Zeeburg Nieuws

Voorpagina

Amsterdam en de regio

Politiek

Klimaatverandering

Natuur en Milieu

Bomen en Bossen bedreigd

De Amazone bedreigd

Actueel:


Rio + 20 2012


Regio's:

Middellandse Zee regio


China

India

AustraliŽ

Afrika

Zuid-Amerika

Noord-Amerika

CaliforniŽ

Buitenland:

Zie ook: EU exporting climate pollution to emerging economies


Miljoenenstad S„o Paulo valt droog

Brussel, 22 maart 2015 - S„o Paulo, het kloppende hart van BraziliŽís economie en zakenleven, is in de greep van een hardnekkige waterschaarste. Het probleem werpt zijn schaduw over alle dimensies van het dagelijks leven, en dat in een stad van 12 miljoen inwoners en tot ver in de omtrek. Miljoenen "paulistas" staan op en gaan slapen met de bange vraag of er morgen nog water uit de kraan zal komen.
> www.mo.be: Miljoenenstad S„o Paulo valt droog

Brazilianen moeten minder water gebruiken
Den Haag, 24 januari 2015 - Brazilianen in het zuidoosten van het land moeten onmiddellijk proberen minder water en minder elektriciteit te gebruiken.
> www.nieuweoogst.nu: Brazilianen moeten minder water gebruiken

Ergste droogte in 80 jaar in BraziliŽ

Brussel, 14 november 2014 - De meeste Brazilianen hebben het nog nooit meegemaakt. Het land beleeft zijn ergste droogte in tachtig jaar.
Op piekmomenten komt geen water meer uit de kraan. Er is niet meteen beterschap op komst. Het Wateragentschap waarschuwde de inwoners van S„o Paulo al voor zware, nooit eerder geziene bevoorradingsproblemen.
> www.ipsnews.be: Ergste droogte in 80 jaar in BraziliŽ
> www.nu.nl: Enorme droogte heerst in delen BraziliŽ
> www.bbc.com / Brazil drought: Sao Paulo sleepwalking into water crisis (foto)

Economie Latijns-Amerika moet veel groener

Rio de Janeiro, 14 november 2014 - Het afremmen van de ontbossing alleen is niet genoeg, ook de economie in Latijns-Amerika moet fors groener. Dat zeggen experts aan de vooravond van de VN-klimaattop volgende maand in Lima.
Het afremmen van de ontbosssing in het Amazonegebied is weliswaar een stap vooruit, maar dat is lang niet voldoende, zegt Roberto Smeraldi, directeur van Amigos da Terra - AmazŰnia Brasileira. De Latijns-Amerikaanse economie hangt nog veel te zwaar af van fossiele brandstoffen en andere oorzaken van CO2-uitstoot.
> www.ipsnews.be: Economie Latijns-Amerika moet veel groener

Ergste droogte in tientallen jaren in Midden-Amerika


In vier Centraal-Amerikaanse landen voltrekt zich een ramp buiten de spotlights van de media. Een uitzonderlijk lange droogte treft honderdduizenden boerengezinnen. Guatemala heeft de noodtoestand afgekondigd, buurlanden nog niet. De weersvoorspellingen voor de komende oogstperiode voorspellen weinig goeds. Foto: weer.nl / Cordaid

Wageningen, 21 september 2014 - Midden-Amerika is getroffen door de ergste droogte in tientallen jaren, waardoor honderdduizenden mensen kampen met grote voedseltekorten. Door de mislukte oogsten hebben de boeren in Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Honduras gebrek aan zaad voor de zaaiperiode die deze maand begint.
> www.weer.nl: Ergste droogte in tientallen jaren in Midden-Amerika
> www.cordaid.org: droogte in Centraal-Amerika

Inferno ValparaŪso zet schijnwerpers op armoede

ValparaÔso, 15 april 2014 - De verwoestende brand die de Chileens havenstad ValparaŪso heeft getroffen, onthult de donkere kant van een van de belangrijkste toeristenbestemmingen in het Latijns-Amerikaanse land. In de heuvels rondom de stad heerst veel armoede en ongelijkheid.
> Inferno ValparaŪso zet schijnwerpers op armoede

Immense vlammenzee bedreigt Chileense havenstad ValparaŪso

ValparaÔso, 13 / 14 april 2014 - (update 14-04 08.30) - Een spectaculaire vlammenzee bedreigt de Chileense havenstad ValparaŪso. Zeker 12 mensen zijn omgekomen. Minstens 10.000 mensen waaronder 2.000 gevangenen zijn geŽvacueerd en ongeveer 2.000 woningen zijn verwoest door een naar de stad overgewaaide bosbrand. Verder zijn er minstens 500 gewonden en tal van mensen met ernstige ademhalingsproblemen. President Michelle Bachelet heeft de havenstad tot rampgebied verklaard.
De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan. Meer dan 5000 brandweerlieden proberen het vuur te bestrijden, maar door de wind gaat dat moeizaam. Blushelikopters en -vliegtuigen worden ingezet. Het leger helpt bij de evacuatie van de burgers.
De brand ontstond zaterdag laat in de middag (lokale tijd) aan de rand van de havenstad in een bosgebied rond het La Půlvora pad en breidde zich door de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en de harde wind snel uit richting stad.
Ook is het erg droog in de omgeving. De laatste keer dat het serieus geregend heeft, is in juli of augustus vorig jaar, meldde een correspondent van de NOS.
> www.nos.nl: Brand in Chili nog niet geblust
> www.trouw.nl: 'Veel doden bosbrand Chili nog niet geborgen'
> www.volkskrant.nl: Dodental brand Chili loopt op, noodtoestand van kracht
> www.nos.nl: Grote, verwoestende brand in Chili
> www.demorgen.be: Al elf doden door gigantische vlammenzee in Chili

Klimaatneutraal Costa Rica is verre droom

San Josť, 5 februari 2014 - Costa Rica wil als eerste land in de wereld klimaatneutraal worden. Of dat doel voor 2021 gehaald wordt, hangt af van de prioriteit die de winnaar van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in april eraan zal geven.
> www.ipsnews.be: Klimaatneutraal Costa Rica is verre droom

Peru biedt armste inwoners gratis zonnepanelen
Brussel, 17 juli 2013 - Peru is begonnen met de installatie van gratis zonnepanelen voor de armste inwoners. Op termijn moeten twee miljoen Peruanen op die manier toegang tot stroom krijgen.
Het project startte vorige week in de provincie Contumaza, waar 1.601 panelen geÔnstalleerd worden om 126 afgelegen dorpen van stroom te voorzien.
> www.ipsnews.be: Peru biedt armste inwoners gratis zonnepanelen

Groene economie hapert in Latijns-Amerika
Mexico-stad, 1 juli 2013 - Een jaar na de duurzaamheidstop Rio+20 gaat het niet goed met de groene economie in Latijns-Amerika. De geboekte vooruitgang oogt maar bleekjes, zeggen experts.
> www.ipsnews.be: Groene economie hapert in Latijns-Amerika

Suriname in ban van wateroverlast door regen

Paramaribo, 17 mei / 17 juni 2013 - In Suriname is in relatief korte tijd veel regen gevallen. Dat zorgt voor grote problemen. Gezien de weersverwachting voor de komende dagen is de kans groot dat steeds meer dorpen langs de rivieren zullen moeten worden ontruimd. Dat verwacht Sieuwnath Naipal, hydroloog verbonden aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname.
Geldgebrek, uitzonderlijke regenval en zelfverantwoordelijkheid van de grondeigenaren zijn de redenen waarom gebieden momenteel onder water lopen en nog onder water zullen lopen bij komende zware regenbuien. Vooral voor het Militair project in Commewijne en Weg Naar Zee in Kwatta heeft minister Ramon Abrahams van Openbare Werken (OW) geen acute oplossing kunnen presenteren.
In het oosten van Suriname moesten ruim tweehonderd mensen geŽvacueerd. Na dagenlang aanhoudende tropische regens staan verschillende dorpen aan de oever van de Cotticarivier blank. Er zijn geen meldingen van slachtoffers, meldt persbureau Novum.
> www.volkskrant.nl: Suriname in ban van wateroverlast door regen
> www.sranangmedia.com: Geen geld voor oplossing wateroverlast Suriname
> www.nrc.nl: Tweehonderd evacuaties na overstromingen Suriname (17-05)
> www.nos.nl: Evacuatie na regenval Suriname (17-05)
Analyse:
> www.trust.org: Ill-prepared Suriname faces worsening flooding (June 14 2013)

Zeker 54 doden na overstromingen ArgentiniŽ
La Plata (ArgentiniŽ), 4 april 2013 - Door grote overstromingen als gevolg van storm en uitzonderlijke regenval zijn in oostelijke Argentijnse provincie Buenos Aires zeker 54 doden gevallen. De gouverneur van de provincie, Daniel Scioli, heeft woensdag tegen plaatselijke media gezegd dat er op zijn minst 46 doden zijn gevallen in de provinciehoofdstad La Plata alleen al.
> www.ad.nl: Zeker 54 doden na overstromingen ArgentiniŽ
> Media buitenland: New study: A warming world will further intensify extreme precipitation events(Apr 04)

Argentijnse ecodorpen schieten als paddenstoelen uit de grond
Buenos Aires, 14 februari 2013 - In ArgentiniŽ schieten de ecodorpen als paddenstoelen uit de grond. De bewoners zoeken een alternatief voor het ongebreidelde consumeren.
> www.ipsnews.be: Argentijnse ecodorpen schieten als paddenstoelen uit de grond

Ergste droogte in 50 jaar teistert BraziliŽ


Serrita, 11 december 2012 - Het noordoosten van BraziliŽ maakt de ergste droogte in bijna vijftig jaar mee. Het vee sterft massaal van honger en dorst en vertrekkende boeren laten spookstadjes achter.
> www.ipsnews.be: Ergste droogte in 50 jaar teistert BraziliŽ

Zuidoostelijke zones in Mexico lopen nu al jaarlijks onder water

Mexico-Stad, 10 / 11 juni 2012 - In Mexico lopen de rurale zones van de zuidoostelijke deelstaat Tabasco nu al jaarlijks onder. De plaatselijke bevolking moet steeds grotere inspanningen leveren om huizen en broodwinning te beschermen.
> Zuidoostelijke zones in Mexico lopen nu al jaarlijks onder water

Vierduizend Chilenen sterven jaarlijks door fijn stof

Santiago de Chile / Brussel, 10 juni 2012 - In Chili sterven jaarlijks vierduizend mensen door fijn stof. Het frequente gebruik van houtkachels in het koude zuiden is een van de grote oorzaken.
Volgens het jaarrapport van het ministerie van Leefmilieu overschrijden dertig Chileense steden de norm voor fijn stof.
> www.hln.be: Vierduizend Chilenen sterven jaarlijks door fijn stof

Klimaatverandering Latijns Amerika kost 80 miljard per jaar

Amsterdam, 6 juni 2012 - Latijns Amerika krijgt te kampen met een gigantische milieuschade als gevolg van de klimaatverandering. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft in een rapport dat 5 juni verscheen, becijferd dat de kosten tegen 2050 rond de 80 miljard euro per jaar zullen bedragen.
> www.duurzaamnieuws.nl: Klimaatverandering Latijns Amerika kost 80 miljard per jaar
> www.vilt.be: Klimaatverandering Latijns Amerika kost 80 miljard per jaar
Media buitenland:
> planetark.org: Price tag On Climate Change In Latin America: $100 Billion

Vrouwen in sloppenwijken BraziliŽ gaan bioboeren

Nova IguaÁu / Brussel, 3 mei 2012 - Vrouwen in een van de armste buurten van Nova IguaÁu, een stad 40 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, hoeven geen groenten meer te kopen. Ze verbouwen nu hun zelf biologische groenten, een trend in BraziliŽ.
De vrouwen produceren hun voedsel individueel, maar al het andere, inclusief de verkoop van groenten, wordt collectief gedaan.
> www.mo.be: Vrouwen in sloppenwijken BraziliŽ gaan bioboeren
> Voedsel verbouwen in de stad is een trend om serieus te nemen

Klimaatverandering kost Jamaica miljoenen
Kingston, 9 april 2012 - De Jamaicaanse autoriteiten moeten in de komende jaren miljoenen investeren om het land te beschermen tegen de klimaatverandering. Volgens experts is Jamaica een van de landen in de wereld die de grootste risico's lopen op schade door de klimaatverandering.
> www.dewereldmorgen.be: Klimaatverandering kost Jamaica miljoenen

Venezuela scoort zeer slecht in CO2-uitstoot per inwoner
Caracas, 27 maart 2012 ó China is het land dat de meeste CO2 uitstoot op deze planeet. Maar als men de uitstoot per inwoner berekent, dan voeren het olierijke Venezuela, enkele van zijn CaraÔbische buren en andere grote olieproducenten de rangschikking aan.
> www.hln.be: Venezuela scoort zeer slecht in CO2-uitstoot per inwoner
> Thema Toename atmosferische CO2-concentratie (en oorzaken)

Protesten tegen goudmijn in Peru


Amsterdam, 25 november 2011 - In Peru protesteren duizenden mensen tegen de komst van een goudmijn in het Andes-gebergte. Bewoners zijn bang voor vervuiling van de watervoorziening.
> nos.nl: Protesten tegen goudmijn in Peru

Noodweer Midden-Amerika eist meer levens


Amsterdam, 16 / 25 oktober 2011 - Overstromingen in de Mexicaanse staat Tabasco hebben 120.000 mensen getroffen. De overstromingen in de regio zijn de ergste sinds 1995. De noodsituatie ontstond toen rivieren buiten hun oevers traden na hevige regenval sinds het begin van deze maand.
Aanhoudend noodweer in Midden-Amerika heeft inmiddels aan zeker zeventig mensen het leven gekost.
> www.rnw.nl: Noodweer Midden-Amerika eist meer levens
> www.rtl.nl: Overstroming treft 120.000 Mexicanen
> www.nos.nl: Noodweer Midden-Amerika eist levens

BraziliŽ onderzoekt wat klimaatwijziging met koffie doet


Rio de Janeiro, 21 oktober 2011 - BraziliŽ gaat de gevolgen van de klimaatwijziging voor de koffieteelt onderzoeken. Het gaat daarvoor de uitstoot van CO2 simuleren op een grote koffieplantage.
> BraziliŽ onderzoekt wat klimaatwijziging met koffie doet
Levens redden in arme landen? Denk aan het verkeer!


Amsterdam, 1 juni 2011 - Verkeersongelukken maken in ontwikkelingslanden meer slachtoffers onder kinderen ouder dan vijf dan malaria of diarree. Landen als BraziliŽ, Mexico en Vietnam hebben nu strengere wetten om het verkeer in goede banen te leiden, maar er moet nog veel meer gebeuren.
: www.oneworld.nl: Levens redden in arme landen? Denk aan het verkeer!

Cuba: geen kunstmest is zegen voor landbouw


Haarlem / Havanna, 1 juni 2011 - In het communistische Cuba bestaan tekorten aan een hoop dingen, van auto-onderdelen tot papier en balpennen. Maar het volledig van de markt verdwijnen van kunstmest leidde in eerste instantie tot ernstige problemen, maar bleek uiteindelijk een zegen voor het eiland.
> www.changemagazine.nl: Cuba: geen kunstmest is zegen voor landbouw

Chileense vissers en indianen voeren strijd tegen pijpleiding op


Santiago / Brussel, 6 mei 2011 - conflict dat al vijftien jaar aansleept, zijn Mapuche-indianen en kleine vissers in Chili nu naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt. Ze beschuldigen een cellulosefabriek ervan giftig afval in zee te willen dumpen. De Chileense overheid wordt ervan beschuldigd de rechten van de inheemse gemeenschappen te schenden.
> www.mo.be: Chileense vissers en indianen voeren strijd tegen pijpleiding op

"Klimaatverandering is probleem nummer ťťn voor Centraal-Amerika"
San Salvador, 2 maart 2011 - "We hebben een heel duidelijk standpunt", zegt de Salvadoraanse milieuminister Herman Chavez. "De presidenten van Centraal-Amerika Ö beschouwen de klimaatverandering als het allergrootste probleem voor de regio."
> www.ipsnews.be: "Klimaatverandering is probleem nummer ťťn voor Centraal-Amerika"

Braziliaanse cerrado blijkt genetische schatkamer


Rio de Janeiro, 5 januari 2011 - De cerrado, een uitgestrekt savanneachtig gebied van twee miljoen vierkante kilometer in BraziliŽ, werd jarenlang gezien als een droog, onbruikbaar gebied. Maar de veerkracht van het ecosysteem kan oplossingen bieden bij de aanpassing aan de klimaatverandering.
> www.ipsnews.be: Braziliaanse cerrado blijkt genetische schatkamer

BraziliŽ blijft koploper klimaatmaatregelen


Den Haag, 6 december 2010 - BraziliŽ blijft in 2010 de koploper voor de bestrijding van klimaatswijzigingen. Saudi-ArabiŽ is de slechtste leerling in de Climate Change performance Index (CCPI) van milieuorganisaties Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europa. BelgiŽ zakt een plaatsje naar 17. Ook Nederland is afgezakt: naar een dertigste plaats. De studie werd maandag gepubliceerd naar aanleiding van de klimaattop in Cancķn.
> www.standaard.be: BraziliŽ blijft koploper klimaatmaatregelen

Boliviaanse hoofdstad kijkt aan tegen catastrofale droogte


Brussel, 17 november 2010 - Uit historisch onderzoek in de Andes blijkt dat de Boliviaanse hoofdstad La Paz ernstig gevaar loopt door de klimaatverandering. Zelfs bij een matige stijging van de temperatuur dreigt de omgeving in een woestijn te veranderen en de stad zonder drinkbaar water te vallen.
> www.ipsnews.be: Boliviaanse hoofdstad kijkt aan tegen catastrofale droogte

Droogte Peru zorgt voor laagterecord Amazone


Lima, 3 september 2010 - Het water in het Peruviaanse deel van de Amazone staat op het laagste punt in veertig jaar. De rivier van ongeveer 6500 kilometer lang is de belangrijkste transportroute in het onherbergzame regenwoud van Peru.
> www.ad.nl: Droogte Peru zorgt voor laagterecord Amazone

ArgentiniŽ klaagt milieuactivisten aan


Buenos Aires, 10 juni 2010 - De Argentijnse regering gaat de burgers en milieuactivisten die nagenoeg vijf jaar lang een brug over de grensrivier Uruguay blokkeren, aanklagen.
> www.nrc.nl: ArgentiniŽ klaagt milieuactivisten aan

Droogte maakt Argentijnse boeren wanhopig
Buenos Aires, 12 november 2009 - Boeren in ArgentiniŽ hebben in de afgelopen maanden honderdduizenden runderen verloren door de aanhoudende droogte. Er zijn ook bosbranden, op sommige plaatsten moest het waterverbruik aan banden worden gelegd en af en toe komt het tot gewelddadige confrontaties over de schaarse voorraden.
> www.ipsnews.be: Droogte maakt Argentijnse boeren wanhopig

Extreme droogte in ArgentiniŽ
Amsterdam, 26 februari 2009 - Het binnenland van ArgentiniŽ heeft te kampen met extreme droogte. Het zou de ergste droogte zijn in meer dan 50 jaar. Meer dan 1,5 miljoen dieren, voornamelijk koeien, zijn overleden door de droogte. Ook de graanoogst is grotendeels verloren gegaan. (bron vwk.nl)

Wereldwijde watertekorten zorgen voor problemen
Brussel, 14 februari 2009 - Er gaat zelden een week voorbij zonder dat watertekorten de krantenkoppen halen. De acute droogtes in Kenia, ArgentiniŽ en de Amerikaanse staat CaliforniŽ zijn enkele van de laatste fenomenen die laten zien dat het milieu degradeert.
> www.ipsnews.be: Wereldwijde watertekorten zorgen voor problemen

Klimaatverandering bedreigt voedselproductie in tropen
Brussel, 18 januari 2009 - De gewasopbrengsten in de tropen dreigen tegen het eind van deze eeuw als gevolg van de opwarming van de aarde fors te dalen. Als er niet snel ingrijpende maatregelen genomen worden, dreigen voedseltekorten voor de helft van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Washington.
www.vilt.be: Klimaatverandering bedreigt voedselproductie in tropen

Strijd tegen klimaatverandering kost Latijns-Amerika miljarden
Mexico-City, 24 november 2008 - De Wereldbank heeft berekend dat de landen in Latijns-Amerika en de CaraÔben miljarden euro economische schade zullen oplopen door de klimaatwijziging. Latijns-Amerikaanse politici verwachten een extra inspanning van de geÔndustrialiseerde landen om die crisis te lijf te kunnen gaan.
www.mo.be: Strijd tegen klimaatverandering kost Latijns-Amerika miljarden

Internationaal milieubeleid zonder BraziliŽ, Rusland, India en China geen kans van slagen
Bilthoven, 5 maart 2008 - Alleen wanneer BraziliŽ, Rusland, India en China meedoen ťn wanneer er snel actie wordt ondernomen, heeft internationaal milieubeleid kans van slagen: in dat geval is het uitvoerbaar en betaalbaar. De komende 25 jaar zal het mondiaal bruto nationaal product bijna verdubbelen. Door te investeren in internationaal milieubeleid neemt die groei slechts iets af tot 97%. Dat blijkt uit de ĎOECD Environmental Outlook to 2030í, die vandaag uitkomt.
www.mnp.nl: Internationaal milieubeleid zonder BraziliŽ, Rusland, India en China geen kans van slagen
Zie ook: EU exporting climate pollution to emerging economies

Zuid-Amerika: Intense bosbranden woekeren al voor tweede maand


Zeeburg, 5 / 21 oktober 2007 - Intense bosbranden teisteren sinds begin september het midden van Zuid Amerika. In de regio Santa Cruz in Bolivia staan savanne's en uitgestrekte (droge) bospartijen in lichterlaaie.
Dikke rookwolken - het grijs op de foto - trekken langs de uitlopers van de Andes (links op de foto) richting Amazonegebied. Het wit op de foto zijn normale wolken.
Er is al een tiental mensen omgekomen in de vuurzee. Duizenden zijn dakloos geworden. De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen.
De milieuorganisatie Friends of the Earth in BrazilŽ zegt dat de situatie niet meer onder controle is. "Er zijn meer dan 10,000 brandhaarden, verspreid over een gebied van twee miljoen km2 in de zuidelijke Braziliaanse Amazone en Bolivia.
De vuren zijn oorspronkelijk aangestoken om plantenresten en bos op te ruimen en om te zetten in landbouwgrond voor vee- en soya-teelt. De vuren konden daarna niet onder controle gehouden worden.
Schuldigen zijn vooral grote bedrijven van afstammelingen van Europeanen die met hun "expansie en renovatie van landbouwgronden" indiaanse keuterboertjes, de oorspronkelijke bewoners van hun gronden verdrijven.
In Columbia dreigt een burgeroorlog tussen deze oorspronkelijke bewoners en de Europese immigranten die de grond en de gasvoorraden in de bodem van het zuidelijke Amazonegebied proberen te monopoliseren. Volgens laatste berichten dreigen paramilitaire groeperingen zich af te scheiden van het Bolivia van de (Indiaanse) president Evo Morales.
De foto is op 2 oktober gemaakt door het MODIS-instrument aan boord van de Aqua satelliet van de NASA.
De bosbranden leveren naast veel broeikasgas kooldioxide ook roet op dat sneeuw- en ijsvelden overal in de wereld vervuilt waardoor zij sneller smelten.
www.trouw.nl 22102007: Volk van Santa Cruz pakt Evo Morales vliegveld af
www.mo.be 21102007: Bolivia brandt
South America chokes as Amazon burns

Vuur en dikke rook boven Zuid Amerika


Amsterdam, 28 september 2007 - Honderden, mogelijke duizenden branden - de locaties aangegeven met de rode stippen - woeden in centraal Zuid Amerika. De foto is gemaakt tijdens de passage van de MODIS (aan boord van de NASA Aqua satelliet) op 25 september 2007. De meeste brandhaarden zijn in Bolivia, waar de vuren geconcentreerd zijn in de Santa Cruz regio, in het zuidoostelijk deel van het land.
Hoewel in de bossen en savannes op natuurlijke wijze branden kunnen ontstaan is dit type van wijd verspreide brandhaarden het resultaat van menselijke activiteit, zoals bijvoorbeeld het verbranden van landbouwafval. Deze branden worden soms niet in de hand gehouden en kunnen zich gemakkelijk verspreiden in de omringende bossen. Het gebied is overdekt met een dikke laag rook.

Noodtoestand in Paraguay door bosbranden


Asuncion, 13 september 2007 - Al weken lang woeden er bosbranden in het hart van Zuid-Amerika. ( foto: earthobservatory.nasa.gov / Modis / Aqua / NASA )

Asuncion, 13 sepember 2007 - Paraguay heeft woensdag de noodtoestand in heel het land uitgeroepen als gevolg van de bosbranden die in het noordoosten al een half miljoen hectare bos en landbouwgrond hebben verwoest. Paraguay lijdt al drie weken onder de bosbranden.
De regering heeft verscheidene buurlanden om hulp gevraagd. Het vuur bedreigt onder meer het natuurreservaat van Mbaracayķ.
Asunciůn heeft voor de bluswerkzaamheden woensdag een Russisch blusvliegtug gehuurd. Het had er al drie te leen van BraziliŽ. Maar er zijn er veel meer nodig om de vele branden in vaak ontoegankelijke gebieden te bestrijden. (bron: De Telegraaf)


© 2007 / 2014 Naar boven Home / Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl