XXX
ZeeburgNieuws
onafhankelijk nieuwsblad
Algemeen nieuws mei 2001

Voorpagina
Algemeen
Archief 2000
Archief 1999
Zoeken


IJburg officieel van start


foto: Joke van Vlijmen

Zeeburg, 29 mei 2001 - De hoofdrolspelers van IJburg, wethouder Duco Stadig (midden), de stadsdeelvoorzitter, Tjeerd Herrema (links), en directeur Bijdendijk van de consortia die IJburg gaan bouwen, brengen een toast uit op de toekomst van IJburg.
"De kop is eraf!" De eerste woningen in IJburg zijn éénsgezinswoningen en appartementen. Ze vallen in de duurdere prijscategorie, later dit jaar komen ook "middeldure woningen" in de verkoop.
Amsterdam vierde dinsdag een feestje: de eerste woningen gaan in de verkoop, de bouw is gestart.
Ter gelegenheid van de officiële aftrap van de bouw op IJburg verscheen ook het eerste nummer van de speciale Woonkrant IJburg.

Eerste homohuwelijk in Zeeburg gesloten


Zaterdag 26 mei werd in Jerry's sportschool het eerste homohuwelijk in Zeeburg gesloten. Op de foto ondertekend het gelukkige paar Jeroen van Ammers (links) en Jorn Hogeweg de huwelijksakte. Het huwelijk werd voltrokken door stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema. (foto: Joke van Vlijmen)

Tramlijn spoort richting Azartplein
Zeeburg, mei 2001: Er wordt hard gewerkt aan de rails voor tramlijn 10 die het Azartplein zal verbinden met de rest van Amsterdam. Nu vooral overlast bij het winkelcentrum, straks goed openbaar vervoer.

Flevoparkbad hield open dag voor schoolkinderen


Zeeburg, 8 mei 2001 - Het openluchtbad in het Flevopark, misschien wel het mooiste zwembad van Amsterdam, is weer geopend. Dinsdag organiseerde het stadsdeel een open dag voor de kinderen van de basisscholen uit Zeeburg.
Het sportieve gebeuren, waaraan ongeveer 1300 kinderen deelnamen werd georganiseerd door de afdeling sport van het stadsdeel.
De dag begunstigd door fraai zonnig lenteweer. Maar "het water was nog wel wat aan de koude kant," vonden de drie meisjes van 8e Montessorischool op de foto hierboven.
Fotoreportage

Dodenherdenking 2001


Zeeburg, 4 mei 2001 - In Zeeburg vonden vandaag de traditionele dodenherdenkingen plaats.
Vorige week reikte stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema een boekje over Keesje Brijde uit aan scholieren van de basisscholen in het het Oostelijk Havengebied. Dodenherdenking 2001

Nieuwe golf van acties in gezondheidszorg
Amsterdam, 28 mei 2001 - In zeker dertien ziekenhuizen in het noorden van het land zijn als gevolg van werkonderbrekingen en zondagsdiensten tientallen operaties uitgesteld en zijn ruim duizend behandelingen in poliklinieken afgezegd. Meer......

Chaos rond A 10-west blijft uit
Amsterdam, 28 mei 2001 (ANP) - De westelijke ringweg A-10 bij Amsterdam werd in het weekeinde grotendeels afgesloten voor een drie maanden durende onderhoudsbeurt. Rijkswaterstaat nam daags voor de maandagochtendspits nog de laatste maatregelen om 'kinderziekten' weg te werken. De verwachte chaos bleef vooralsnog uit. Meer.......

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer nu ook met eigen website
Amsterdam, 20 mei 2001 - Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is nu ook online. Op de site nuttige maar ook leuke informatie over de geschiedenis, de producten en diensten van dit stadsdeel. Op veel pagina's staan bovendien interessante links.
Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer

Rijk investeert 100 miljoen in Kenniswijk
Amsterdam, 17 mei 2001 - De Kenniswijk in de regio Eindhoven kan rekenen op een overheidsbijdrage van 100 miljoen gulden. Dat heeft staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt. Dit bedrag komt de komende vijf jaar beschikbaar op voorwaarde dat het bedrijfsleven tenminste evenveel investeert in het grootschalige ICT-project. Zeeburg was ook even kandidaat maar viste achter het net. Meer......

Waar komt het apestaartje vandaan?
ZEEBURG, 16 mei 2001 - Voor iedereen een dagelijks gebruikselement. E-mailadressen kunnen niet zonder. Toch is het "apestaartje" weer een apart element in het hele internetverhaal. Hierbij de achtergrond. The Standard: A brief history of @

Willem-Alexander en Máxima brachten bliksembezoek aan Zeeburg
Amsterdam, 13 mei 2001 - Zondagmiddag bracht kroonprins Willem-Alexander, samen met zijn verloofde Máxima, een bezoek aan het Oostelijk Havengebied. Rond één uur werd bij de Passengers Terminal Amsterdam ingescheept op de radarboot Kapitein Kok, waarna het kroonprinselijk paar een korte rondvaart maakte door de voormalige Amsterdamse havens. Het bezoek had een strikt privé-karakter. Rond drieën vertrok het verloofde stel met onbekende bestemming.

De allereerste kleurenfoto's


Amsterdam, 13 mei 2001 - Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii maakte al aan het begin van de vorige kleurenfoto's. Hij deed dat via een ingewikkeld en tijdrovend procede, in opdracht van de Tsaar. Het resultaat is heel bijzonder, kleurenfoto's van een wereld die al lang geleden teloor is gegaan door invloeden van de revolutie en van de technologische vooruitgang.
De Library of Congress in Washington heeft een deel van de collectie online geplaatst.
"The Empire that was Russia"

Tandartsen gaan over tot actie
Amsterdam, 11 mei 2001 - De tandartsen gaan actievoeren. Ze zijn ontevreden over de tegemoetkoming van minister Borst (Volksgezondheid) in de gestegen praktijkkosten. Tandartsenorganisatie NMT heeft donderdag voorgesteld geen patiënten meer in te schrijven en wachtlijsten aan te leggen. Meer.......

Er komt nu ook een Jongerenloket in Oost
Zeeburg, 8 mei 2001 - Het heeft even geduurd, maar het 2400-jongerenproject van Maatwerk en de Sociale Dienst krijgt eindelijk een vervolg. Het hoe en wat is nog niet helemaal duidelijk maar inmiddels -de inkt is nog nat- is het contract getekend. De Stichting Opmaat (Maatwerk Amsterdam) gaat in opdracht van de Sociale Dienst de ongeveer 300 jongeren in de regio Oost die nu nog buiten de boot dreigen te vallen, begeleiden. Werk, opleiding of zorg, het is allemaal mogelijk.

Cargo schip Chu Wang van de ketting: vermoedelijke bestemming sloop India


Zeeburg, 4 mei 2001 - Het cargo schip Chu Wang dat een aantal maanden aan de ketting lag voor het Java/Knsm-Eiland is 4 mei vertrokken. De nieuwe eigenaar, een Roemeense reder, heeft naar verluidt een bedrag van 1 miljoen betaald voor het schip. Insiders zeggen dat achter deze reder Amerikaans geld schuil gaat en dat het schip na een aantal 'symbolische' vrachtreizen naar Noorwegen en andere landen in India op de kust zal worden gevaren en daar ontmanteld zal worden. Hiermee maakt de financier handig gebruik van politiek-correct handelen van de Nederlandse executeurs van de beslaglegging. Directe verkoop als sloopobject in India is vanwege milieutechnische bezwaren die in het Verdag van Basel zijn vastgelegd onmogelijk. Als sloopobject zal het schip naar verwacht zo'n 3 miljoen opbrengen.

 • Greenpeace 0405: Nieuw bewijs onacceptabele sloop zeeschepen
 • ZeeburgNieuws 3003: Zeker tien schepen 'aan de ketting' in Amsterdam
 • Greenpeace 1502: Sandrien mag niet naar zee

  Huisartsen staking levert nog niets op
  Amsterdam/Zeeburg, 4 mei 2001 - De huisartsen hielden vrijdag hun laatste stakingsdag. Minister Borst van Volksgezondheid heeft duidelijk gemaakt dat ze dit jaar geen extra geld wil uitgeven voor de huisartsen. Meer......

  Opletten: rechts altijd voor
  Amsterdam/Zeeburg, 1 mei 2001 - Met ingang van vandaag krijgen alle fietsers die van rechts komen voorrang. Uit een enquête in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat inmiddels 95 procent van de Nederlanders bekend is met dit feit.
  Volgens de nieuwe regel krijgen alle bestuurders van rechts op gelijkwaardige kruisingen voorrang. Om Nederlanders bekend te maken met de verkeersregel startte het ministerie de campagne 'rechts gaat voor, geef het door'. Volgens Verkeer en Waterstaat waren de reclamespotjes op radio en tv en een speciaal lespakket voor basisscholen succesvol.


 • Archief 2001:
  oktober
  september
  juli/augustus
  juni
  april
  maart
  februari
  januari

  Archief 2000:
  december
  november
  oktober
  september
  augustus
  juli
  juni
  mei
  april
  maart
  februari
  januari


  © 1999/2001
  Naar boven Politiek Voorpagina
  info@zeeburgnieuws.nl