Zeeburg Nieuws

Voorpagina

Amsterdam en de regio

Politiek

Klimaatverandering

Natuur en Milieu

Regio's:

Ontwikkelingslanden


Middellandse Zee regio

China

India

Australië

Afrika

Zuid-Amerika

Noord-Amerika

Californië

Buitenland:

Zie ook: EU exporting climate pollution to emerging economies


Hitterecord in Sjanghai
Shanghai, 1 / 6 augustus 2013 - De Chinese miljoenenstad Sjanghai is getroffen door de ergste hittegolf in anderhalve eeuw. Enkele tientallen inwoners zijn bezweken door de hitte. Het is al 31 dagen warmer dan 35°C. De hittegolf duurt voort tot in de tweede week van augustus.
In Hangzou werden vandaag zeven raketten met chemische middelen in de lucht geschoten om het te laten regenen. Volgens een meteoroloog hebben de raketten voor een neerslag van 5,4 millimeter gezorgd. De temperatuur daalde voor 1,5 uur met 10 graden Celsius.
> news.xinhuanet.com: China heatwave no end in sight (Aug 06)
> news.xinhuanet.com: Over 10 die of heatstroke in "hottest Shanghai summer"
> news.xinhuanet.com: Heat wave scorches east China
> vwkweb.nl: Zwaarste hitte Shanghai sinds begin metingen 1873
> www.hln.be: China lanceert 'regenraketten' tegen de hitte
> www.nos.nl: Hitterecord in Sjanghai

“China qua duurzame groei nummer één in de wereld”

Den Haag, 13 maart 2013 - Sinds de huidige regeerperiode is er een duidelijke omslag gekomen in de Communistische Partij als het gaat om het energiebeleid. Dat beweert professor Yang Hongwei, directeur van het Energy Efficiency Center dat onderdeel uitmaakt van het Energy Research Institute (ERI) en samenwerkt met de overheid.
> www.energiepodium.nl: “China qua duurzame groei nummer één in de wereld”

China worstelt met groeiende verstedelijking

Brussel, 2 januari 2013 - China wil een moderne samenleving worden met een sterke middenklasse. Plattelandsbewoners trekken naar de steden om daar hun geluk te beproeven en op te klimmen op de sociale ladder.
> www.ipsnews.be: China worstelt met groeiende verstedelijking

China evacueert 1,5 miljoen mensen voor tyfoon Haikui

Shanghai, 8 / 9 augustus 2012 - In het oosten van China zijn zeker drie doden gevallen door de orkaan Haikui, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm. Door het noodweer zijn wegen overstroomd, is de elektriciteit uitgevallen en is er bijna geen vervoer meer mogelijk.
Haikui bereikte gisternacht de provincie Zhejiang met windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Zo'n anderhalf miljoen mensen moesten geëvacueerd worden. Volgens een woordvoerder heeft de orkaan daar bijna 4500 huizen verwoest en is er zo'n 185.000 hectare akkerland verloren gegaan.
> nos.nl: Doden in China door orkaan Haikui
> www.demorgen.be: Shanghai evacueert 200.000 inwoners om tyfoon
> news.xinhuanet.com: Typhoon Haikui causes damages after landing in E China (slide show)
> foto: www.nrlmry.navy.mil

Doden door extreme regen China

Beijng, 21 / 23 juli 2012 - Slecht weer in China heeft aan zeker 13 mensen het leven gekost. Grote delen van het land kampen met zeer zware regenval. Vooral in het noorden en in het zuidwesten zijn grote hoeveelheden water gevallen.
In de Chinese miljoenenstad Hongkong zijn minstens 130 mensen gewond geraakt door de tyfoon Vicente. De storm raasde er met windsnelheden tot 140 kilometer per uur.
> www.hln.be: Tyfoon verwondt circa 130 mensen in Hongkong
> www.knack.be: Kritiek op regering na overstromingen Beijing
> www.demorgen.be: Al 95 doden door zware onweders in China
> www.nu.nl: Doden door extreme regen China
> www.demorgen.nl: Tien doden in Peking bij zwaarste regenval in 60 jaar
> Foto's news.xinhuanet.com

Chinees platteland vecht tegen oprukkende woestijn

Brussel, 5 juli 2012 - Een dorp in de Chinese noordoostelijke regio Binnen-Mongolië is de strijd aangegaan met de verwoestijning. Wetenschappers zien verwoestijning als een van de grootste milieu-uitdagingen in de wereld van nu.
> www.ipsnews.be: Chinees platteland vecht tegen oprukkende woestijn

Drieklovendam bijna op volle capaciteit


www.nasa.org
Yichang, 12 februari 2012 - De Drieklovendam in China, de grootste stuwdam ter wereld, zal vanaf eind mei op volle kracht werken. Dan gaan de laatste twee generatoren van de bijbehorende waterkrachtcentrale draaien. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
> www.telegraaf.nl: Drieklovendam bijna op volle capaciteit

China voorziet tekort aan voedsel en water door klimaatverandering


Afb: www.bnr.nl

Amsterdam, 18 januari 2012 - Klimaatverandering kan de Chinese economie zware schade toebrengen en voedsel- en watertekorten tot gevolg hebben. Gewassen zullen zwaar te leiden hebben onder toenemende droogte en overstromingen, zodat het land nieuwe manieren moet vinden om zichzelf te voeden. Dat blijkt uit een rapport van de Chinese overheid dat onlangs is vrijgegeven. Het rapport vat samen wat de gevolgen zijn van een opwarmende aarde voor China, de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.
> www.ad.nl: China voorziet tekort aan voedsel en water door klimaatverandering

Miljoen ontheemden door overstromingen China
Amsterdam, 20 september 2011 - Zeker 1,2 miljoen mensen in China hebben hun huis moeten verlaten door overstromingen in de afgelopen weken. Dat heeft het Chinese ministerie voor Burgerzaken dinsdag laten weten. Het dodental door de watersnood is opgelopen tot 57.
> www.rtl.nl: Miljoen ontheemden door overstromingen China
> news.xinhuanet.com: Thousands evacuated as floods hit SW China

China: overzicht gevolgen van de wateroverlast


Beijng / Brussel, 24 juni 2011 - In het Zuid-Chinese land van rijst en vis hebben de grootste overstromingen in tien jaar als gevolg van aanhoudende, zware regenval niet alleen het leven van 37 miljoen inwoners ontwricht. Landbouwexperts en economen in dertien getroffen provincies verwachten dat bovendien de prijzen van rijst, tarwe, bladgroentes en kweekvis nog harder zullen stijgen dan de afgelopen maanden al het geval was.
> www.vwkweb.nl / China: overzicht gevolgen van de wateroverlast

Massaevacuatie in China door overstromingen
Brussel, 17 / 19 juni 2011 - In het centrum en het zuiden van China hebben de autoriteiten al meer dan een half miljoen mensen geëvacueerd in zeven provincies na overstromingen veroorzaakt door hevige regenval.
> knack.rnews.be: Massaevacuatie in China door overstromingen
> www.volkskrant.nl: Delen van China drijven (fotoreportage)
> www.nos.nl: 5,5 miljoen Chinezen dupe van overstroming

Meer dan 170 doden bij overstromingen in China


Beijng / Brussel / Amsterdam, 12 juni 2011 - Bij overstromingen als gevolg van stortbuien in het centrum en het zuiden van China zijn al 94 doden gevallen; 78 anderen zijn vermist. Dat meldde de regering, die waarschuwde voor bijkomende buien. De overstromingen ten zuiden van de rivier Yangtze en in de streek van de Guangxi, in het zuidwesten, troffen al dertien provincies of regio's en verwoestten 465.000 hectare gewassen.
> www.demorgen.be: Meer dan 170 doden bij overstromingen in China
> www.vwkweb.nl: Fatale stortregens en overstromingen in China

China nu de grootste energieverbruiker ter wereld


Londen, 8 juni 2011 - Na vele decennia bovenaan te hebben gestaan is de Verenigde Staten door China voorbijgestreefd als de grootste energieverbuiker ter wereld. De Chinezen verstookten in 2010 20.3 procent van het totale energieverbuik op Aarde. Dat blijkt uit onderzoek van energiemaatschappij BP.
> www.ad.nl: China nu de grootste energieverbruiker ter wereld

Alles gaat hier veel te hard, dat kan het milieu niet aan


Beijng, 2 juni 2011 2011 - Als de Chinezen niet uitkijken, grazen ze de hele aarde kaal en laten ze nog een heleboel troep achter ook. Gelukkig hebben ze dat zelf goed in de gaten.
Het is een heel simpel rekensommetje. Als China in 2030 niet meer broeikasgas wil uitstoten dan nu, dan moet het tegen die tijd voor tweederde aan de groene energie zijn.
> www.depers.nl: Alles gaat hier veel te hard, dat kan het milieu niet aan

De Yangtze rivier extreem droog


Beijng, 26 mei 2011 - Niet alleen in Nederland is het droger dan normaal, ook in China hebben ze er last van. De Yangtze rivier is de grootste rivier in Azië en kampt met de ergste droogte in 50 jaar. Het leven in en om de rivier wordt bedreigd en de vraagt rijst of het ambitieuze plan met de omstreden Drieklovendam wel realistisch is.
> www.trouw.nl: De droge Yangtze rivier

Hollands boerenverstand op Chinees platteland


Sjanghai, 25 mei 2011 - Ontelbare gifschandalen, explosieve economische groei en klimaatverandering brengen de Chinese voedselvoorziening ernstig in gevaar. Om het tij te keren zet Peking zwaar in op de import van technologie. „Maar met glimmende tractoren en een groene belofte alleen kom je er niet. Kennis en innovatie zijn wat de Chinezen nodig hebben om de groeiende middenklasse van hoogwaardig, veilig en makkelijk te bereiden voedsel te voorzien.” Oer-Hollands boerenverstand op het Chinese platteland.
> www.telegraaf.nl: Hollands boerenverstand op Chinees platteland

Groene technologie brengt China miljarden op


Brussel / Beijng, 9 mei 2011 - China, dat steeds weer als milieuzondaar met de vinger gewezen wordt, verdient meer dan elk ander land ter wereld met groene technologie. Tegelijkertijd groeit de productie van windturbines en andere milieuvriendelijke energieverwekkers in de Volksrepubliek duidelijk sneller dan elders, aldus een rapport van natuurbehoudorganisatie WWF dat vandaag in Amsterdam werd voorgesteld.
> www.demorgen.be: Groene technologie brengt China miljarden op

Drama dreigt door droogte in China


Beijng, 14 februari 2011 - In sommige delen van China is de voorbije 60 jaar nooit zo weinig neerslag gevallen als nu. De droogte is een drama voor de oogst van dit jaar. De Verenigde Naties waarschuwden vorige week al voor de ernst van de situatie.
> www.dnos.nl: Droogte bedreigt 'graanschuur' van China
> www.demorgen.be: Drama dreigt door droogte in China

Chinezen werken aan alternatief Panamakanaal


Beijng, 14 februari 2011 - China onderhandelt met Colombia over een alternatief voor het Panama-kanaal: een gevanceerde spoorlijn die de Atlantische kust verbindt met de Grote Oceaan.
> www.z24.nl: Chinezen werken aan alternatief Panamakanaal

China tweede economie van de wereld
Tokyo, 14 februari 2011 - China heeft de plaats van Japan overgenomen als tweede economie van de wereld. Dat blijkt uit cijfers uit Tokio, berichtte de BBC maandag.
> www.volkskrant.nl: China tweede economie van de wereld
> www.nrc.nl: China binnen tien jaar nummer één
> Thema Economische groei


Tegen 2014 vliegen 800 miljoen meer passagiers
Brussel, 14 februari 2011 - Het aantal vliegtuigpassagiers zal de komende jaren flink stijgen. In 2014 verwacht IATA, de internationale vereniging voor het luchtverkeer, 3,3 miljard passagiers. Dat zijn er 800 miljoen meer dan in 2009. Vooral China tekent voor die toename.
> www.tijd.be: Tegen 2014 vliegen 800 miljoen meer passagiers

Droogte in China zorgt voor onrust op graanmarkt


Brussel, 9 februari 2011 - De aanhoudende droogte die deze winter het noorden van China treft, heeft de prijs van tarwe naar een nieuw record gejaagd. De overheid heeft maatregelen aangekondigd om het probleem aan te pakken, zo vernam persagentschap Belga van verschillende bronnen. Door de hoge prijzen bij de grootste tarweproducent ter wereld, dreigen de voedselprijzen wereldwijd nog verder toe te nemen.
> www.vilt.be: Droogte in China zorgt voor onrust op graanmarkt

In actie voor het behoud van Chinese wetlands


Beijng, 5 februari 2011 - Het verdrag van Ramsar, waarin 160 landen toezegden om hun waterrijke gebieden te beschermen, vierde dinsdag zijn veertigste verjaardag. China heeft 10 procent van deze wetlandgebieden in de wereld. Maar hoe vertel je duizenden laagopgeleide vissers en boeren over natuurbescherming?
> www.refdag.nl: In actie voor het behoud van Chinese wetlands (niet op zondag )
> www.ramsar.org: wave of activities for Ramsar Convention’s 40th anniversary
> www.wetlands.org / World Wetlands Day 2011: focus on wetlands and forests
> Media buitenland: Wetlands

Energieverbruik China 15 procent hoger


Beijng, 17 januari 2011 - Het energieverbruik in China is het afgelopen jaar bijna 15 procent omhooggeschoten, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag. Dat kwam vooral doordat duizenden fabrieken hun productie hebben opgeschroefd om aan de toegenomen vraag uit zowel binnen- als buitenland te kunnen voldoen.
> www.volkskrant.nl: Energieverbruik China 15 procent hoger

China heeft 300 jaar nodig om te herstellen van verwoestijning


Beijng, 5 januari 2011 - De woestijn rukt op in China. Ongeveer een kwart van het land is inmiddels in woestijn veranderd of loopt het gevaar binnenkort woestijn te worden. Experts luiden nu de noodklok. De woestijn bedreigt niet alleen dieren en planten, maar ook mensen. En als er geen maatregelen worden genomen, heeft China zeker 300 jaar nodig om de verwoestijning terug te draaien.
> www.scientias.nl: China heeft 300 jaar nodig om te herstellen van verwoestijning

China blijft bij éénkindbeleid


Amsterdam, 27 september 2010 - China gaat de komende tien jaar door met het beleid om maximaal één kind per gezin toe te staan, ondanks het nijpende tekort aan vrouwen en ondanks de snelle vergrijzing.
> www.nu.nl: China blijft bij eenkindbeleid

China’s verdwenen kinderen


Amsterdam, 16 september 2010 - De één kind-politiek van China heeft haar wortels in Nederland. Het systeem kent wrede kanten.
> www.depers.nl: China’s verdwenen kinderen

Chinezen dagenlang in file richting Peking


Peking, 24 augustus 2010 - Op een snelweg richting Peking in het noordwesten van China staat al sinds 14 augustus een enorme file vanwege een plotse stijging van het aantal vrachtwagens op de weg. Vijf dagen later begonnen wegwerkzaamheden, waardoor het verkeer volledig lamgelegd werd over meer dan 100 kilometer. De file heeft zich inmiddels uitgebreid tot in de noordwestelijke provincies Hebei en Binnen-Mongolië.
> ww.parool.nl: Chinezen dagenlang in file richting Peking

China licht sluier op over dammen op de Mekong
Bangkok, 14 juni 2010 - Na jaren van geheimhouding begint China zijn buurlanden beter te informeren over de nieuwe dammen op de bovenloop van de Mekong. Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja geloven dat de dammen mee de oorzaak zijn van de afwisselende overstromingsrampen en droogteperiodes die hun oeverbewoners treffen.
> www.ipsnews.be: China licht sluier op over dammen op de Mekong

Recorddroogte legt Chinees waterprobleem bloot
Beijing, 12 april 2010 - De recorddroogte in het zuidwesten van China doet vragen rijzen over de manier waarop China, een land met een vijfde van alle inwoners maar amper 7 procent van al het water ter wereld, omgaat met de watervoorziening en een groeiend netwerk van dammen.
> www.ipsnews.be: Recorddroogte legt Chinees waterprobleem bloot

OESO voorziet afname economische groei China


Parijs, 12 april 2010 - De sterke groei van de Chinese economie lijkt de komende maanden wat te matigen. Dat constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag op basis van haar index van economische indicatoren.
> www.volkakrant.nl: OESO voorziet afname economische groei China

China wil regen uit de lucht schieten


Beijng, 9 april 2010 - De Chinese overheid wil voor regenmaker spelen. China gaat duizenden raketten naar de wolken schieten en op die manier de regen manipuleren. Het land wil zo de extreme droogte in het zuidwesten weg krijgen.
> www.demorgen.nl: China wil regen uit de lucht schieten
> ’Wateroorlogen’ in Zuidoost-Azië door klimaatverandering (07-04)

Autoverkopen in China naar recordhoogte
Shanghai, 9 april 2010 - De autoverkopen in China zijn in maart tot recordhoogte gestegen. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder stegen de verkopen met 55,8 procent tot 1,74 miljoen stuks, blijkt uit cijfers van de Chinese associatie van autoproducenten.
> www.telegraaf.nl: Autoverkopen in China naar recordhoogte

’Wateroorlogen’ in Zuidoost-Azië door klimaatverandering


Hanoi, 7 april 2010 - Noodberaad over de Mekong: het water in de machtige rivier stond in geen halve eeuw zo laag. De landen van de Mekongcommissie - Vietnam, Laos, Thailand en Cambodja - dragen de gevolgen.
> www.trouw.nl: ’Wateroorlogen’ in Zuidoost-Azië door klimaatverandering (07/04)
> www.rnw.nl: Mekonglanden willen duidelijkheid van China
> www.vwkweb.nl: Droogte in zuidwesten China blijft aanhouden
> www.spiegel.de: Dry spells expected?

"China haalt tegen 2040 welvaartspeil gemiddeld industrieland"
Brussel, 1 februari 2010 - De gemiddelde Chinees zal in 2040 meer dan 20.000 dollar (14.400 euro) verdienen. Iedereen in het land zal verzekerd zijn tegen ziekte en kunnen rekenen op een pensioen, en China zal niet alleen op economisch vlak maar ook in sociaal en cultureel opzicht bij de twintig beste landen ter wereld horen. Die voorspellingen staan in het Moderniseringsrapport 2010 dat de Chinese Academie voor Wetenschappen zaterdag (30 januari) publiceerde.
> www.ipsnews.be: "China haalt tegen 2040 welvaartspeil gemiddeld industrieland"

China bij grootste producenten windenergie


Beijng, 31 december 2009 - China heeft zich dit jaar opgewerkt tot de op twee na grootste producent van windenergie ter wereld. De capaciteit voor opwekking van windenergie bereikt de 20 gigawatt, zo meldde China's nationale energiebureau donderdag tegen persbureau Xinhua.
> www.volkskrant.nl: China bij grootste producenten windenergie
> news.xinhuanet.com: China to become world's 3rd largest wind power producer
> www.engineeringnet.be: Onderzoek ander milieubeleid voor China voorgesteld

Snelle economische groei baart China zorgen


Beijing, 28 december 2009 - Na dertig jaar van spectaculaire groei, staat China op het punt Japan in te halen als de op één na grootste economie ter wereld. Dat nieuws zorgt in het land niet alleen voor trots, maar ook voor onrust.
> www.ipsnews.be: Snelle economische groei baart China zorgen

Warmer klimaat goed voor China
Kopenhagen / Rotterdam, 10 december 2009 - Als de meteorologische geschiedenis van, zeg, de afgelopen 3600 jaar een leidraad is, dan is het helemaal geen slechte zaak dat het klimaat een paar graden opwarmt. Althans voor China.
> www.nrc.nl: Warmer klimaat goed voor China

'China niet bereid tot klimaatakkoord met VS'


Amsterdam, 29 oktober 2009 - De Verenigde Staten en China zullen waarschijnlijk geen overeenstemming bereiken over een afzonderlijk klimaatverdraag wanneer president Barack Obama het land volgende maand bezoekt. Dat heeft de Amerikaanse speciale gezant voor klimaatverandering, Todd Stern, woensdag in Shanghai gezegd.
> www.trouw.nl: 'China niet bereid tot klimaatakkoord met VS'
> Kopenhagen december 2009 COP 15

China groeit alweer razendsnel


Brussel, 22 september 2009 - De Chinese economie zal dit jaar met 8,2 procent groeien. Dat heeft de Aziatische Ontwikkelingsbank vandaag (22 september) voorspeld. Ook India, Indonesië en Vietnam doen het goed, zodat de hele Aziatische regio in een groeiversnelling terecht komt.
> www.ipsnews.be: China groeit alweer razendsnel

'Uitstoot CO2 in China daalt (pas) vanaf 2050'


Shanghai, 15 augustus 2009 - Tegen het jaar 2050 begint de uitstoot van CO2 in China te dalen. Dit heeft de belangrijkste beleidsmaker op dit terrein in China gezegd, zo meldt de Financial Times zaterdag.
China vindt het nu nog te vroeg om te praten over een plafond voor de uitstoot. Su Wei herhaalde het Chinese standpunt dat het land nu nog economische groei nodig heeft om de bevolking uit de armoede te trekken.
> www.nu.nl: 'Uitstoot CO2 in China daalt vanaf 2050'

Grootste rivieren ter wereld ’drogen op'


Amsterdam, 22 april 2009 - De grootste rivieren ter wereld ’drogen op’ door klimaatverandering en menselijk ingrijpen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, dat dinsdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Climate.
> www.trouw.nl: Grootste rivieren ter wereld ’drogen op'
> www.guardian.co.uk: Climate change threatens Ganges, Niger and other mighty rivers

'CO2-uitstoot China deels toerekenen aan importeurs'
Beijng / Londen, 17 maart 2009 - China vindt dat de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie voor andere landen aan die landen moet worden toegerekend en niet aan China. Het gaat om 15 tot 25% van de Chinese CO2-uitstoot.
> www.algemene-energieraad.nl: 'CO2-uitstoot China deels toerekenen aan importeurs'

China pompt 20 procent meer in landbouwproductie
Brussel, 6 maart 2009 - China wil de uitgaven voor landbouwontwikkeling dit jaar met een vijfde verhogen om zich te wapenen tegen een toekomstige voedselcrisis als gevolg van de klimaatverandering.
> www.ipsnews.be: China pompt 20 procent meer in landbouwproductie

China en VS als bondgenoten tegen klimaatverandering
Beijing, 22 februari 2009 - De wereldeconomie redden en het opwarmen van de aarde stoppen, samen met China; de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zette tijdens haar bliksembezoek aan Peking dit weekeinde de mensenrechtensituatie in het grootste Aziatische land onderaan haar prioriteitenlijst.
> www.ad.nl: China als bondgenoot tegen klimaatsverandering

"China's waterschaarste zal honger brengen"
Beijng / Brussel, 25 februari 2009 - Aanhoudend watertekort is de grootste bedreiging voor de Chinese landbouwproductie in deze eeuw, zeggen toonaangevende Chinese klimaatwetenschappers. Ze voorspellen dat de droogte tientallen jaren zal aanhouden en de landbouwproductie met 5 tot 10 procent zullen doen teruglopen.
> www.mo.be: "China's waterschaarste zal honger brengen"

Chinese regering zorgt voor regenval
Beijng, 9 februari 2009 - De tarwevelden die in China geplaagd worden door droogte hebben het voorbije weekend eindelijk wat neerslag gevoeld. De Chinese regering gaf toestemming om wolkenpartijen met duizenden raketten en granaten te beschieten, en had daar zowaar succes mee.
> www.vilt.be: Chinese regering zorgt voor regenval

Hoogste alarmfase in China om droogte
Beijng, 6 februari 2009 - De regering van China heeft in het midden van het land de hoogste alarmfase ingesteld wegens extreme droogte.
> www.agd.nl: Hoogste alarmfase in China om droogte
> www.agd.nl: Extreme droogte treft graan

Grootste vervuilers werken samen
Rotterdam, 6 februari 2009 -- De Verenigde Staten en China zijn samen goed voor ruim 40 procent van de uitstoot van kooldioxide in de wereld. Het zou dus wel eens wat goeds kunnen opleveren als ze samen gaan nadenken over een strategie om hun uitstoot te verminderen.
> weblogs3.nrc.nl: Grootste vervuilers werken samen

Vervuiling verminkt baby's China
Beijng, 1 februari 2009 - Steeds meer Chinese baby's worden geboren met een afwijking. Dit meldt functionaris, Jiang Fan, van de Chinese commissie voor gezin.
Jiang wijst de toenemende milieuverontreiniging aan als grootste oorzaak. Vooral in de buurt van kolenmijnen in de provincie Shanxi worden veel kinderen geboren met een beperking.
www.nos.nl: Vervuiling verminkt baby's China'

Leve de bruine wolk
Rotterdam, 28 januari 2009 - De bruine wolk die in de winter boven de Indische Oceaan en het zuiden van Azië hangt wordt vooral veroorzaakt door het verbranden van biomassa. En dus niet, zoals eerder wel werd gedacht, door fossiele brandstoffen als olie en steenkool. Dat schreef het wetenschappelijk tijdschrift Science dit weekeinde.
weblogs3.nrc.nl: Leve de bruine wolk

Zakenwereld Zuidoost-Azië mist klimaatrevolutie
Bangkok, 26 januari 2009 - Bedrijven in Zuidoost-Azië zijn veel minder bezig met klimaatverandering dan overheden en burgers. Dat moet snel veranderen, want straks hollen de ondernemers hopeloos achter de feiten aan, waarschuwen experts.
www.ipsnews.nl: Zakenwereld Zuidoost-Azië mist klimaatrevolutie

'China gaat autoindustrie helpen'
Beijng, 15 januari 2009 - De Chinese overheid heeft steunmaatregelen voor de eigen autoindustrie afgekondigd. Dat meldde de krant China Daily op donderdag. Er komt onder meer een verlaging van de btw op kleinere auto's, waar vooral consumenten van zullen profiteren.
www.bnr.nl: 'China gaat autoindustrie helpen'

UNEP: klimaatimpact van ABC's (roetwolken)
Nairobi (Kenya), 13 november 2008 - (UNEP) - In een publicatie waarschuwt UNEP voor het gezamenlijke effect van de zogenaamde ABC's (Atmospheric Brown Clouds) en broeikasgassen in de atmosfeer. Steden zoals Beijing en New Delhi worden donkerder, gletsjers in de Himalaya smelten sneller.
www.vwkweb.nl: UNEP waarschuwt voor impact "brown clouds"
www.nrc.nl: Smog in grote steden Azië maskeert broeikaseffect
www.unep.org: Wide Spread and Complex Climatic Changes Outlined in New UNEP Project Atmospheric Brown Cloud Report

Beschermde Chinese vallei verandert in bouwwerf
Brussel, 6 november 2008 - Eén van China's mooiste en voorlopig onaangetaste natuurgebieden is in gevaar. Plannen voor elektriciteitscentrales, dammen en kanalen dreigen een einde te maken aan de legendarische pracht van de door de Unesco beschermde Kloof van de Springende Tijger en zorgt dat 100.000 mensen op zoek moeten naar een andere woonplaats.
www.oneworld.nl: Beschermde Chinese vallei verandert in bouwwerf

India, Brazilië en China moeten G7 bijstaan
Rotterdam, 14 oktober 2008 - Groep industriële grootmachten is niet groot genoeg om problemen van deze tijd op te lossen. De financiële crisis biedt de mogelijkheid voor een nieuw multilateraal netwerk. Opkomende machten willen ook gehoord worden, betoogt Robert Zoellick in
www.nrc.nl: India, Brazilië en China moeten G7 bijstaan

WHO waarschuwt Oost-Azië voor klimaatverandering
Manilla, 28 september 2008 - Landen in Oost-Azië moeten dringend maatregelen nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel en grotere verspreiding van ziektes. Daartoe heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag opgeroepen.
www.trouw.nl: WHO waarschuwt Oost-Azië voor klimaatverandering

Regenmakers redden opening Olympische spelen
Beijng, 8 augustus 2008 - Met een kunsmatige ingreep hebben Chinese weerspecialisten de openingsceremonie van de Olympische Spelen voor regen behoed. Hoofd Guo Hu van het Pekinese weerbureau onthulde zaterdag dat er vrijdag 1104 raketten met zilverjodide de wolken boven de Chinese hoofdstad zijn ingeschoten.
www.sportwereld.nl: Regenmakers redden opening

China wordt langzaam grotere boosdoener
Amsterdam, 26 juni 2008 - Het is cruciaal dat de wereldwijde CO2-uitstoot binnen enkele jaren begint aan een daling. Volgens het EIA zal de uitstoot naar 2030 echter met maar liefst 50 procent toenemen.
De uitstoot door gebruik van fossiele brandstoffen bedraagt dan 42 gigaton CO2 per jaar, nog aangevuld door emissies van landgebruik en positieve terugkoppelingen, zoals methaan uit permafrost en CO2 uit opwarmende en verzurende oceanen en uit verdrogende biosfeer.
www.hier.nu: China wordt langzaam grotere boosdoener

Duurzame groei van China bepalend voor toekomst aarde
Beijng / Lausanne, 10 juni 2008 - De economische ontwikkeling van China is bepalend voor de toekomst van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen waar we allemaal van afhankelijk zijn. Dat blijkt uit een gezamenlijke publicatie - ‘Report on Ecological Footprint in China’ - van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de Chinese overheid.
Het rapport vergelijkt de Chinese vraag naar natuurlijk hulpbronnen met het aanbod daarvan. De ecologische voetafdruk meet de hoeveelheid vruchtbaar land, water, bossen en fossiele brandstoffen die nodig zijn om in onze levensstijl te voorzien. Zouden we de aarde eerlijk verdelen dan is per wereldbewoner 1,8 hectare beschikbaar. Momenteel heeft de gemiddelde wereldbewoner al 2,2 hectare nodig, de Nederlander 4,4 hectare en de Amerikaan 9,6 hectare. Daarmee overvragen we onze aarde. Die kan de natuurlijke hulpbronnen niet aanvullen in het tempo waarmee ze worden verbruikt.
www.wnf.nl: Duurzame groei van China bepalend voor toekomst aarde

‘Westen moet leiderschap tonen’
New York, 26 mei 2008 - Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau, slaat alarm. Zonder hulp aan arme landen komt er van wereldwijd klimaatbeleid weinig terecht. „China en India hebben hulp nodig."
www.nrc.nl: ‘Westen moet leiderschap tonen’

Sciamachy: toename luchtvervuiling boven Azië
De Bilt, 14 mei 2008 - Zes jaar milieuspion in de ruimte 14 mei 2008 - In de afgelopen tien jaar is een sterke toename van de luchtvervuiling boven Oost Azië waargenomen. In dezelfde periode is de luchtvervuiling boven delen van Europa en Noord Amerika juist afgenomen.
www.knmi.nl: Sciamachy: toename luchtvervuiling boven Azië

Nederlandse energiebeleid model voor China
Den Haag, 28 april 2008 - Op 22 april 2008 tekenden 14 bedrijven uit drie Chinese mega-steden in Xian een convenant naar Nederlands model.
Ze spraken af binnen een periode van drie jaar de energie-efficiency met ruim 10 procent te verbeteren en ook de afvalstromen en emissies met minimaal 9 procent te verminderen.
www.energieraad.nl: Nederlandse energiebeleid model voor China
Zie ook:
Chinees volledig emissievrije kolencentrale voorbeeld voor Nederland?

Snelle toename auto's Azië, IPCC roept op tot 'andere levensstijl'
Delhi 15 april 2008 - China en India moeten stappen nemen om te voorkomen dat de landen volledig afhankelijk worden van personenauto's en bestelbusjes, betoogt het hoofd van het IPCC. Rajendra Pachauri, die afgelopen december namens het IPCC en samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen, vertelde het Amerikaanse persbureau Reuters dat de grote Aziatische landen moeten bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering, tenminste door te investeren in spoorverbindingen en ander openbaar vervoer, waarmee verdere economische groei zelfs alleen maar gestimuleerd wordt.
www.hier.nu: Snelle toename auto's Azië, IPCC roept op tot 'andere levensstijl'

Chinese CO2-uitstoot blijkt veel groter
Amsterdam, 14 maart 2008 - China produceert veel meer CO2 dan tot nog toe werd geschat. Dit zal wereldwijde pogingen om de broeikasgassen in de atmosfeer te stabiliseren 'ernstig hinderen'.
www.hier.nu: Chinese CO2-uitstoot blijkt veel groter
Zie ook: Nieuw record in CO2-uitstoot
Zie ook: CO2-uitstoot stijgt sneller dan verwacht

Internationaal milieubeleid zonder Brazilië, Rusland, India en China geen kans van slagen
Bilthoven, 5 maart 2008 - Alleen wanneer Brazilië, Rusland, India en China meedoen én wanneer er snel actie wordt ondernomen, heeft internationaal milieubeleid kans van slagen: in dat geval is het uitvoerbaar en betaalbaar. De komende 25 jaar zal het mondiaal bruto nationaal product bijna verdubbelen. Door te investeren in internationaal milieubeleid neemt die groei slechts iets af tot 97%. Dat blijkt uit de ‘OECD Environmental Outlook to 2030’, die vandaag uitkomt.
www.mnp.nl: Internationaal milieubeleid zonder Brazilië, Rusland, India en China geen kans van slagen
Zie ook: EU exporting climate pollution to emerging economies

Woestijn in China wordt kleiner
Beijng, 4 december 2007 - Het woestijngebied in China wordt kleiner als gevolg van het beleid van de regering in Peking om bomen te planten om verwoestijning tegen te gaan. Dat heeft de regering in Peking dinsdag gezegd.
www.nhd.nl: Woestijn in China wordt kleiner

Klimaatverandering: Waarom China er toe doet
Brussel / Straatsburg, 9 november 2007 - In de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Bali in december, zond de tijdelijke commissie Klimaatverandering van het EP een delegatie onder leiding van voorzitter Guido Sacconi naar China. Van 5 tot 7 november bezochten zij daar belangrijke ambtenaren, politici en deskundigen. Na hun bezoek aan Peking kwam de delegatie tot de conclusie dat China de klimaatverandering wil bestrijden, maar dat het nog niet bereid is om kwantitatieve doelstellingen te accepteren.
www.europa.eu: De klimaatverandering: Waarom China er toe doet

Wereldbank ziet snellere groei Chinese economie
Amsterdam, 12 september 2007 - De Wereldbank heeft zijn groeiprognose voor de Chinese economie naar boven bijgesteld. De ontwikkelingsbank verwacht dat de groei dit jaar zal uitkomen op 11,3 %.
www.fd.nl: Wereldbank ziet snellere groei Chinese economie

China verzoekt om 'ontwikkelingsruimte'
Amsterdam, 4 september 2007 - China werkt voortvarend aan beperking van de uitstoot van broeikasgassen, maar heeft daarnaast ruimte nodig voor ontwikkeling van zijn economie. Ook dient de internationale gemeenschap er rekening mee te houden dat de Chinese bijdrage aan het broeikaseffect historisch gezien zeer klein is. Chen Deming, vice-voorzitter van de commissie voor ontwikkeling en hervormingen, heeft dit dinsdag in Beijing gezegd.
www.trouw.nl: China verzoekt om 'ontwikkelingsruimte

Noodweer China houdt aan


Beijng, 13/18 juli 2007 - Honderdduizenden mensen in Oost-China zijn vrijdag gevlucht voor de ergste overstromingen in meer dan vijftig jaar, meldden Chinese media. Er dreigt een tekort aan medicijnen, brandstof en eten met meer regen in het vooruitzicht.
Zeker 400 mensen zijn overleden en meer dan honderd personen werden donderdag nog vermist. Ook honderden miljoenen ratten ontvluchtten de regio nadat een meer overstroomde.
www.vwkweb.nl: Noodweer China houdt aan
www.metronieuws.nl: Overstromingen teisteren China
www.metronieuws.nl: Overstromingen teisteren China

Op zoek naar schone lucht in China
Beijing, 14 januari 2007 - Verstikkende smog, zwarte rivieren en oprukkende woestijnen. De explosieve Chinese economie heeft een keerzijde. Zestien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld liggen in China. Maar de Chinese regering werkt hard aan een groener gezicht.
www.wereldomroep.nl: Op zoek naar schone lucht in China

Extreme droogte in het zuiden van China
Amsterdam, 1 september 2006 - De ergste droogte in meer dan een eeuw tijd treft het zuiden van China. De temperaturen in de regio bereiken records. Circa achttien miljoen mensen lijden aan tekorten aan drinkwater.
www.planet.nl: Extreme droogte in het zuiden van China


© 2006 / 2013 Naar boven Home / Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl