgasauto is in België minder populair dan Nederland, Duitsland of Italië, en daar wil de sector in de aanloop naar het Autosalon verandering in brengen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.
> www.demorgen.be: Industrie duwt Belgen naar auto op aardgas
> www.tijd.be: Industrie duwt Belgen naar auto op aardgas

BP sluit groot gascontract met overheid Oman
Amsterdam, 16 december 2013 - BP heeft een contract gesloten met de overheid van Oman voor de ontwikkeling van een groot gasproject. Dat meldde het Britse olie- en gasconcern vandaag.
> www.trouw.nl: BP sluit groot gascontract met overheid Oman

Rob de Wijk: “Prijspeil gas structureel lager in de Verenigde Staten”

Den Haag, 11 december 2013 - Volgens het meest recente World Energy Outlook 2013 van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de gasprijzen opgeklommen ten opzichte van het lage niveau van 2012. Maar nog steeds zijn de prijzen in Amerika een derde van die in Europa en een vijfde van die in Japan. Voorts is de elektriciteitsrekening van industriële afnemers in Europa en Japan gemiddeld twee keer zo hoog als die in Amerika. Interessant is dat het IEA constateert dat de energieprijzen in beperkte mate doorwerken in de concurrentiekracht van een land. Tegelijkertijd zijn die prijzen wel van groot belang voor de energie-intensieve industrie, zeker wanneer deze zich op exportmarkten richten.
> www.energiepodium.nl / Rob de Wijk: “Prijspeil gas structureel lager in de Verenigde Staten”

Grootste 'schip' ter wereld gaat op zoek naar aardgas

Geoje (Zuid Korea), 3 december 2013 - Shell heeft het grootste schip ter wereld gebouwd. De 'Prelude' (488 meter lang, 600.000 ton) moet aardgas gaan oppompen vanaf de zeebodem en aan boord tot vloeibaar gas (LNG) comprimeren.
De 488 m lange en 74 m brede romp van de eerste drijvende lng-installatie is uit het droogdok van Samsung Heavy Industries in Zuid-Korea gesleept.
> www.technischweekblad.nl: Zie ginds komt de gasboot...
> www.youtube.com: Prelude FLNG floats for the first time
> www.trouw.nl: Grootste 'schip' ter wereld gaat op zoek naar aardgas
Zie ook:
> Gazprom, Shell en het Nordstreamproject: Prelude en zusterschepen mogelijk ook ingezet in Noordelijke ijszee

Shell: "Niet betrokken bij platform Gazprom"

Rotterdam, 21 november 2013 - Shell is op geen enkele manier betrokken bij de ontwikkelingen rond het boorplatform 'Prirazlomnoye' van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dat liet een woordvoerder van het energieconcern donderdag weten in een reactie op een protestactie van Greenpeace bij een Shellgebouw in Rotterdam.
[Volgens de website van Gazprom heeft Shell een memorandum ondertekend dat in grote lijnen de samenwerking tussen Shell en Gazprom en de exploitatie van olie en gas op het continentaal plat - onder andere in de Petsjorazee - regelt. Dat is precies de plek waar het Prirazlomnoye-platform staat. Redactie.]
> www.ad.nl / Shell: niet betrokken bij platform Gazprom
Zie ook:
> Gazprom, Shell en het Nordstreamproject

Groei hernieuwbare energie kan opwarming aarde niet voorkomen

Amsterdam, 14 november 2013 - In 2035 zal het aandeel van hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, biomassa, wind- en zonne-energie in de energiemix tot meer dan 30 procent groeien. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap IEA in het jaarlijkse World Energy Outlook rapport.
Tegelijkertijd groeit echter ook het totale energieverbruik...
> www.trouw.nl: Groei hernieuwbare energie kan opwarming aarde niet voorkomen

"Verbruik en prijs olie zullen blijven stijgen tot 2035"

Parijs / Brussel, 13 november 2013 - De wereldwijde vraag naar olie zal blijven stijgen tot 2035, maar de nieuwe fossiele grondstoffen zullen hierop een antwoord kunnen bieden ter compensatie van de afname van het aantal bestaande olievelden. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag bekendgemaakt.
De Verenigde Staten steken tegen 2016 Saudie-Arabië voorbij als grootste olieproducent ter wereld. Maar tegen 2020 zal de olieboom in de VS al pieken, waarna de stijgende olieconsumptie opnieuw opgevangen moet worden door het Midden-Oosten.
Fossiele brandstoffen blijven de komende decennia de belangrijkste energiebronnen. In 2035 komt wereldwijd volgens de prognose van het IEA nog altijd driekwart van de energie uit fossiele brandstoffen.
Duurzame energie neemt toe maar kan de energiehonger van de opkomende economieëen nauwelijks bijbenen.
Tussen nu en 2035 zal de vraag naar energie met dertig procent toenemen maar daarin zal slechts voor iets minder dan vijftig procent worden voorzien door duurzame energie en kernenergie.
Het grootste deel moet uit olie, gas en steenkool komen waardoor de uitstoot van schadelijke broeikasgassen verder zal toenemen en de opwarming van de aarde versneld wordt.
Daardoor kan de opwarming van het klimaat meer dan 3,6 graden Celsius bedragen op lange termijn, een stuk meer dan de 2 graden Celsius die door wetenschappers als veilige drempel worden omschreven, stelt het IEA - rapport.
"Als bron van twee derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal de energiesector een sleutelrol spelen in het al dan niet bereiken van de klimaatdoelstellingen", stelt het rapport. Nieuwe initiatieven in de VS, China, Europa en Japan kunnen helpen de uitstoot van de sector te verminderen, aldus het agentschap.
> www.ipsnews.be: Hernieuwbare energie groeit tot derde van energiemix
> www.demorgen.be: "Verbruik en prijs olie zullen blijven stijgen tot 2035"
> www.tijd.be: 'Olieboom in VS piekt al in 2020'
> www.iea.org: World Energy Outlook 2013
> www.iea.org / Presentatie: The world energy scene today

Energie Agentschap waarschuwt: Aarde warmt 3,6 graden op

Amsterdam, 13 november 2013 - In haar rapport ‘World Energy Outlook’ waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de aarde razend snel opwarmt vanwege het hoge tempo waarin we gas, olie en kolen blijven opstoken. Maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan schieten tekort.
> www.greenpeace.nl / Energie Agentschap waarschuwt: Aarde warmt 3,6 graden op

Huidige klimaatdoelen volstrekt onhaalbaar

Amsterdam, 13 november 2013 - Water naar de zee dragen, zo is het nu, als we de voorspellingen van het Internationaal Energie Agentschap moet geloven. Volgens de prognoses die het IEA van het wereldenergieverbruik tijdens de klimaattop in Polen naar buiten bracht, neemt het wereldwijde gebruik van fossiele energie de komende twintig jaar toe tot ver boven de afgesproken limiet.
> www.joop.nl: Huidige klimaatdoelen volstrekt onhaalbaar
> www.volkskrant.nl: Klimaatdoelen onhaalbaar door toename gebruik fossiele energie

“Wat zal Bratušek tegen Poetin zeggen over South Stream?”
Brussel, 8 november 2013 - De deelname van het Russische gasbedrijf Gazprom aan de South Streampijpleiding is één van de onderwerpen waarover de Sloveense premier Alenka Bratušek zal spreken tijdens haar ontmoeting met Vladimir Poetin in Moskou in december. Rusland dreigt een alternatieve pijpleidingroute te kiezen die niet door Slovenië loopt, als de regering in Ljubljana erop blijft aandringen dat de deelnemers zich houden aan EU-regelgeving, bericht Dnevnik.
> www.presseurop.eu: “Wat zal Bratušek tegen Poetin zeggen over South Stream?”

(Afschrijven op) Fossiele investeringen


Amsterdam, 1 november 2013 - Een beetje wonderlijk is het wel. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) becijferde vorig jaar dat we tot 2050 nog maar ruim 880 gigaton aan CO2 de atmosfeer in kunnen pompen om een redelijke kans te houden dat de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd onder de 2 graden Celsius blijft. Maar als je alle reserves aan fossiele brandstoffen bij elkaar optelt, kom je nu al tot zo’n 2.800 gigaton aan CO2, die liggen te wachten om opgestookt te worden.
> www.nrc.nl: Fossiele investeringen
> carbontracker.live.kiln.it: Unburnable Carbon 2013: Wasted capital and stranded assets
Zie ook:
> www.nrc.nl: Klimaatpolitiek heeft helemaal geen zin meer. Wat nu in de pijp zit is al fataal
> www.rollingstone.com: Global Warming's Terrifying New Math
> Rusland vs Greenpeace: Tribunaal bekijkt Greenpeace-zaak (06-11)

CarbonBubble kan megacrisis veroorzaken

Amsterdam, 29 oktober 2013 - Net op het moment dat wereldleiders denken dat de economie eindelijk weer wat aan de beterende hand is, komt er een volgende megacrisis opzetten als gevolg van de CarbonBubble. Die crisis wordt veroorzaakt door olie- gas en kolenbedrijven die hun beurswaarde ontlenen aan reserves, die nog in de grond zitten. De waarde van die reserves wordt echter pas echt geld als ze er uit worden gehaald en als brandstof verkocht worden. En dat kan maar voor een klein deel. Anders blazen we het klimaat helemaal op.
> www.duurzaamnieuws.nl: CarbonBubble kan megacrisis veroorzaken.
> www.theguardian.com / Al Gore: world is on brink of 'carbon bubble'

"Shell verovert wereld met superschip"

Den Haag, 19 oktober 2013 - Na schaliegas is dit de nieuwe trend: De Prelude, het megalomane schip van Shell. In Zuid-Korea wordt het eerste exemplaar gebouwd. Over enkele jaren dobberen er tientallen in de oceaan.
Het schip wordt gebouwd door Samsung Heavy Industries en zal naar schatting circa 15 miljard dollar (12 miljard €) kosten. Vanaf 2017 wordt ingezet als drijvende LNG / LPG fabriek in de gaswinning voor de Australische kust, waar op gemiddeld 200 meter diepte voor de kust het enorme Prelude-gasveld ligt. „Prelude is de eerste van vele”, zegt topman Peter Voser.
> www.telegraaf.nl: Shell verovert wereld met superschip
> www.telegraaf.nl: Shell ziet gasdollars in zee
> www.shell.com: A revolution in natural gas production
> www.shell.com: Prelude FLNG takes a giant step forward (Video)
> www.youtube.com/: The Shell Prelude FLNG project takes a giant step forward (Video)

Grootste olieveld Brazilië verkocht
Rio de Janeiro, 22 oktober 2013 - De rechten voor de ontwikkeling van het grootste olieveld van Brazilië zijn in handen gekomen van een consortium onder leiding van de Braziliaanse oliemaatschappij PetrobRas. In het consortium zitten ook Total, Shell en een aantal Chinese bedrijven.
Het consortium was de enige bieder en betaalt omgerekend 5 miljard euro voor het contract voor het Libra-veld, het grootste dat tot nu toe voor de kust van Brazilië is ontdekt.
> www.nos.nl: Grootste olieveld Brazilië verkocht
> www.trouw.nl: Shell deelt mee in enorme olieconcessie Brazilië

Topman Shell ongelukkig met experiment schaliegas VS

Amsterdam, 6 oktober 2013 - De vertrekkende Shell-topman Peter Voser betreurt de weinig succesvolle ingang van Shell in de exploratie van Amerikaans schaliegas. Dat zegt hij zondag in de Financial Times.
Shell heeft zeker 24 miljard dollar geïnvesteerd in de exploratie van zogenoemde 'onconventionele' olie- en gasbronnen, schrijft Financial Times. Maar de investering heeft tot nu weinig opgeleverd. ''De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was'', aldus Voser.
> www.nu.nl: Shell's Voser heeft spijt van schaliegas VS
> www.trouw.nl: Topman Shell ongelukkig met experiment schaliegas VS

'Gasindustrie moet uit comfortzone stappen om draagvlak terug te winnen'
Groningen, 4 oktober 2013 - De Nederlandse gasindustrie moet uit zijn comfortzone komen en de dialoog met de samenleving aangaan om zich te verzekeren van een goede toekomst. Dat was de boodschap waarmee leden van de KVGN donderdag naar huis werden gestuurd bij het symposium "The bright past and challenging future of natural gas", van KVGN, Gasterra en Gasunie.
> www.energeia.nl: 'Gasindustrie moet uit comfortzone stappen om draagvlak terug te winnen'

'VS dit jaar grootste olie- en gasproducent'
New York, 3 oktober 2013 - De Verenigde Staten halen Rusland waarschijnlijk nog dit jaar in als de grootste olie- en gasproducent ter wereld. Dat meldde de krant The Wall Street Journal donderdag op basis van cijfers van het Amerikaanse energie-agentschap EIA.
> www.trouw.nl: 'VS dit jaar grootste olie- en gasproducent'

Gasunie beperkt omvang gasopslag Zuidwending wegens 'gebrek aan vraag'
Zuidwending, 2 oktober 2013 Gasunie heeft dinsdag de vijfde zoutcaverne voor ondergrondse gasopslag in Zuidwending in gebruik genomen. Hoewel Gasunie aanvankelijk van plan was om de aardgasbuffer uit te breiden naar zes cavernes, blijft het voorlopig even bij deze vijf.
> www.energeia.nl: Gasunie beperkt omvang gasopslag Zuidwending wegens 'gebrek aan vraag'

Vechten om het zwarte goud

Amsterdam, 13 september 2013 - Wereldleiders en buurlanden ruziën over wat het beste is voor de Syriërs. Of gaat het conflict vooral over hun eigen gas- en oliebelangen?
Chemische wapens of niet; genoeg andere redenen voor buurlanden en grote wereldspelers om zich te bemoeien met het conflict in Syrië. OneWorld buigt zich over twee belangrijke economische wannahaves: olie en gas.
> www.oneworld.nl: Vechten om het zwarte goud
> Hoe energiebelangen de Europese politiek rond Syrië beïnvloeden

PGGM investeert in gasrotonde
Den Haag, 12 september 2013 - Vermogensbeheerder PGGM investeert ten minste 100 miljoen euro in de Nederlandse gasleidingen in de Noordzee. Dat doet PGGM door een belang in een gasnetwerk over te nemen van GDF Suez.
> www.nos.nl: PGGM investeert in gasrotonde

IEA verwacht tragere groei olievraag door sombere economie
Parijs, 9 augustus 2013 - De wereldwijde vraag naar olie neemt volgend jaar naar verwachting met 1,1 miljoen vaten per dag toe. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jongste maandrapport, dat vrijdag is verschenen.
> www.trouw.nl: IEA verwacht tragere groei olievraag door sombere economie
Energie algemeen:
> Energiekwesties: “Voortgang topsector energie boven verwachting” (07-08)

Chinese gasleiding leidt tot onrust en potentieel conflict in Myanmar

Brussel, 29 juli 2013 - Een nieuwe gasleiding tussen het Myanmarese gasveld Shwe en de Chinese stad Kunming is zondag in gebruik genomen. Hoewel de pijpleiding maar een fractie van China’s totale vraag naar gas zal leveren, vreest Myanmar politieke inmenging van China om de gastoevoer te verzekeren. Ook protesteert het ontluikende maatschappelijke middenveld tegen de gasexploitatie omdat deze de lokale bevolking niets zal opbrengen.
> www.mo.be: Chinese gasleiding leidt tot onrust en potentieel conflict in Myanmar

"Hoge gasprijs schaadt industrie"
Den Haag, 18 juli 2013 - De Nederlandse industrie heeft veel last van de hoge gasprijzen. Vooral de bedrijven die veel gas nodig hebben voor hun productie zoals staal- en chemische bedrijven dreigen de concurrentie met de Verenigde Staten te verliezen.
Door de schaliegasrevolutie is gas in de VS vier keer goedkoper dan in Europa. Bedrijven stellen investeringen uit of dreigen zelfs uit Nederland te vertrekken.
> www.nos.nl: "Hoge gasprijs schaadt industrie"
> Schaliegasdebat

De energiehonger stillen

Rotterdam, 12 juli 2013 - Wat waren ze blij, toen ineens het vermoeden bestond dat in een noordelijke uithoek van de Nederlandse Noordzee, weleens flink wat gas zou kunnen zitten. Een heus energie-goudmijntje. Een extra voorraad voor als over een jaar of tien de Groningse gasbel zijn laatste adem heeft uitgeblazen.
> www.nrc.nl: De energiehonger stillen

Olie-en gasmiljarden in Noordzee

Amsterdam, 8 / 10 juli 2013 - Het meest noordelijke deel van de Nederlandse Noordzee bevat mogelijk flinke voorraden onontdekte olie en gas. Staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN), verantwoordelijk voor de olie- en gaswinning in Nederland, spreekt van een 'veelbelovend gebied' op basis van recent bodemonderzoek. Maar het kan nog jaren duren voordat er daadwerkelijk gas of olie uit de grond gehaald wordt.
Dat blijkt uit eerste seismische gegevens die het Nederlandse bedrijf Fugro de afgelopen jaren van de bodem van de Noordzee verzamelde.
Het valt nog te bezien of ons land een enorme meevaller voor de schatkist te wachten staat. Dat zegt Aad Correljé van de TU Delft op BNR in een reactie op de aanwijzingen die Energie Beheer Nederland (EBN) heeft voor aanzienlijke olie- en gasvoorraden in het noordelijkste puntje van de Noordzee.
> www.trouw.nl: Hoeveel gas en olie zit er in de Noordzee?
> www.energiepodium.nl: Olie-en gasmiljarden in Noordzee
> www.bnr.nl: Hopen op een meevaller voor de schatkist

Schalie-olie VS drukt vraag naar olie OPEC
Wenen, 10 juli 2013, - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat er volgend jaar minder vraag zal zijn naar olie uit de lidstaten door de aanhoudende hausse van Amerikaanse en Canadese schalie-olie. Dat maakte de OPEC woensdag bekend.
> www.trouw.nl: Schalie-olie VS drukt vraag naar olie OPEC
> Meer over schaliegas en - olie

Shell grootste bedrijf ter wereld
Londen / Den Haag, 9 juli 2013 - De Nederlands-Britse oliegigant Shell is voor het tweede jaar op rij het grootste bedrijf ter wereld. Shell behaalde vorig jaar een omzet van 481,7 miljard dollar, meer dan ieder ander bedrijf. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van zakenblad Fortune.
> www.nos.nl: Shell grootste bedrijf ter wereld
> www.trouw.nl: Shell krijgt weer Nederlander aan het roer

Nog meer dan 4 miljard vaten olie onder Noordzee
Londen, 5 juli 2013 - De Britse regering moet druk uitoefenen op grote oliebedrijven om kleinere partijen toegang te bieden tot pijpleidingen en boorplatformen om zo nog voor 500 miljard dollar (390 miljard euro) aan olie uit de bodem onder de Noordzee te halen. Dat stellen kleinere oliemaatschappijen die actief zijn op de Noordzee.
> www.demorgen.be: Nog meer dan 4 miljard vaten olie onder Noordzee

Zuid-Soedanese oliepijplijn doet gemoederen oplaaien
Brussel, 1 juli 2013 - Een nieuwe oliepijplijn dreigt het conflict tussen Zuid-Soedan en Soedan opnieuw te doen oplaaien, een vervolg op het maandenlange steekspel over de olievelden van Zuid-Soedan. De Soedanese olieminister Awad Ahmed al-Jaz minimaliseert de geruchten omtrent een mogelijke Japanse oliepijplijn. Beide partijen kwamen zondag samen in de Soedanese hoofdstad Khartoem om de ophef van de Soedanese olieblokkade te bespreken.
> www.mo.be: Zuid-Soedanese oliepijplijn doet gemoederen oplaaien

Olieboringen gaan voor het milieu in het nieuwe Canada

Amsterdam, 26 juni 2013 - Canada was altijd het vriendelijke buurland van de Verenigde Staten, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy. Als je de twee landen zou moeten vergelijken, zei Douglas Adams eens, zijn de Verenigde Staten een oorlogszuchtige tienerjongen en Canada een verstandige jonge vrouw van in de dertig.
> www.trouw.nl: Olieboringen gaan voor het milieu in het nieuwe Canada

Gazprom in één klap prominent aanwezig in Belgische stroomproductie
Sint-Petersburg (Energeia), 24 juni 2013 - Gazprom en Enel hebben een officiële overeenkomst ondertekend over de overname van de Steg-centrale in Marcinelle door Gazprom. Omdat die centrale een capaciteit van 420 MW heeft wordt Gazprom meteen een prominent aanwezige speler in de Belgische stroomproductie.
> www.nu.nl: Gazprom in één klap prominent aanwezig in Belgische stroomproductie

Gasgigant vestigt zich in Amsterdam
Amsterdam, 16 juni 2013 - Ze leggen voor 15,5 miljard euro een oliepijplijn onder de Zwarte Zee aan die in de toekomst heel Europa van Russisch aardgas zal voorzien en is voor de helft eigendom van het Russische Gazprom. Maar gasgigant South Stream Transport vestigt zich aan de Zuidas.
> www.parool.nl: Gasgigant vestigt zich in Amsterdam

Hoe energiebelangen de Europese politiek rond Syrië beïnvloeden
Brussel, 31 mei / 2 juni 2013 - Mocht u zich afvragen waarom Europa uiteindelijk zo pijnlijk heeft gefaald in het bereiken van overeenstemming over een gemeenschappelijke strategie bij het wapenembargo voor Syrië, dan zou een blik op de kaart een tipje van de sluier kunnen oplichten.
> www.trouw.nl: Hoe energiebelangen de Europese politiek rond Syrië beïnvloeden
> www.guardian.co.uk: Peak oil, climate change and pipeline geopolitics driving Syria conflict

‘Energiegigant E.on wil van Gazprom af’
Brussel, 31 mei / 2 juni 2013 - Het Duitse energiebedrijf E.on wil volgens het economische tijdschrift WirtschaftsWoche van Gazprom af. De energieleverancier wil in fasen de langlopende contracten met de Russische gasmaatschappij Gazprom over een periode van 10 tot 20 jaar allemaal opzeggen.
> www.z24.nl: ‘Energiegigant E.on wil van Gazprom af’

Shell en duurzaamheid: veel vragen, geen antwoorden

Amsterdam, 24 / 25 mei 2013 - Afgelopen dinsdag hield Shell in Scheveningen zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daar waren vertegenwoordigers van gemeenschappen uit alle hoeken van de wereld aanwezig in de hoop op antwoorden van Shells CEO Peter Voser. Helaas blijkt Shell opnieuw vooral goede intenties te hebben, geen daden.
> www.milieudefensie.nl: Shell en duurzaamheid: veel vragen, geen antwoorden
> Shell: 'Klimaatsmisdaden' Shell onder aandacht (2105)

D66: Strengere regels olie- en gasboringen verminderen risico’s

Den Haag, 21 mei 2013 - D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy noemt de aangescherpte regels voor diepzeeboringen een belangrijke stap in de goede richting: “vanaf nu moeten gas- en oliemaatschappijen vooraf kunnen aantonen dat zij in staat zijn op te draaien voor de schade bij milieurampen, dit vergroot het bewustzijn en vermindert de risico's.”
> D66: Strengere regels olie- en gasboringen verminderen risico’s

'Olie Noord-Amerika schudt energiemarkt op'

Parijs, 14 mei 2013 - De grote toename van het olieaanbod, veroorzaakt door een flinke stijging van de productie in Noord-Amerika, zal de komende 5 jaar net zo'n verandering op de energiemarkt teweegbrengen als de Chinese energiehonger in de afgelopen 15 jaar. Dat stelt het Internationale Energie Agentschap (IEA) in het dinsdag verschenen 'Medium-Term Oil Market Report'.
“North America has set off a supply shock that is sending ripples throughout the world,” zei IEA directeur Maria van der Hoeven, bij de lancering van het rapport tijdens de Platts Crude Oil Summit in London.
“The good news is that this is helping to ease a market that was relatively tight for several years. The technology that unlocked the bonanza in places like North Dakota can and will be applied elsewhere, potentially leading to a broad reassessment of reserves."

> www.trouw.nl: 'Olie Noord-Amerika schudt energiemarkt op'
> www.iea.org: 'Supply shock from North American oil rippling through global markets'
> www.platts.com / Crude Oil Summit: New Supply, New Demand and the New World Order

Shell gaat dieper dan ooit: 3 km
Hilversum, 8 mei 2013 - Olieconcern Shell gaat in de Golf van Mexico op een diepte van bijna 3 kilometer onder water boren naar olie en gas. Nooit eerder werd er op zo'n diepte geboord.
> nos.nl: Shell gaat dieper dan ooit: 3 km
> Olieramp Golf van Mexico: BP hield risico’s van schoonmaak na olieramp stil

Prijzen olie en gas verdampen steeds verder

Amsterdam, 3 mei 2013 - De prijzen van olie en gas zullen waarschijnlijk ook de komende jaren blijven dalen. Volgens een rapport van ABN Amro zijn de lagere energieprijzen "goed voor consumenten en ondersteunen daarmee het economisch herstel".
"We zien een matige economische groei de komende jaren en daarnaast groeiende voorraden en productie die steeds verder toenemen," aldus analisten.
> www.bnr.nl: Prijzen olie en gas verdampen steeds verder
Olie & Gas: "Houd olie en gas in de grond om de klimaatwijziging te voorkomen"

Omzet en winst Shell omlaag

Den Haag, 2 mei 2013 - De omzet en de nettowinst van olie- en gasmaatschappij Shell zijn in het eerste kwartaal gedaald. De omzet kwam uit op 112,8 miljard dollar (86,3 miljard euro), een daling van 6 procent. De nettowinst bedroeg na drie maanden 8,22 miljard dollar (6,3 miljard euro), een daling van 7 procent.
Topman Peter Voser treedt in de eerste helft van 2014 af als bestuursvoorzitter van Shell. De 54-jarige Zwitser heeft daar zelf voor gekozen. Dat maakte het energieconcern donderdag tegelijk met de eerste kwartaalcijfers bekend.
> www.nos.nl: Omzet en winst Shell omlaag
> www.volkskrant.nl: Topman Peter Voser vertrekt bij Shell

"Houd olie en gas in de grond om de klimaatwijziging te voorkomen"


CO2 is op 'alarmniveau' zeggen wetenschappers. Asad Rehman, woordvoerder van Friends of the Earth International vindt dat we daarom een groot deel van de fossiele brandstoffen in de grond moeten laten. Foto: hln.be

Uxbridge, 29 april 2013 - De gemiddelde temperatuur van de atmosfeer steeg al met 0,8 graden Celsius en leidde tot het verlies van grote delen zee-ijs in het noordpoolgebied, extreme weersomstandigheden over de hele wereld, een stijgende zeespiegel, en oceanen die 30 procent zuurder zijn.
Ondertussen zal de concentratie CO2 in de atmosfeer waarschijnlijk 400 deeltjes per miljoen (ppm) bereiken in de maand mei. Dat is voor het eerst zo hoog sinds minstens drie miljoen jaar tijd.
"Een moratorium op nieuwe investeringen in infrastructuur voor fossiele brandstoffen is voor de hand liggend", zegt Asad Rehman van Friends of the Earth.
> www.ipsnews.be: "Houd olie en gas in de grond om de klimaatwijziging te voorkomen"
> foto: www.hln.be.be
Zie ook:
> Keeling Curve: CO2 bereikt 399,72 ppm

Amerikaanse grootsteden halen geld weg uit oliesector
Brussel, 26 april 2013 - Amerikaanse steden als Seattle en San Francisco hebben beslist dat hun enorme pensioenfondsen klimaatvriendelijker moeten worden. Meer dan tien steden halen investeringen weg bij tweehonderd oliebedrijven.
> www.demorgen.be: Amerikaanse grootsteden halen geld weg uit oliesector

"Milieuvriendelijk Limburgs gas? Vergeet het"


Brussel, 25 april 2013 - Milieu Limburg mag dan uitpakken met klimaatneutrale plannen, maar gaat met de hernieuwde ontginning van fossiele brandstof weer de andere richting uit.
> www.demorgen.be: "Milieuvriendelijk Limburgs gas? Vergeet het"

Noorse Arbeiderspartij steunt omstreden plan gaswinning

Oslo, 22 april 2013 - De regerende Arbeiderspartij in Noorwegen heeft zondag ingestemd met een studie naar de winning van olie en gas in de wateren van de eilandengroep Lofoten in het ecologisch kwetsbare Arctische gebied.
> www.trouw.nl: Noorse Arbeiderspartij steunt omstreden plan gaswinning

Jan Paul van Soest: "Hoop houden tussen bergen en oceanen"
Den Haag, 10 april 2013 - Jan Paul van Soest: "Elk van de nieuwe Shell-scenario's leidt tot een opwarming die aanzienlijk groter is dan wat het tijdvak waarin de mens tot bloei kwam ooit meemaakte."
> www.energiepodium.nl: "Hoop houden tussen bergen en oceanen"
> www.shell.com: New Lens Scenarios

Maurits Groen: "Alle hens aan dek"

Den Haag, 9 april 2013 - Maurits Groen is directeur van consultancybureau Maurits Groen*MGMC. Op zondag 7 april was hij te gast bij Watt Nu, een discussieprogramma over energie. Groen schetste ter voorbereiding op dit programma met behulp van het Energietransitiemodel een toekomstscenario voor de energiesector. Hij geeft een toelichting op zijn scenario: "Het is financieel en politiek verreweg het verstandigst om van gas af te stappen".
> www.energiepodium.nl: Maurits Groen: "Alle hens aan dek"

Definitief nieuwe olieterminal R'dam

Amsterdam, 7 april 2013 - De bouw van een nieuwe olieterminal in de Rotterdamse haven gaat definitief door. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.
De joint venture Shtandart van het Russische bedrijf Summa en het Nederlandse opslagbedrijf VTTI Tankterminal heeft daarvoor een overeenkomst getekend met het Havenbedrijf Rotterdam.
De plannen voor de olieterminal dateren al uit 2011, maar nu pas zijn alle benodigde vergunningen afgegeven.
> nos.nl: Definitief nieuwe olieterminal R'dam

De gasvoorraad van Cyprus

Den Haag, 3 / 4 april 2013 - Cyprus is voorlopig van de ondergang gered. Voorlopig, want een Griekenlandscenario van opeenvolgende reddingsacties is denkbaar omdat de economie van het eiland de komende tijd enorm kan gaan krimpen. Of die tien miljard aan leningen ooit zal worden terugbetaald is uiterst onzeker. Of is er toch een lichtpuntje? Tijdens de onderhandeling kwam de Cypriotische gasbel regelmatig aan de orde. Toen het eerste reddingsplan door het parlement werd afgestemd omdat ook kleine spaarders werden getroffen, wendde de regering zich tot Rusland. De gasvoorraad werd als onderpand aangeboden.
> energiepodium.nl: De gasvoorraad van Cyprus

Een rekening van 42 miljard euro

Amsterdam, 30 maart 2013 - (door Vincent van der Vinne) - Vorig jaar hebben we bijna 42 miljard euro aan andere landen gegeven. Crisis of niet, sinds 2009 is dat bedrag verdubbeld. We hebben daar allemaal aan bijgedragen, de een wat meer dan de ander. Dit jaar zal het iets minder zijn. Volgend jaar neemt de uitgave waarschijnlijk weer toe. Zal in 2015 50 miljard worden afgedragen (zie grafiek)?
Nederland is een grote weldoener van onder meer Algerije, Nigeria, Saoedi-Arabië en niet te vergeten Rusland. Aan Algerije betaalden we vorig jaar 2,5 miljard euro. Nigeria kreeg ruim 4 miljard euro overgeschreven. Rusland spande de kroon met de overdracht van ruim 11 miljard euro. In totaal betaalden we 41,9 miljard euro aan andere landen. Nog geen vijftien jaar geleden bedroeg de totale overdracht van kapitaal 5,1 miljard euro. Intussen is dat bijna verachtvoudigd.
> www.telegraaf.nl / Vincent van der Vinne: Een rekening van 42 miljard euro

Fossiele energievoorraden, een nieuwe financiële zeepbel?

Amsterdam, 27 maart 2013 - Olie- en mijnbouwbedrijven moeten voor miljarden euro's afboeken als de wereld de opwarming van de aarde werkelijk tot 2 graden wil beperken. In dat geval moeten zij een groot deel van hun fossiele voorraden in de grond laten zitten. Sommigen zien een nieuwe financiële zeepbel ontstaan.
> www.volkskrant.nl: Fossiele energievoorraden, een nieuwe financiële zeepbel?


Shell en BP investeren fors in Brits olieveld

Den Haag / Londen, 27 maart 2013 - Een consortium van oliebedrijven waaronder Shell en BP gaat een groot olieveld op de grens tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan verder ontwikkelen.
Het olieveld werd in 1977 al ontdekt, maar omdat het moeilijk en dus duur is om de olie uit de bodem te halen begon de productie pas in 2005. Het olieveld bevat mogelijk een hoeveelheid 'zwart goud' die gelijkstaat aan acht miljard vaten, aldus de BBC.
> www.nu.nl: Shell en BP investeren fors in Brits olieveld
> www.bbc.co.uk: BP and partners announce $500m Clair field appraisal

Europa gaat claim leggen op gasbel van Cyprus
Den Haag, 27 maart 2013 - Akkoord in de Tweede Kamer: Cyprus krijgt die 10 miljard. Maar hoe krijgen we het geld weer terug? Gisteravond in de Kamer zei minister Dijsselbloem van Financiën dat Europa een claim gaat leggen op de gasbel van Cyprus.
> bnr.nl: Europa gaat claim leggen op gasbel van Cyprus

China jaagt op olie in woelige wateren
Shanghai / Brussel, 27 maart 2013 — China investeert volop in technologie en know-how om naar olie en gas te boren in de diepzee. Het land lonkt daarbij naar de Zuid-Chinese Zee, die nu al het onderwerp is van spanningen tussen landen in de regio.
> www.volkskrant.nl: China jaagt op olie in woelige wateren

Alternatieve aardgaswinning op oceaanbodem van start

Amsterdam, 13 maart 2013 - Japanse onderzoekers hebben voor het eerst methaangas gewonnen uit clathraten op de oceaanbodem. Ze hopen het gas te kunnen inzetten als alternatief voor kernenergie, meldt de Britse omroep BBC.
> Alternatieve aardgaswinning op oceaanbodem van start (1303)

Japanse energie-switch lucratief voor Nederlandse bedrijven

Amsterdam, 11 maart 2013 - Nederlandse bedrijven bouwen mee aan een groot gasveld voor vloeibaar gas in Australië, meldt het Financieele Dagblad. Een groot deel van de 2 miljard euro die daarmee was gemoeid wordt verzekerd door exportkredietverzekeraar Atradius.
> www.bnr.nl: Japanse energie-switch lucratief voor Nederlandse bedrijven
> www.pennenergy.com: Inpex signs $20B finance agreement for Ichthys LNG Project
Gerelateerd:
> Fukushimaramp: Japan herdenkt drievoudige ramp (1103)

Taqa staat garant voor Bergermeergas als onderpand bij de bank
Bergen, 11 maart 2013 - Abu Dhabi National Energy Company (Taqa) is een intentieverklaring overeengekomen met de Rabobank, ABN Amro, Citi en BNP Paribas waardoor gebruikers van de gasopslag bij Bergermeer hun aardgas als onderpand voor financiering kunnen gaan gebruiken.
> www.energeia.nl: Taqa staat garant voor Bergermeergas als onderpand bij de bank

PvdD: vraagtekens bij gasboringen in Haastrecht
Den Haag / Haastrecht, 22 februari 2013 - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland zet vraagtekens bij de mogelijke gasboringen in Haastrecht, gemeente Vlist. De partij wil van Gedeputeerde Staten weten wat de betrokkenheid van de provincie bij die boringen is en wat de eventuele gevolgen daarvan zijn.
> www.blikopnieuws.nl / PvdD: vraagtekens bij gasboringen in Haastrecht

Canada niet voorbereid op olieramp
Brussel, 6 februari 2013 - Canada is niet voorbereid op een mogelijke olieramp en door de huidige wetgeving dreigt de belastingbetaler de dupe te worden van een ramp. Dat blijkt uit een audit in opdracht van de Canadese overheid.
> www.ipsnews.be: Canada niet voorbereid op olieramp

BP is veel te optimistisch over olieproductie

Amsterdam, 2 februari 2013 - Oliebedrijf BP is optimistisch in zijn nieuwe jaarlijkse BP Energy Review. Veel te optimistisch, constateert oliedeskundige Peter Polder.
In zijn jaarlijkse BP Energy Review laat oliebedrijf BP zich steevast van zijn zonnigste kant zien.
De BP Energy Review en bijbehorende website is een van de weinige gratis bronnen waarin cijfers te vinden zijn over olie, gas en steenkool en wordt daarom veel geciteerd door journalisten en studenten.
En dat is jammer, want de cijfers en de conclusies van BP lijken gekleurd te worden door de belangen van BP. Het is dan ook niet voor niets dat het rapport afgeleverd wordt met een disclaimer. BP staat niet in voor de conclusies, aangezien de toekomst van energiewinning niet te voorspellen valt.
> sargasso.nl: BP is veel te optimistisch over olieproductie
> www.bp.com: BP Statistical Review

Jaarwinst Shell gedaald
Rotterdam / Londen, 31 januari 2013 - Shell heeft vorig jaar minder winst gemaakt dan in 2011. Het bedrijf verdiende 27 miljard dollar, oftewel bijna 20 miljard euro. Dat is een winstdaling van 6 procent.
Shell haalt nu dagelijks ruim 3,4 miljoen vaten olie en gas naar boven, 3 procent meer dan in 2011. De omzet in geld daalde van 470 miljard in 2011 tot 467 miljard in 2012.
In 2011 maakte Shell overigens fors meer winst dan het jaar daarvoor. De nettowinst steeg toen met 54 procent naar 30,9 miljard euro. De omzet liep in 2011 met 28 procent op naar 367 miljard euro.
> nos.nl: Jaarwinst Shell gedaald in 2012
> nos.nl: Shell maakt 54 procent meer winst in 2011
> www.nrc.nl: Meer winst en omzet voor Shell in vierde kwartaal – jaaromzet daalt

'Nederland wordt dé fossiele energieleverancier van Europa'


Den Haag / Amsterdam, 23 januari 2013 - De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren forse investeringen gedaan om zich te ontwikkelen tot de 'gasrotonde' van Europa. Er is consequent gekozen voor gas en door kolen opgewekte elektriciteit waardoor de ontwikkeling van duurzame energie voorlopig wordt afgeremd.
> www.trouw.nl: 'Nederland wordt dé fossiele energieleverancier van Europa'
> blogs.groene.nl: 'Nederland wordt dé fossiele energieleverancier van Europa'

NV Mijnen vraagt opsporingsvergunning voor methaangas in Belgisch Limburg
Hasselt, 21 januari 2013 - De NV Mijnen, de concessiehouder van het Vlaams-Limburgse steenkoolbekken, heeft op vraag van Limburg Gas een vergunning aangevraagd voor het opsporen van methaangas binnen dit concessiegebied. Na een deskstudie, mogelijk gevolgd door een proefboring en productieproef, kan dit leiden tot ontginning van het aanwezige methaan.
> www.energeia.nl: NV Mijnen vraagt opsporingsvergunning voor methaangas in Belgisch Limburg

"Shell heeft slecht nieuws"

Amsterdam, 4 januari 2013 - (door Vincent van der Vinne) - Oliemaatschappij Shell wil naar olie boren in het arctisch gebied. Dat is slecht nieuws. Daarmee doel ik niet zozeer op bijvoorbeeld de ijsberen die misschien in de toekomst een zwart pak zullen halen. Dat de maatschappij hier gaat boren is slecht nieuws voor de automobilist.
> www.telegraaf.nl / Vincent van der Vinne: "Shell heeft slecht nieuws"
Eerder nieuws over de crisis:
> Shell & de Arctische boringen
> Klimaatcrisis in het Noorden

ExxonMobil start groot olieproject Canada

Irving, 4 januari 2013 - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft vrijdag groen licht gegeven voor een omvangrijk offshore-olieproject voor de oostkust van Canada onder de naam Hebron.
Exxon is van plan 14 miljard dollar te investeren in het veld dat vanaf 2017 150.000 vaten oer dag moet produren. Het Hebron-veld zou in totaal 700 miljoen vaten bevatten.
> www.nu.nl: ExxonMobil start groot olieproject Canada

Archief:

Archief 2012© 2013 / 2014 Naar boven Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl