Zeeburg Nieuws

Voorpagina
Archief 2000
Archief 1999

Javaplein
0809: PvdA/Zorg over vertraging

1105: Slopen die handel!

0205: Grijp in hemelsnaam in!

0205: In gelul kan je niet wonen

1802: Stadsdeel tekent convenant


0101: Redt de Berlageblokken


1999:

2710: Geen sloop zegt monumentenzorg

2710: BAP/De Groenen tegen sloop

2010: Raad voor aanpak Javaplein

2008: Vooral grootwinkelbedrijf

2107: Werkateliers:novum of zoethouder?

2106: Bewonersparticipatie Javaplein afvalrace

2605: Pleindebat Javastraat maar deels geslaagd

1003: Javaplein motor voor vernieuwing van de Javastraat?

Reacties

Nieuwe Javaplein krijgt vooral grootwinkelbedrijf
Zeeburg, 24 augustus 1999 - Volgens het 'eindadvies' van stedebouwkundig bureau De Lijn wordt het nieuwe Javaplein gedomineerd door een supermarkt van Albert Heijn, een eveneens tot het AHOLD concern behorende Gall&Gall en mogelijk ook een Etos-drogisterij. De resterende ruimte wordt mogelijk opgevuld met een vestiging van het Blokker-concern.

Parkeergarage
Verder behelst het plan de aanleg van een parkeergarage en het autovrij maken van het plein door verlegging van de toegang tot de Javastraat naar de Balistraat. De eindhalte van de tram gaat naar de Borneostraat en zal in de toekomst enkelsporig worden. Hierdoor kan een 'ruim' plein ontstaan. Ook wordt gedacht over verkeersbeperkende maatregelen in de Molukkenstraat en het autovrij maken van de 'schil' rond café Het Badhuis.

Horeca
Volgens het voorstel van wethouder Laetitia Ederveen, dat de eindrapportage van De lijn integraal volgt, zal nog onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid horecafuncties in het Borneoblok op te nemen. Hierbij zullen begane grond en eerste verdieping worden betrokken. Daarnaast wordt nog bezien of de begane grond van het 'Eltheto' en 'Diogenes' gebouw in de Javastraat winkelfuncties kunnen krijgen. Tenslotte zal onderzocht worden of de Javapunt (tussen Javastraat en Borneostraat) vervangen kan worden door een nieuwe 'pleinwand'.

Sociaal-cultureel
Voor de 'sociaal-culturele initiatieven' waarom bij eerdere gelegenheden was gevraagd, is in de huidige plannen geen ruimte meer. Ook de bibliotheek kan geen plek krijgen op het nieuwe Javaplein.
De op initiatief van het stadsdeel ingestelde klankbordgroep zal zich daarom moeten buigen over de vraag of het plan zoals het er nu ligt nog voldoende weergeeft hoe de buurt zelf denkt over de toekomst van het Javaplein. "Het gevaar bestaat dat we ons voor het karretje van het stadsdeel laten spannen," aldus een ex-deelnemer aan de klankbordgroep. "Er is teveel gekeken naar 'economische haalbaarheid' en te weinig naar wat de buurt nodig heeft. Laat staan dat er iets voor de allochtone bewoners wordt gedaan. Waarom geen moskee of een plek waar de allochtone cultuur op een andere manier een kans kan krijgen?"

 • AHOLD?
  (24/8/99)

 • Werkateliers:novum of zoethouder?
  (21/7/99)

 • Bewonersparticipatie Javaplein afvalrace
  (21/6/99)

 • Pleindebat Javastraat maar deels geslaagd
  (26/5/99)

 • Javaplein motor voor de Javastraat?
  (10/3/99)


 • Verkeersplein of verblijfsruimte?


  Wat is de wenselijke bestemming van deze blokken aan het eind van de Javastraat?


  Berlageblokken slopen?


  Nieuwe toekomst voor Borneoblokken?


  © 1999 Javaplein Voorpagina info@zeeburgnieuws.nl